Europas cupkonger

sparky1991Det var dagen da Manchester United gjenopprettet engelsk fotballs ære på Feyenoords stadion – De Kuip – i regntunge Rotterdam.
Nesten seks år etter UEFAs beslutning om å stenge engelske klubber ute fra Europa, var United tilbake med dunder og brak.

Etter å ha brukt høst, vinter og vår på i tur og orden å eliminere ungarske Pecsi Muncas (2-0, 1-0), walisiske Wrexham (3-0, 2-0), franske Montpellier (1-1, 2-0) og polske Legia Warszawa (3-1, 1-1), hadde Alex Fergusons regjerende FA-cupmestere nå spilt seg helt frem til europacupfinalen for cupvinnere. Det var nesten ikke til å tro. Men sant var det. For første gang på 23 år hadde Manchester United kvalifisert seg for en europacupfinale.

I flokk og følge

saf_cwc91Titusenvis av troféhungrige United-supportere bega seg avgårde mot Europas største og viktigste havneby for å få med seg den historiske begivenheten. Kun ett hinder gjensto. Til gjengjeld var det høyt – ja, skyhøyt. På motsatt side av banen på det gjennombløte finalegresset, ventet nemlig de spanske Copa el Rey-vinnerne –selveste FC Barcelona. Det var ikke til å stikke under en stol at katalanerne var store forhåndsfavoritter.

Men hvilken rolle spilte vel det? Ingen. Absolutt ingen!

Med storparten av det 45.000-sterke publikum i ryggen, og tribuner dekket i sprakende rødt, hvit og sort, fikk nederlagsdømte engelskmenn all den støtte de måtte ha drømt om. Og vel så det.
Regnet høljet ned, men det var det ingen som brydde seg om, i hvert fall ikke Alex Fergusons for anledningen hvitkledde hær. De skred til verket uten tanke på hvilken kraft de sto overfor.

Always look on the bright side of life!

cwc912Da den svenske dommeren Bo Karlsson omsider blåste av etter 90 kraftsugende minutter, ble fløytestøtet møtt av vulkanlignende utbrudd fra ekstatiske United-supportere. Søkkvåte, dødsslitne, men ekstatiske!

Fra midten av 2. omgang hadde de to ganger fått se Mark Hughes overliste Barcelona-keeper Busquets. Vel reduserte Ronald Koeman på frispark og gjorde sluttminuttene ulidelige og nesten ikke til å holde ut, men nå var det hele over. 23 år etter 4-1-seieren over Benfica på Wembley, var Manchester United igjen konger av Europa – i alle fall cupkonger… Always look on the bright side of life!

Cupvinnercupen 1991
Vinnerne; bak fra venstre.: Paul Ince, Mike Phelan, Les Sealey, Gary Pallister, Brian McClair, Steve Bruce. Foran fra venstre: Lee Sharpe, Clayton Blackmore, Bryan Robson (k), Mark Hughes, Denis Irwin.

Kampfakta

Manchester United 2-1 Barcelona

Cupvinnercupfinale, 15. mai 1991
Feijenoord stadium, Rotterdam 43.500 tilskuere
Dommer: Bo Karlsson, Sverige

67. min.: 1-0 Hughes
74. min.: 1-1 Hughes
79. min.: 2-1 R. Koeman

Laget: Les Sealey – Denis Irwin, Steve Bruce, Gary Pallister, Clayton Blackmore – Mike PhelanPaul Ince, Bryan Robson GLee Sharpe; Brian McClair og Mark Hughes.
Uben.innb.: Gary Walsh, Mal Donaghy, Neil Webb, Danny Wallace, Mark Robins.
Manager: Sir Alex Ferguson

Barcelona: Busquets – Nando 84, Alexanko (Pinilla, 72.), Ferrer – Ronald Koeman –
Goikoetxea, Eusebio, Bakero G, Begiristain – Salinas, Michael Laudrup
Uben.innb.: Serna, Angoy, Soler, Herrera
Manager: Johan Cruyff