– Klubbene snakket aldri sammen

Her kan du lese hvordan United fikk Mata-overgangen i boks.

Juan Mata er Manchester United-spiller, og ble det for 37,1 millioner pund.

Det spesielle ved overgangen er at klubbene aldri snakket sammen underveis, skriver The Guardian ved United-journalist Daniel Taylor.

Det virker også som om Ed Woodward fortjener skryt for sine valg underveis.

Nektet å møte Chelsea

Ifølge avisa skal Chelsea ha gitt beskjed til mellommenn flere ganger om at de ønsket å sette seg ned med United ved forhandlingsbordet, men dette var aldri aktuelt for United og Ed Woodward. Han skal nemlig ha vært veldig klar på at det ville være vanskelig – om ikke umulig – å få Mata om praten samtidig kom inn på Wayne Rooney. Det er velkjent at Chelsea har ønsket – og ønsker ham – men United er overhodet ikke interessert i salg.

Woodward skal ha vært klar på at et møte hvor man diskuterer Mata OG Rooney – og hvor Chelsea får vite at de bare kan glemme Rooney – sannsynligvis ikke ville endt godt for Mata-overgangen, heller.

I stedet kom avtalen i boks takket være agenter.

Juan Mata Signs For Manchester United FCSju ulike agenter skal ha kontaktet United siden august, og alle insisterte på at en overgang kunne gjøres. Til slutt ble det Matas far, Juan Senior, og Colin Pomford, som holder til i Madrid og har drevet med dette helt siden Steve McManaman endte i Real Madrid, som gjorde jobben.

Ville bort allerede i august

Ifølge The Guardian skal United ha hørt allerede i august at Mata ville være interessert i en United-overgang, siden han skjønte at det kunne bli vanskelig med Chelsea-spilletid under Jose Mourinho. United fulgte ikke opp da, grunnet Rooney-situasjonen, men det ble avklart internt at David Moyes likte spilleren.

United fikk så vite at Mata etter hvert ble så misfornøyd i Chelsea at han gikk direkte i samtaler med Roman Abramovitsj og andre høyt i klubben. Der skal det ha bli laget en avtale som ga ham en utkjøpsklausul på 45 millioner euro i januar, hvis han fortsatte å være profesjonell i klubben. Det var bare et hinder – i utkjøpsklausulen stod det spesifikt at United ikke kunne utløse den.

Det kunne ha vært slutten for den mulige avtalen, men Mata og faren gikk tilbake til Chelsea for nye samtaler da de forstod hvor interessert United var. Abramovitsj og Mata skal ha hatt et nært forhold, og det hele endte med en ny, verbal avtale.

Da Chelsea ville møtes, så Woodward så nei til det. Da Chelsea ba om et skriftlig bud på en spesifikk dag, sa Woodward nei til det. I stedet kom agentene som var involvert tilbake til Chelsea med en ferdigforhandlet avtale hvor United hadde innfridd utkjøpsklausulen.

Chelsea ville fortsatte prate, trolig for å snakke om Rooney også, men Woodward var knallhard, sa nei hele veien, og da Jose Mourinho sa offentlig at Mata kunne dra var det bare én vei dette kunne ende på.

Timing

Men hvorfor Mata nå og ikke Özil i sommer? Timing, skriver The Guardian. United ble tilbudt Özil i den første uka av sommeren overgangsvindu, og da hadde Uniteds nye manager sett altfor lite av Shinji Kagawa. Nå har han sett et dårlig halvår fra japaneren, og dermed var situasjonen helt annerledes.

Les hele saken i The Guardian her.