Vraket Liverpool – drømmer om United

United inntar kvinnefotballen. Emilie Haavi tror laget kan rykke rett opp til øverste nivå.

Mandag fikk Manchester United tildelt lisensen som gjør at klubbens nye kvinnelag fra neste sesong spiller fotball i nest øverste liga, Women’s Super League 2.

– Det nye kvinnelaget vil ha samme filosofi som alle Manchester United-lag og være en vei fra akademiet til førstelaget, sier Ed Woodward, som legger til at klubben vil gjøre flere annonseringer i nærmeste fremtid.

Haavi vraket Liverpool

Norges landslagsspiller Emilie Haavi tror United i det stille har jobbet med planene en god stund, men har ventet med å gjøre nyheten kjent.

– Det var kanskje på tide, men samtidig har jeg forstått det sånn at United ikke ville sette i gang med noe damelag før de kunne gjøre en ordentlig satsing. Derfor har det tatt litt tid. Nå har de kommet til det punktet. Jeg ser det som positivt fordi det er tegn på at klubben har troen på det. Jeg synes det er skikkelig kult, sier Haavi til united.no.

Kantspilleren som fyller 26 år i juni hadde selv tilbud fra Liverpool i 2015. Den gangen takket hun nei, fordi det hverken sportslig eller økonomisk var særlig bedre enn det hun hadde fra før i Norge. Hun tror mye har skjedd på balløya siden det.

– England fikk et boost etter at de gjorde det bra i VM 2015 (England slo Tyskland i bronsefinalen, red.anm.). Interessen har øket og man ser at flere herreklubber satser på damefotball. Det skjer positive ting der borte. Man ser jo at mange av de andre store klubbene har fått det til bra på damesiden også.

– Et par hakk over Norge

I november var Haavi med da LSK Kvinner tapte 0-5 hjemme og 1-2 borte for Manchester City i Champions League. Lillestrøm møtte da overmakten, og hun forteller at hun følger godt med på den engelske toppdivisjonen WSL1.

– Jeg har sett en del kamper. Nivået er blitt et par hakk over Norge. Chelsea var i semifinalen i Champions League. Det er City og Chelsea som har pekt seg ut som de to beste lagene, men nivået generelt begynner også å bli veldig bra.

Når 25-åringen snakker om nivåforskjell så tenker hun ikke kun på fotballen.

– Det går på alt mulig, eksempelvis fasiliteter, treningsanlegg og garderober. Jeg tror flere av damelagene i England nyter godt av herreklubbene og det er bra.

Tror på opprykk

United skal starte i nest øverste divisjon og i første omgang ha tilholdssted på det gamle treningsfeltet The Cliff.

Emilie Haavi tror ikke United blir lenge på liganivå to.

– Målet er sikkert å rykke opp som fort som mulig. Det ville vært utrolig kult om United også kunne fått et lag i toppdivisjonen i England.

Jeg hadde som drøm å spille i United som liten, men skjønte at det var urealistisk fordi klubben bare hadde herrelag.
- Emilie Haavi

Spilleren med 72 kamper med flagget på brystet hadde proffkontrakt i Boston Breakers, men var uheldig med skader og oppholdet ble kort.

Hun utelukker ikke flere forsøk på utlandet, og som god United-supporter innrømmer hun med et smil at drømmen er å spille for Manchester United.

– Jeg hadde som drøm å spille i United som liten, men skjønte at det var urealistisk fordi klubben bare hadde herrelag. Nå KAN det faktisk bli en mulighet til det. Det er langt igjen dit, men det hadde vært utrolig kult å ha avsluttet karrieren i United.

Så Manchester-derby

Som god supporter har Emilie Haavi selvsagt vært på Old Trafford. Riktignok bare én gang ennå så lenge, men da hun først var der kunne ikke valget av kamp vært bedre,

Det er langt igjen dit, men det hadde vært utrolig kult å ha avsluttet karrieren i United
- Emilie Haavi

– Det var da United slo City 4-3 (20. september 2009 med seiersmål på overtid, red.anm.) så det kan nesten ikke bli bedre enn den der. Det var helt fantastisk! Jeg var der med Jenter 19-landslaget. Ole Gunnar Solskjær hadde ordnet billettene til oss. Vi sto sammen med fansen og det var utrolig kult.

Nettopp Solskjær er en av to spillere hun har hatt som forbilde som fotballspiller.

– Jeg var veldig stor fan av Wayne Rooney, men nå som han er i Everton blir det litt feil. Jeg så opp til Rooney, en kul spiller som man kunne sammenligne seg selv med. Da jeg var mindre var Solskjær den store helten. Da han som norsk spilte for United, det var utrolig stas, avslutter spilleren som selv håper å bli norsk i Manchester United.

Foruten Southampton var United for øvrig det eneste laget i Premier League (herrelag) som ikke også hadde damelag.

PS! Visste du at United har hatt damelag tidligere, men at ble lagt få måneder etter at Glazer kjøpte klubben.