Irene Guerrero løfter og løfter under en treningsøkt, 21. februar 2024.

KOMMENTAR:

«Det er lett å glemme at United har en verdensmester i troppen»

Publisert

Søndag vant Manchester United-kvinnene 1-0 borte mot Leicester City etter at innbytter Ella Toone leverte et glimrende langskudd. 

Totalt 15 United-spillere var i aksjon i løpet av den kampen, men Irene Guerrero var ikke blant dem.

Akkurat det kan ikke sies å ha vært noen stor overraskelse.

Den spanske midtbanespilleren, som forrige sommer var med på å vinne VM med det spanske landslaget, har nemlig vært ubenyttet innbytter i seks kamper på rad nå. 

Sju om vi kun ser på ligakamper.

Irene Guerrero før bortekampen mot Leicester City Women, 28. april 2024.
Irene Guerrero i forkant av bortekampen mot Leicester – hvor hun igjen ble sittende på benken hele oppgjøret.

Guerrero startet United-karrieren med et meget godt innhopp i sluttminuttene av bortekampen mot Everton i oktober. På bare noen minutter utmerket hun seg med mange gode bevegelser, noen farlige gjennomspill – og hun fikk også en målgivende pasning. 

Etter dette har hun bare vært på banen i to (!) ligakamper: et innhopp i det 83. minutt mot Aston Villa i januar, og et innhopp i det 78. minutt mot Brighton en uke etterpå. 

Hun har totalt spilt én kamp fra start for United, i ligacupen på bortebane mot Manchester City i januar, og ellers har hun ytterligere tre innhopp i cupkamper. De fleste cupkamper denne sesongen har uansett blitt spilt uten at Guerrero har vært involvert. 

Så: hva er grunnen(e) til at Guerrero knapt spiller for United? 

Under er fire grunner til at det har blitt slik.

1. Marc Skinner er ikke så glad i endringer i sentrallinja

Midtstopperne foran Mary Earps er Maya Le Tissier og Millie Turner – hver gang. Foran der igjen gikk lenge Marc Skinner for en fast løsning med Hayley Ladd og Katie Zelem, men denne sesongen har dette endret seg litt.

Det er bare én plass ledig på midtbanen, siden kaptein Katie Zelem spiller hver gang, men i høst spilte Hinata Miyazawa seg inn på United-midtbanen, mens Lisa Fjeldstad Naalsund har utnyttet muligheten etter at Miyazawa skadet seg, og den norske midtbanespilleren spiller nå regelmessig som en del av den nye «faste» United-midtbanen. 

Selv om denne sesongen har vist at det er mulig siden Hayley Ladd har blitt faset ut, så er det utvilsomt vanskelig å spille seg inn på en midtbane når sjefen ikke er lysten på å gjøre for mange endringer i sentrallinja. 

Kaptein Katie Zelem spiller hver kamp, noe som gjør at det er få ledige midtbaneplasser.

2. Marc Skinner er kanskje litt overopptatt av at spillere trenger lang tid til å tilpasse seg Skinner-fotballen, eller engelsk fotball generelt

Marc Skinner har snakket en del om at Irene Guerrero må «tilpasse seg», og tidlig i vår ble han utfordret på hvorfor dette behovet er så stort. Skinner startet da svaret sitt med å snakke om at det er så mange spillestiler i WSL. Videre påpekte han at Guerrero kommer fra spansk fotball, og er vant til en annen spillestil, før han også snakket om det å forstå seg på laget, og samarbeidet med lagvenninnene.

Svaret ble ikke spesielt godt mottatt av United-fansen, som hadde hørt lignende fra Skinner tidligere. 

At Skinner ikke tar lett på omstillingen er ikke så vanskelig å forstå – men det virker rart at denne integreringsbiten skal være så mye vanskeligere i United enn for andre WSL-lag. 

Det er også verdt å nevne at ikke alle lag spiller likt i den spanske ligaen heller, og at Guerrero nok er vant til å spille både på og mot flere typer spillestiler selv om Skinner fikk det til å høres ut som om WSL er helt unik på den fronten.

Marc Skinner intervjues i forbindelse med hjemmetapet mot Liverpool, 17. desember 2023.
Marc Skinner snakker mye om at det tar lang tid å tilpasse seg til spill i United.

3. Skader

Selv om Guerrero for det meste har vært tilgjengelig denne sesongen, så må skader også ta en del av skylda. I sju ligakamper, og noen cupkamper også, så har hun vært helt utenfor troppen på grunn av skade.

Spesielt timingen i høst etter debuten var svært dårlig. Hun hadde som nevnt tidligere i saken nemlig et meget godt innhopp da hun debuterte borte mot Everton, og da var det lett å se for seg at hun kunne spille seg inn på United-midtbanen, men så ble hun skadet. 

Det er ikke tvil om at det bidro til å ødelegge Guerreros start i United.

4. Kvalitet

Siden skader åpenbart ikke er hele grunnen, så må en jo også si det litt brutalt: hvis Irene Guerrero hadde vist på trening at hun ville vært en åpenbar forbedring fra de som spiller på midtbanen, så ville hun trolig ha spilt en del mer.

Utenom debutinnhoppet, så har også det 27-åringen har prestert vært mer i kategorien «OK» enn i kategorien «imponerende».

Det skal også nevnes at Guerrero ikke var en nøkkelspiller for Spania i VM. Det ble tre innhopp (inkludert to innhopp i sluttspillet), og selv om hun spilte mer der enn hun har gjort i ligaen denne sesongen, så er det fortsatt ikke slik at vi har noe grunnlag for å si at hun åpenbart burde vært i Uniteds førsteellever fordi hun har vunnet VM-gull. 

Når det er sagt: det er så mange gode spanske spillere at det definitivt er et kvalitetstegn å være med på å hjelpe Spania til VM-gull, og hun har så mange som 26 landskamper for Spania.

Claudio Zornoza og Irene Guerrero med VM-troféet etter finalen i VM 2023. Spania-England. 20. august 2023.
Claudio Zornoza og Irene Guerrero med VM-troféet.

Får neppe spilletid i finalen heller

Hun hadde fortjent å starte mer enn én kamp, og den kampen burde kanskje heller ikke vært på bortebane mot et lag som trolig vinner ligaen denne sesongen, men det er utvilsomt viktig at hun tar vare på de neste sjansene hun får. 

Det at United kvalifiserte seg for FA-cupfinalen var nok ikke optimalt for Guerrero, for det virker ikke som om Skinner ser noe poeng i å bruke Guerrero nå siden han garantert ikke kommer til å velge henne i finalen heller, og en sesongavslutning uten betydningsfulle kamper ville nok passet Guerrero bedre med tanke på det å få muligheter. 

Det blir spennende å se om hun noen gang vil få nok muligheter til å vise hvorfor hun fikk mer spilletid for de spanske verdensmestrene enn i en hel ligasesong med United. 

For øyeblikket er situasjonen slik at det er lett å glemme at United har en verdensmester i troppen i det hele tatt.

Irene Guerrero halvveis med ryggen til i aksjon for United-kvinnene, 28. januar 2024.
Irene Guerrero i aksjon for United i ligaen – ikke et spesielt vanlig syn.

PS. Uniteds Lucía García spiller også for det spanske landslaget, men gikk glipp av VM-gullet siden hun var en av de spanske spillerne som hadde gjort seg utilgjengelig for landslagsspill i den perioden.

Powered by Labrador CMS