Derfor er han den aller største

Han er den mestvinnende britiske spilleren gjennom alle tider. Han er den med flest kamper for Manchester United i historien. Trolig vil ingen av rekordene noen gang bli slått. Da må selv Sir Bobby Charlton overlate tronen til Ryan Giggs.

Publisert Sist oppdatert

LES OGSÅ: Slik går vi frem for å kåre tidenes 50 største United-spillere

Kåringen så langt:

Plass 2: Om det er noen som fortjener tittelen «Mr. Manchester United» er det nettopp han

Plass 3: «Det han hadde var unikt. Det er ikke noe du kan trene opp»

Plass 4: «Jeg er overbevist om at han ville blitt den aller største»

Plass 5: – Han er den mest innflytelsesrike spilleren vi har sett i Premier League

Plass 6: Ble kronet til konge, men fikk ikke tatt del i signingsferden

Plass 7: «Han var min Maradona. Jeg hadde ikke byttet ham med noen»

Plass 8: Han ble fortalt han var for liten, men ble en gigant i United. 

Plass 9: – Han er simpelthen den beste spilleren United noen gang har hatt

Plass 10: Hærføreren som ble kontroversenes konge

Plassene 12 – 11: Han er tidenes toppscorer. Likevel splitter han United-fansen

Plassene 14 – 13: Han besørget den største redningsdåden i Uniteds historie

Plassene 16 – 15: Moteikonet som hadde verdens beste høyrefot

Plassene 18 – 17: – Han var Fergusons mest pålitelige spiller

Plassene 20 – 19: – Han er selve definisjonen på lojalitet

Plassene 25 – 21: – En gigant som trolig var Fergusons beste kjøp

Plassene 30 – 26: – Han hadde en pasningsfot bare Paul Scholes kunne matche

Plassene 35 – 31: – Var en del av tidenes beste stopperpar i United

Plassene 40 – 36: – Trolig den beste Premier League-spissen til United

Plassene 45 – 41: – En spiller du simpelthen er nødt til å elske

Plassene 50 – 46: – En av de viktigste personene i Uniteds historie

1: Ryan Giggs

United-debut: 2. mars 1991
Karriere i United:
1991 – 2014
Kamper + mål: 963 + 168
Les spillerprofilen på united.no

LES OGSÅ:
Ingen kjente Ryan Giggs bedre enn bestefaren Dennis:
Dette er hans unike historie om barnebarnet

«And this could be the start of something very special»

Kommentatorlegenden Martin Tyler overdrev ikke. 

Mike Newell og Dave Watson hadde i utgangspunktet sørget for å gjøre den regntunge ettermiddagen i Manchester helsvart for Manchester United-fansen, men de som var til stede på Old Trafford 2. mars 1991, ble vitne til noe som ble minst like spesielt som det Tyler hadde antydet.

Da Denis Irwin måtte gå av banen, og ble erstattet av en 17 år og drøye tre måneder gammel unggutt som det hadde gått gjetord om, var det debuten til spilleren som kom til å bli tidenes mest meritterte Manchester United-spiller.

Det var dagen en ny stjerne ble født.

Det var dagen da Ryan Giggs debuterte for Manchester United.

Som en cocker spaniel

To måneder etter debuten mot Everton, fikk Giggs en langt mer minnerik debut fra start i byderbyet mot Manchester City på Old Trafford. Giggs ble kreditert vinnermålet selv om ballen åpenbart gikk via City-forsvarer Colin Hendry. 

KAPTEIN: Ryan Giggs var kaptein da Manchester United møtte Crystal palace i den andre finalekampen i FA Youth Cup i 1992. På det tidspunktet var han allerede fast på Uniteds førstelag.

At Giggs ble matchvinner mot nettopp City i sin ligadebut fra start var en skjebnens ironi.

Den unge waliseren var nemlig en av spillerne i Manchester Citys «School of Excellence».

Harold Wood, som var sikkerhetsvakt på The Cliff kjente til stortalentet og fikk overbevist Sir Alex Ferguson om å se nærmere på unggutten.

Første gang Uniteds legendariske manager så Giggs i aksjon var waliseren 13 år gammel og Ferguson beskrev Giggs som en «cocker spaniel som fløt oppå gresset mens han jaktet på et sølvpapir som blafret i vinden».

NOK ET LIGAGULL: Ryan Giggs og Sir Alex Ferguson feirer deres 12. ligagull sammen i mai 2011.

29. november 1987, på Ryan Giggs sin 14-årsdag, avla Ferguson Giggs et hjemmebesøk og Giggs skrev under for favorittklubben. 

Det ble den spede starten på en United-karriere vi aldri har sett maken til, og trolig aldri kommer til å oppleve igjen.

Tidenes mestvinnende britiske fotballspiller ble i ufattelige 24 sesonger en av de viktigste årsakene til den største storhetstiden til et britisk fotballag noensinne.

Nøkkelspiller på rekordtid

Sir Alex Ferguson var kjent for å gi unggutter sjansen.

Det er nedfelt i Manchester Uniteds DNA.

Men han var også kjent for å matche de unge talentene gradvis. Ryan Giggs var et unntak. Han var rett og slett for god til å kunne holdes tilbake.

LOVENDE UNGGUTT: Ryan Giggs avbildet tidlig på 1990-tallet. Talentet var enormt, men de færreste kunne likevel ane omfanget av hvilken enestående karriere han skulle få i Manchester United.

Etter en strålende sesong i 1991/92, der Giggs vant både den europeiske supercupen og ligacupen, etter at han selv hadde servert Brian McClair den målgivende pasningen, ble Giggs kåret til «Årets unge spiller».

Den utmerkelsen fikk han også sesongen etter da han ble den første i historien som vant prisen to år på rad. 

Langt viktigere var imidlertid det etterlengtede ligagullet som endelig kom til Old Trafford igjen. I 1992/93-sesongen spilte Giggs hele 41 kamper og var en del av sentrallinjen til Ferguson som én av hele åtte spillere som spilte i minst 40 av de 42 ligakampene.

Kun den defensive konstellasjonen Schmeichel, Bruce, Pallister og Irwin hadde flere kamper i den påfølgende 1993/94-sesongen da United vant The Double for første gang i klubbens historie. Giggs bidro med hele 17 mål og hadde kun spissene Eric Cantona og Mark Hughes foran seg på toppscorerlisten. 

Ryan Giggs skrev historie med Peter Schmeichel, Steve Bruce, Bryan Robson og Eric Cantona.

Han fortsatte å gjøre det samme med Andy Cole, Dwight Yorke, Paul Scholes og Roy Keane. 

LIGAGULL I 94: Ryan Giggs feirer det andre Premier League-gullet med Brian McClair og Paul Parker. De to sistnevnte hadde rukket å feire 50-årsdagene sine da Giggs la opp.

Enda et kapittel ble risset inn i historiebøkene med gullskrift da han sammen med Rio Ferdinand løftet Champions League-troféet blant annet med Wayne Rooney, som var to år gammel da Giggs skrev under sin første avtale med United.

Og da Giggs spilte sin siste og 963. obligatoriske kamp for Manchester United, hadde han lagkamerater som Adnan Januzaj, James Wilson og Tom Lawrence, spillere som ble født henholdsvis tre og fire år etter at Giggs debuterte for Uniteds førstelag! 

Overtok rekorden i Moskva

Champions League-finalen i 2008 vil først og fremst bli husket for Edwin van der Sars strafferedning. Det ikke alle husker er at det var Ryan Giggs som scoret Uniteds siste straffespark som ble helt avgjørende for finaleseieren.

TIL TOPPS FOR ANDRE GANG: Ryan Giggs og Rio Ferdinand hever det synlige beviset på at Manchester United har vunnet Champions League i Moskva i 2008.

Det var en perfekt ramme rundt det som ble en stor personlig begivenhet for Giggs. Da han kom inn fra benken i Champions League-finalen i 2008, overtok han samtidig Sir Bobby Charltons rekord for flest kamper i Manchester United-drakten.

Knapt noen anledning kunne rammet inn den historiske begivenheten på en vakrere måte.

Det mest utrolige av alt er imidlertid at den da 34 år gamle Giggs holdt det gående i ytterligere seks sesonger.

Perfekt slutt for Fergie, men ikke for Giggs

Sir Alex Ferguson vant FA-cupen i 1990 uten Ryan Giggs. Han vant cupvinnercupen den påfølgende sesongen i regntunge Rotterdam uten Ryan Giggs, selv om waliseren hadde fått den første smakebiten på førstelagsfotball.

Men med unntak av de to første troféene, hadde Ferguson Giggs som sin lojale soldat når han sendte United i krigen for å vinne nye troféer. 

Sammen vant de to 13 ligagull, 2 Champions League-titler, og 4 FA-cupmesterskap. De vant ligacupen, den europeiske supercupen, Klubb-VM.

DEN SISTE KAMPEN: Den midlertidige manageren Ryan Giggs bytter inn seg selv i hjemmekampen mot Hull på vårparten i mai 2014 til sin aller siste kamp for Manchester United.

Da Sir Alex Ferguson takket for seg våren 2013 var det også en annen klubblegende som gjorde det samme. Paul Scholes fikk 19 sesonger i United, men Ryan Giggs, som debuterte tre og et halv år før Scholes, fortsatte ytterligere én sesong.

Foruten den utrolige medaljefangsten kan Giggs se tilbake på en hel rekke personlige rekorder og utmerkelser fra en fantastisk karriere. 

  • Han er tidenes mestvinnende britiske spiller
  • Har har fremdeles rekorden for flest målgivende pasninger i Premier League med 162
  • Han spilte i 22 sammenhengende Premier League-sesonger og scoret i 21 av dem
  • Han er den eneste spilleren som har scoret i 17 ulike Champions League-turneringer
  • Han ble den første spilleren til å score 100 Premier League-mål for Manchester United

Listen kunne vært så mye lenger for spilleren som også fylte rollen som spillende førstelagstrener under David Moyes, midlertidig manager etter at Moyes fikk sparken og som assistentmanager under Louis van Gaal.

Da Manchester United bestemte seg for å hente José Mourinho sommeren 2016, markerte det også en foreløpig slutt for Ryan Giggs i Manchester United.

Men ingen vil bli overrasket om han en dag vender tilbake til klubben i en offisiell rolle.

Til tross for sitt fantastiske og unike bidrag til United er det fremdeles en følelse av at Ryan Joseph Giggs har noe ugjort i Manchester United, klubben han dedikerte hele sin unike aktive karriere til. 

Juryen uttaler: Ryan Giggs er den spilleren med desidert flest kamper for Manchester United, hele 205 flere enn Bobby Charlton som er nummer to. Han er også tidenes mestvinnende United-spiller og den mestvinnende britiske fotballspilleren gjennom alle tider. Hans lojalitet til Manchester United, og Sir Alex Ferguson er en unik historie. Giggs var ikke bare en United-spiller gjennom utrolige 24 sesonger, han var en svært viktig spiller gjennom hele karrieren. En ukuelig sult etter nye troféer og en ærgjerrighet som kun Sir Alex Ferguson kan matche gjør Giggs sin plass i United-historien fullstendig unik. Juryen har tidligere understreket at dette er vår liste over tidenes største spillere og ikke de beste, men troféer, suksess og lojalitet er viktige kriterier i kåringen vår. Og Giggs var blant de beste i over to tiår. Waliseren fikk også flere kamper enn klubblegendene Bryan Robson og Roy Keane, som viet det aller meste av sine karrierer til United, gjorde til sammen. Legger man sammen kampene til Alex Stepney og Peter Schmeichel, de to United-keeperne med flest kamper for klubben, er det fremdeles 26 kamper opp til Giggs. Det vitner om hvor enestående lang og innholdsrik karriere Ryan Giggs hadde i Manchester United. Vi vil trolig aldri se en lignende statistikk igjen. I skarp konkurranse med Sir Bobby Charlton, ender Ryan Giggs på toppen av vår liste. Derfor kårer united.no Ryan Giggs til tidenes største Manchester United-spiller. 

Hele lista hittil:

1. plass: Ryan Giggs
2. plass: Bobby Charlton
3. plass: George Best
4. plass: Duncan Edwards
5. plass: Eric Cantona
6. plass: Denis Law
7. plass: Bryan Robson
8. plass: Paul Scholes
9. plass: Cristiano Ronaldo
10. plass: Roy Keane
11. plass: Bill Foulkes
12. plass: Wayne Rooney
13. plass: Harry Gregg
14. plass: Gary Neville
15. plass: Rio Ferdinand
16. plass: David Beckham
17. plass: Tommy Taylor
18. plass: Denis Irwin
19. plass: Roger Byrne
20. plass: Ole Gunnar Solskjær
21. plass: Nobby Stiles
22. plass: Johnny Carey
23. plass: Jack Rowley
24. plass: Paddy Crerand
25. plass: Peter Schmeichel
26. plass: Steve Bruce
27. plass: Charlie Roberts
28. plass: Michael Carrick
29. plass: Billy Meredith
30. plass: Edwin van der Sar
31. plass: Alex Stepney
32. plass: Nemanja Vidic
33. plass: Dennis Viollet
34. plass: Norman Whiteside
35. plass: Eddie Colman
36. plass: David de Gea
37. plass: Gary Pallister
38. plass: Joe Spence
39. plass: Ruud van Nistelrooy
40. plass: Martin Buchan
41. plass: Tony Dunne
42. plass: Steve Coppell
43. plass: Mark Hughes
44. plass: Patrice Evra
45. plass: Andy Cole
46. plass: Brian McClair
47. plass: Arthur Albiston
48. plass: Harry Stafford
49. plass: Sandy Turnbull
50. plass: Sammy McIlroy

Plass 2: Om det er noen som fortjener tittelen «Mr. Manchester United» er det nettopp han

Plass 3: «Det han hadde var unikt. Det er ikke noe du kan trene opp»

Plass 4: «Jeg er overbevist om at han ville blitt den aller største»

Plass 5: – Han er den mest innflytelsesrike spilleren vi har sett i Premier League

Plass 6: Ble kronet til konge, men fikk ikke tatt del i signingsferden

Plass 7: «Han var min Maradona. Jeg hadde ikke byttet ham med noen»

Plass 8: Han ble fortalt han var for liten, men ble en gigant i United. 

Plass 9: – Han er simpelthen den beste spilleren United noen gang har hatt

Plass 10: Hærføreren som ble kontroversenes konge

Plassene 12 – 11: Han er tidenes toppscorer. Likevel splitter han United-fansen

Plassene 14 – 13: Han besørget den største redningsdåden i Uniteds historie

Plassene 16 – 15: Moteikonet som hadde verdens beste høyrefot

Plassene 18 – 17: – Han var Fergusons mest pålitelige spiller

Plassene 20 – 19: – Han er selve definisjonen på lojalitet

Plassene 25 – 21: – En gigant som trolig var Fergusons beste kjøp

Plassene 30 – 26: – Han hadde en pasningsfot bare Paul Scholes kunne matche

Plassene 35 – 31: – Var en del av tidenes beste stopperpar i United

Plassene 40 – 36: – Trolig den beste Premier League-spissen til United

Plassene 45 – 41: – En spiller du simpelthen er nødt til å elske

Plassene 50 – 46: – En av de viktigste personene i Uniteds historie

Powered by Labrador CMS