rasmu2

«Har vært en målmaskin når han starter kamper»

Publisert Sist oppdatert

«Betalte vi så mye for en spiss som scoret ni mål i Serie A? På 32 kamper?»

Det har vært én av de mest sentrale innvendingene mot at 20 år gamle Rasmus Højlund nå blir Uniteds nye spiss.

Prisen er det ingenting noen andre enn United og Atalanta kontrollerte, men hvis man ser på Højlunds utvikling den siste tiden så er det noen viktige nyanser.

Rasmus Højøund spilte nemlig ikke 32 kamper á 90 minutter. Han startet 20 av de 32 kampene, men i snitt var han faktisk bare på banen i 57 minutter i ligaen forrige sesong, noe som sier sitt om at den da 19 år gamle dansken fikk en hensynsfull start på Serie A-karrieren.

Totalt i løpet av sesongen så ble det 1834 minutter, og med ni scoringer betyr det scoring hvert 203. minutt.

Er det bra eller dårlig tenker du kanskje, da?

hooo

For å sammenlikne litt: Marcus Rashford scoret hvert 170. minutt i ligaen forrige sesong. Mohammed Salah scoret hvert 173. minutt, mens Gabriel Jesus og Darwin Nunez scoret hvert 188. minutt. Richarlison scoret ett mål hvert drøye 1000. minutt.

Tolv av Højlunds totalt 32 Serie A-kamper kom også fra benken, og det stod for 349 av minuttene hans. På de innhoppene kom ett av de ni ligamålene.

Hvis man i stedet velger å se på kamper fra start så blir det altså åtte mål på 1485 minutter, noe som blir mål hvert 185. minutt.

Det er også interessant å se hvordan den rutinerte Atalanta-treneren Gian Piero Gasperini brukte dansken.

gasper

Han hentet altså Højlund like før overgangsvinduet stengte for ett år siden, men på sesongens tre første måneder, frem til VM, så lot han spilleren få venne seg til lagkameratene og Serie A.

Det betyr at Højlund kun startet i fire Serie A-kamper i september, oktober og november.  Han fikk i snitt kun 39 minutter spilletid i hver kamp den høsten, altså i snitt mindre enn én omgang per kamp. Det ga ett mål totalt.

Etter VM endret det seg imidlertid helt: Højlund hadde fått fire måneder til å venne seg til ny liga, nytt land, nye lagkamerater og en ny treningshverdag og nå fikk han tillit. Etter at ligaen startet opp igjen tidlig i januar spilte dansken 66 minutter per kamp. Da kom også de åtte siste ligascoringene.

Ser man kun på seriekamper fra start etter at han dro fra FC København som 18-åring for halvannet år siden så er det blitt 16 mål på 36 kamper.

Legger man til senior-landskamper, Champions League-kvalifisering og også cupkamper i samme periode så blir det 26 mål på toppnivå på 44 kamper fra start det siste halvannet året. Det er veldig pen leveranse for en spiss som har gjort det som 19- og 20-åring (fylte 20 i februar).

Velkommen til United, Rasmus!

Powered by Labrador CMS