De som omkom

Hvem var de egentlig? Les en nærmere presentasjon her.

6. februar 1958 ble den mørkeste dagen i Manchester Untieds historie.

Her følger en oversikt over spillerne som var involvert.

 

De omkomne:

Geoff Bent (25), 12 kamper, 0 mål

g_bentVenstreback som var født og oppvokst i Salford, Manchester. Kom til United som 16-åring.

Ble med til Beograd kun som cover for Byrne, som fikk en smell i den siste ligakampen før avreise. Spilte aldri mot Røde Stjerne, og Bents død var derfor dobbelt tragisk.

Det ironiske er at dersom han hadde blitt hjemme ville han trolig blitt klubbens faste venstreback de neste sju, åtte årene siden Byrne døde. En rolig og sympatisk gutt som led av flyskrekk.

Les mer på spillerprofilen til Geoff Bent her.

Roger Byrne (28), 277 kamper, 19 mål

byrne_roger_profil_storFødt og oppvokst i Gorton, Manchester. Kom til United som junior.

Lagkaptein siden februar 1954 og med sine 28 år veteranen i laget. Kanskje Uniteds beste venstreback gjennom tidene. Ligamester 1952, 56 og 57. En nøkkelspiller også for England, hvor han spilte 33 ganger på rad før han døde.

En karismatisk leder, som aldri fikk vite at hjemme ventet hans kone med den store nyheten om at hun var gravid. Roger junior ble født åtte måneder senere.

Les mye mer om Byrne på spillerprofilen hans her på united.no.

Eddie Colman (21), 108 kamper, 2 mål

Profil: Eddie ColmanEn Cristiano Ronaldo av sin tid. En gutt med stor G, som alltid gikk i siste mote , og kjøpte platene til de seneste hits. En Salford-gutt god som noen, og Nobby Stiles’ store forbilde.

Publikum elsket høyrekantspilleren. Ble kalt «Shake hips», fordi han lurte motstanderne trill rundt når han tok sin hoftevrikk.

Var med å vinne FA Youth Cup tre ganger med United, før han ble ligamester i sin debutsesong, kun 20 år gammel. Han fulgte opp med nytt ligagull 1956/57.

Les mer om Colman på spillerprofilen hans her på united.no.

Duncan Edwards (21), 177 kamper, 21 mål

Profil: Duncan EdwardsDebuterte på United som 16-åring, og for England 18 år gammel. Hadde 18 landskamper da han døde.

21-åringen var en gigant av et menneske. Den sterke kroppen kjempet mot døden i 15 døgn etter krasjet, før han sovnet inn for godt.

Den stille gutten fra Dudley kom til United som 15-åring. Han var et unikum. Var så god at han kunne spille overalt, men var best som venstre half. Mange mener han var verdens beste fotballspiller. Ligamester 1956 og 57.

Les en lang, lang historie om livet hans og se en video med bilder og video av Edwards på spillerprofilen hans her på united.no.

Mark Jones (24), 121 kamper, 1 mål

En kjempe på banen, og den snilleste fyr du kunne møte utenfor.

Som midtstopper var Jones majestetisk i luften, med fantastisk blikk for spillet. Yorkshire-gutten så på sitt liv som et vinnerlodd i lotto. Få betalt for å spille fotball!! Hvor privilegert kan man bli?

Jones var en enkel mann. Hvis han kunne være sammen med sin familie, og gå med familiehunden i skogen kunne han ikke være lykkeligere.

Han kom til klubben som junior. Ligamester 1956 og 57.

Les mer om Jones på spillerprofilen hans her på united.no.

David Pegg (22), 148 kamper, 28 mål

Profil: David PeggEn venstreving som Ryan Giggs er blitt sammenliknet med. Spilte fast på laget i begge ligagullsesongene, 1955/56 og 56/57, men da ulykken skjedde hadde Pegg mistet plassen til Abert Scanlon.

Pegg var således med til Beograd kun som cover. Han kom til United som 15-åring, og ligadebuterte to år senere. Spilte også for England.

Et stort talent som likte å kjæle med ballen, og lure motstanderen. Utenfor banen var han en rolig Yorkshire-gutt, som var bestekamerat med Tommy Taylor.

Les mer om Pegg på spillerprofilen hans her på united.no.

Tommy Taylor (26), 191 kamper, 131 mål

taylor_tommy (2)Den eneste av de åtte som døde som ikke var avlet opp av egen stall. Spydspissen ble kjøpt for 29,999 pund fra Barnsley.

Han nikket hardere enn mange spillere skyter, og var like modig som Joe Jordan eller Nemanja Vidic. Han hadde 19 kamper for England, og hadde garantert spilt i VM 1958.

For United noterte han seg for utrolig 131 mål på 191 kamper. Taylor var en fyr det var umulig å ikke like. Stille og ettertenksom, samtidig som han var sosial som få. Ligamester 1956 og 57.

Les en lang sak om karrieren hans på spillerprofilen hans her på united.no.

Liam Whelan (22), 98 kamper, 52 mål

whelan_liam (2)Kom til United som 17-åring. Indreløperen ble ligamester i 1956 og 57, og var toppscorer i 56/57 med imponerende 26 mål på 39 kamper.

Gutten som ble oppdaget av Billy Behan da han spilte for moderklubben Home Farm i Irland scoret fantastiske 52 mål på 98 kamper.

Likevel var han ute av laget da ulykken skjedde, fordi han konkurrerte med Bobby Charlton om plassen.

Utenfor banen var den katolske gutten stille og beskjeden, og dypt religiøs.

Les mer og se video på spillerprofilen hans her på united.no.

De som ble fotballinvalide

Johnny Berry (31), 276 kamper, 45 mål

Profil: Johnny BerryBle kjøpt fra Birmingham i august 1951, og ble ligamester med United 1952, 56 og 57. En ekte ving som kunne spille på begge sider, men likte høyresiden best. M

odig som få, og elsket å ta straffer. Engelsk landslagsspiller.

Spilte aldri igjen etter ulykken på grunn av skader. Hovedsakelig omfattende hodeskader. Han og hans familie var (og er) meget bitter på klubben for manglende oppfølging, økonomisk og menneskelig. Døde i 1994.

Les mer på spillerprofilen til Johnny Berry her på united.no.

Jackie Blanchflower (24), 117 kamper, 27 mål

Profil: Jackie BlanchflowerBare 16 år gammel forlot han Belfast og Nord-Irland til fordel for United. Spilte indreløper og midtbane, men etablerte seg som midtstopper, og konkurrerte med Mark Jones om plassen.

Var også keeper i FA-cupfinalen 1957, etter at Ray Wood ble skadet.

Ble ligamester 1956 og 57. Spilte tolv ganger for Nord-Irland, blant andre sammen med sin mer berømte bror Danny. En utrolig sympatisk fyr, som alle likte.

Ble påført stygge skader i München, hovedsakelig i arm og skulder. Døde i 1998.

Les mer på united.nos spillerprofil om Blanchflower.

Spillerne som overlevde og kunne fortsette sine karrierer:

Bobby Charlton, Bill Foulkes, Harry Gregg, Ken Morgans, Albert Scanlon, Dennis Viollet, Ray Wood.