Coronaviruset: Slik er planene til Europas fem største ligaer

Publisert Sist oppdatert

Vi er kommet til 14. april, men fortsatt virker det å være en stund før vi får Premier League-fotballen tilbake.

Det er imidlertid noen bevegelser – og ikke minst planer – i resten av Europa.

Trening med visse regler

I Tyskland trener klubbene nå lovlig sammen igjen, selv om resten av befolkningen fortsatt må følge klare tiltak fra regjeringen.

Årsaken er at tyskerne har på plass så mye testutstyr for coronaviruset at regjeringen har sagt at det er greit nok. I Tyskland testes ifølge rapportene 100.000 mennesker for coronaviruset hver dag.

Det betyr at Augsburg var tilbake i trening allerede 23. mars, men grunnet et krav om lokale tillatelser så var Werder Bremen først tilbake i trening 6. april.

FORTSATT IKKE HELT SLIK: Men Bayern München og andre tyske lag er nå tilbake i delvis fellestrening.

Det er imidlertid restriksjoner også for treningen, da det maksimalt skal være sju mann sammen med en avstand på 1,5 – 2 meter mellom alle på treningene. Litt likt slik det er i Norge, altså.

Det stilles imidlertid et spørsmål om det er rett at nok nødvendig testutstyr skal gjøres tilgjengelig kun for fotballspillere i de to øverste divisjonene så lenge situasjonen fortsatt er så uavklart som den er.

Bundesliga er fortsatt suspendert ut april, og det er ventet at hvis det blir en oppstart igjen så blir det for tomme tribuner.

En klar plan i Frankrike

I Frankrike er det foreløpig planlagt en oppstart av de to øverste ligaene igjen 17. juni.

Først ble det snakket om en oppstart allerede 3. juni, men en oppstart 17. juni vil ifølge rapportene sikre klubbene fire uker med opptrening igjen før første kamp.

Hvis de lykkes med det så er målet å ferdigspille sesongen mellom den datoen og 25. juli. Det betyr i så fall kamper hver tredje dag slik at det også vil være tid til å spille play off-kamper om opp- og nedrykk.

I Frankrike er oppsettet så detaljert at cupfinalen mellom Paris St. Germain og Lyon skal spilles 27. juni, mens ligacupfinalen mellom Paris St. Germain og St. Etienne skal spilles 11. juli.

Topplaget PSG får det mest krevende programmet, siden de har elleve ligakamper og to cupfinaler som skal spilles i løpet av 38 dager – og helst litt mindre tid enn det også for at man skal ha plass til nevnte play off.

TETT PROGRAM: 13 nasjonale kamper på cirka en måned venter Paris St. Germain fra 17. juni.

I Frankrike har man ikke kommet med noen offisiell uttalelse om kampene skal spilles for tomme tribuner eller med tilskuere.

Med nesten 15.000 døde grunnet coronaviruset er Frankrike imidlertid også blant de hardest rammede i Europa, kun bak USA, Italia og Spania på lista over land med flest dødsfall.

Uaktuelt å annullere

I Italia er fotballen fortsatt utsatt på ubestemt tid, men fotballpresidenten har vært krystallklar på at ligaene skal starte opp igjen – når det er trygt.

Støvellandet er ekstremt hardt rammet av coronaviruset, men håpet er faktisk at fotballklubbene i Italia kan begynne å trene igjen tidlig i mai.

Et møte onsdag 15. april vil nok gi klarere svar om en mulig videre utsettelse også der.

Også i Italia vil det være et krav om at alle spillerne kan coronatestes før det blir aktuelt å starte opp igjen.

I Spania er La Liga-president Javier Tebas, som også er sentral i UEFA, én av de som har snakket mest om dette den siste tiden.

Han snakket blant annet med pressen flere ganger forrige uke, og da mente han at det mest sannsynlige var en oppstart igjen 29. mai eller 6. juni, men at man selvsagt måtte se an utviklingen i april før det kunne garanteres.

Han la til at det foreløpig er helt uaktuelt å annullere La Liga-sesongen.

Premier League for tomme tribuner

Til slutt er vi tilbake til Premier League, der det har vært lansert mange ulike forslag for å ferdigspilt sesongen, men The Times skriver fredag at det er uaktuelt for Premier League-klubbene å be om spesialtillatelse til å få gjenoppta treningene igjen i april.

Det betyr altså at lagene tidligst vil være tilbake på treningsfeltet i mai.

Klubbene i divisjonene under Premier League har allerede fortalt sine klubber at de ikke kan forvente fellestreninger igjen før tidligst 16. mai, og selv om Premier League ikke har gjort det samme så skal de være enige med ligaforeningen om 16. mai-direktivet.

Utfordringen i England er mangelen på testutstyr, og ikke minst at det vil være sosialt uansvarlig å forsøke å presse frem en fotballstart – og krav på testutstyr – så lenge situasjonen er som den er nå.

Det skal også være akseptert at klubbene må ha tre uker sammen på treningsfeltet før de kan spille kamper, noe som betyr at tidligste oppstart i Premier League akkurat nå ligger an til å være tidlig i juni.

En oppstart er ventet å gå for tomme tribuner, men nøyaktig hvordan er uklart. Landskamparenaen Wembley og det nasjonale fotballsenteret St. George’s Park har sagt at de stiller som arenaer hvis det er ønskelig fra klubbenes side.

Det er fortsatt helt uaktuelt å se på alternativer som innebærer å annullere eller fryse sesongen, mye fordi det vil koste Premier League-klubbene ekstremt dyrt.

Powered by Labrador CMS