– United er virkelig et monster av en klubb – det er tøft når det ikke går bra

Robin van Persie har snakket om Louis van Gaals tid i Manchester United.

I 2012 forlot Robin van Persie Arsenal, hvor han hadde storspilt de siste sesongene, for å spille for Manchester United.

Det førte til at nederlenderen fikk Premier League-tittelen han hadde drømt om.

Van Persie har aldri lagt skjul på sin beundring for Sir Alex Ferguson, og den ene sesongen under skotten gjorde åpenbart inntrykk.

– Ferguson var virkelig en supermanager. Det var helt briljant hvordan han hele tiden holdt hele stallen fornøyde og fokuserte, forklarer Robin van Persie i boka LVG – The Manager and the Total Person (her gjengitt av Daily Mirror).

BLIDE OG FORNØYDE: Robin van Persie og Sir Alex Ferguson etter Fergusons siste hjemmekamp som United-manager.

Bokas tittel røper at Van Gaal heller enn Ferguson er hovedtema. Van Persie hadde den tidligere United-manageren som landslagssjef, hvor relasjonen fungerte meget godt, før den var dårligere da spissen var på hell i United.

LES OGSÅ: Ble overrasket av Van Gaals nådeløse beskjed

– Taktisk er [Van Gaal] et geni. En kan ikke nekte for det.

Van Gaal fikk det likevel tøft i United, men Van Persie tror alle ville fått det tøft i United.

– Manchester United er virkelig et monster av en klubb. Det er tøft for alle der.

– Jeg har spilt for Arsenal, og deres supportere elsket det hvis vi spilte vakker fotball og vant mange kamper. I United måtte du vinne. Du måtte spille god fotball, du måtte angripe med kantspillere, men først og fremst måtte du vinne.

– Når ting går bra, så er det det vakreste stedet en kan være i verden. Men hvis ting ikke går bra? Tøft. Jeg har opplevd det selv. Mitt første år var bra, det andre var mindre bra – og da er du alene. Det er tøft og ensomt til tider. Det er veldig tøft.

MOTGANG: Robin van Persie var vesentlig bedre i førstesesongen enn i de to neste.

Van Persie mener Van Gaal ville trengt mer tid – men at en ikke får det i en klubb som United.

– Louis kom veldig kort tid etter Ferguson i Manchester United, Moyes var bare så vidt manager mellom de to. Så Louis måtte fortsette med spillere Moyes hadde kjøpt, og spillere som var fra Ferguson-æraen.

– Louis ønsket også å sette sitt eget preg på det, så fire-fem spillere til ankom. Di María, Falcao, Schweinsteiger. På samme tid ønsket han å drille sin egen filosofi inn i laget. Det trengde tid – og tid er ikke noe du får i Manchester United. I Arsenal ville han fått det. I Tottenham ville han fått det. Men i Real Madrid, Barcelona, Manchester United? Du får aldri tid, mener Van Persie.

LVG OG RVP: Fungerte bedre sammen for Nederland enn i United.

Louis van Gaal avsluttet i det minste United-karrieren på godt vis – ved å vinne FA-cupen, som United ikke hadde vunnet siden 2004.

– Louis ser på det som det beste troféet han vant i karrieren sin. Når en vet at de diskuterte at han skulle bli sparket i god tid før det, så kan jeg forstå det han sier litt. Men samtidig forstår jeg ikke det i det hele tatt. Det var definitivt ikke det beste troféet etter min mening. Han har vunnet Champions League, VM for klubblag, og han vant ligaen i Spania og Tyskland [og Nederland, for to forskjellige klubber, journ.anm.]. Jeg nekter å tro at han ser på FA-cupen som det beste troféet [han vant].

– Kom eventyret hans i Manchester United for raskt for ham etter VM? Jeg har spurt meg selv om det. En kan i alle fall si at ting ikke gikk like enkelt for ham som det gjorde det med Nederland.

– Louis og laget ble begge kritisert mye. Jeg synes ikke at vi hadde en dårlig gjeng med spillere, og vi hadde noen gode forestillinger. Men vi fikk ikke mange veldig gode resultater.

AVSLUTNINGEN: FA-cup-triumfen ble det siste som skjedde Van Gaal i United. Her sammen med stjerneskuddet Marcus Rashford og finalehelten Jesse Lingard.