Walter CRICKMER (midl. manager)

IMG_7247

Fullt navn: Walter Raymond Crickmer
Født: 29. mai 1898, i Wigan
Nasjonalitet: England
Managerkarriere: Manch. United, 5. apr. 1931–31. mai 1932 OG 9. nov. 1937–1. aug. 1938
Debut: Div. 1, 6. apr. 1931; mot Liverpool (h) 4-1
Siste kamp: Div. 2, 7. mai 1938; mot Bury (h) 2-0
Død: 6. feb. 1958, i München, 59 år gammel

Ledet United gjennom 30 år

Walter Crickmer ble i praksis Uniteds daglige leder da han i 1926 ble ansatt som klubbsekretær. Det var en jobb han skulle skjøtte i nesten 32 år, helt frem til 6. februar 1958, da han var blant de 23 som mistet livet på rullebanen i München.

Men Crickmer var mer enn «bare» klubbsekretær. Han var klubbens alt-mulig-mann, aldri redd for å ta i et tak. Nærmest uansett hvilket område det var snakk om: Walter Crickmer var «the-go-to-man», og han takket aldri nei til en utfordring.

Walter Crickmer ble aldri ansatt som manager for Manchester United. Likevel var han ikke redd for å påta seg ansvaret med å tre inn i rollen når det var påkrevet. Da Herbert Bamlett i 1931 ble avskjediget etter en serie hårreisende resultater, var det nettopp klubbsekretær Crickmer som overtok den daglige ledelsen av laget. Han ble sittende i denne dobbeltfunksjonen i over ett år, og styrte den ferske 2. divisjonsklubben til 12. plass i 1931/32-sesongen. Deretter ble han avløst av den nyansatte Scott Duncan.

Da den samme Duncan takket for seg høsten 1937, fire år før kontrakten hans utløp, sto Crickmer igjen parat til å lede klubben ut sesongen. Det gjorde han på så ypperlig vis at Manchester United kapret andreplassen bak Aston Villa og rykket opp etter bare én sesong på andre nivå.

Mannen bak Uniteds talentutvikling

Helt siden James Ernest Mangnalls managerdager i det første tiåret etter århundreskiftet, hadde det innad i klubben blitt snakket varmt om å utvikle egne talenter. I tretti år ble det stort sett med praten.

Da forretningsmannen James W. Gibson kom inn og tok over som klubbens styreformann på begynnelsen av 30-tallet, ble imidlertid alle fine ord etter hvert omgjort til handling. Allikevel, og selv om Gibson var en viktig pådriver, var det ikke han som sto bak opprettelsen av MUJACS, Manchester United Junior Athletics Club, talentfabrikken som så dagens lys i februar 1938. Den var i første rekke klubbsekretær og fungerende manager Walter Crickmers fortjeneste. Det var han som klarte å overbevise styreformannen om at egenproduksjon ville lønne seg på sikt. I en tid da pengene forsvant fortere ut enn de kom inn, var dette toner Gibson satte stor pris på å få høre.

Drev klubben på egenhånd

I tillegg til daglige gjøremål som klubbsekretær, hadde Crickmer som nevnt også hatt det faktiske ansvaret for trening og laguttak helt siden Scott Duncan forlot klubben i november 1937. Sommeren 1938 fikk han imidlertid avløsning av nok en midlertidig manager. Jimmy Porter, mannen som inntil da hadde fungert som Crickmers assistent, rykket opp.

Fortsatt hadde imidlertid sekretær Crickmer hånd om det meste, og – med utbruddet av 2. verdenskrig i 1939, skulle det bli enda mer å forholde seg til.

Heretter fikk Crickmer virkelig bruk for sin allsidighet, organisasjonskunnskap og evne til å sjonglere oppgaver. Gjennom hele krigen drev han klubben nærmest egenhendig, og ikke bare fra kontorpulten. Ukentlig dro han for eksempel rundt til lokale hær- og flyvåpenavdelinger for å finne spillere til neste kamp i krigsserien; ja, den arbeidsnarkomane påtok seg til og med ansvaret for å klippe gressmatten!

Nær drept av tyske bomber

Da Old Trafford sto i flammer etter å ha blitt truffet av bomber fra tyske jagere natt til den 11. mars 1941, var Walter Crickmer, som medlem av reservestyrken til den frivillige polititjenesten, en av de første som ankom åstedet. Fortvilet prøvde han å ta seg inn i garderobene for å redde spillerdraktene, men drevet tilbake av røyk og flammer ble han tvunget til å gi opp forsøket.

Senere, under den intense bombingen av industriområdet Trafford Park, ble politiets hovedkvarter truffet. Mange av Crickmers kolleger ble drept, og selv ble han i timevis liggende begravet i ruinene. Han var imidlertid heldig og slapp unna med sjokkskader, i tillegg til mindre kvestelser i den ene armen og i en fot. Det tok likevel ikke lang tid før han var tilbake på jobb for å gjøre sitt ytterste for Manchester United.

Stand-in for Busby

I februar 1945, da den tidligere Manchester City- og Liverpool-spilleren Matt Busby ble ansatt som Uniteds nye manager, kunne han stole på god assistanse fra mannen som kjente klubben bedre enn noen annen. Porter var dratt til Bury, og Crickmer overtok igjen fullt ansvar for førstelaget. I åtte måneder ledet han laget inntil Busby ble dimittert fra hæren og omsider kunne ta fatt på sin nye jobb.

Deretter kunne Crickmer med verdens beste samvittighet ta det litt mer med ro og konsentrere seg helt og fullt om sin egentlige jobb som klubbsekretær. Han forble i denne stillingen inntil han omkom i flyulykken ved München i 1958.

Turnering Kamper Vunnet Uavgjort Tapt Mål Seiersprosent
Liga74351524147-12247,29
FA-cup52127-840
Totalt79371626154-13046,83

Powered by Labrador CMS