Noen oppturer – flere skuffelser

Halvtårsrapport for de utlånte.

Publisert Sist oppdatert

Sesongen er litt mer enn halvspilt, og det er på tide å gjøre seg opp en mening om hvordan det egentlig har gått for våre utlånte.

Vi har valgt å sortere de utlånte i fire kategorier:

  • Suksess
  • Ganske bra
  • Litt skuffende
  • Veldig skuffende

Her er en liste over spillerne vi har hatt utlånt denne sesongen, og som dermed skal sorteres i de fire kategoriene:

  • Cameron Borthwick-Jackson
  • Timothy Fosu-Mensah
  • Dean Henderson
  • Demetri Mitchell
  • Kieran O’Hara
  • Joel C. Pereira
  • Axel Tuanzebe
  • Matty Willock
  • James Wilson

En suksess:

Dean Henderson – Sheffield United:

Vi har bare ett navn vi føler det er naturlig å plassere i denne kategorien, og det er Dean Henderson.

Som vanlig har han blitt en svært populær skikkelse i klubben han er utlånt til – Henderson spiller med hjertet utenpå drakta, og både i Shrewsbury og i Sheffield United har vi stadig vekk sett supportere som skriver at det virker som om Hendo er den som bryr seg mest om klubbens resultater, selv om han bare er på lån.

Henderson har hatt én stygg feil, mot Leeds, men også da imponerte han med hvordan han responderte på den feilen. Resten av sesongen har han vært enten god eller meget god, og han er en viktig grunn til at Sheffield United jakter direkte opprykk.

Et opprykk ville vært perfekt, siden det åpner opp for et nytt sesonglangt utlån neste sesong. Henderson er nemlig klar for Premier League-fotball. Frykten er uansett at han ikke vil være tålmodig nok til å vente på en eventuell sjanse i United hvis det skulle vise seg at utviklingen hans er imponerende nok til at det noen gang skulle bli aktuelt.

Under: En video av et av Hendersons rare påfunn (som om vi trengte bevis på at keepere er litt sprø):

Ganske bra:

Axel Tuanzebe – Aston Villa:

Vi skulle gjerne likt å se Axel Tuanzebe i Premier League denne sesongen, men sannsynligvis ødela skadene under fjorårets Villa-opphold for den muligheten, og da var det fint at Villa hadde sett nok til at de gjerne ville ha ham tilbake.

Sesongen startet litt varierende på høyrebacken – og ex-red Steve Bruce var etter hvert omtrent den eneste som mente at det var best å bruke Tuanzebe som høyreback (med Mile Jedinak som stopper), for vår mann var gjerne banens beste ved de anledningene han fikk sjansen sentralt.

Etter hvert ble Tuanzebe fast sentralt (blant annet hjulpet av at Bruce ble erstattet av Dean Smith), og i de siste månedene av 2018 gjorde han en finfin innsats der, og var en del av et Villa-lag som begynte å se ut som et potensielt lag som kunne kjempe om direkte opprykk.

Dessverre ble Tuanzebe skadet igjen rett før jul, og manager Dean Smith har snakket om det som en skade som kan holde forsvarsspilleren ute i rundt to måneder eller litt mer, siden han måtte ha en operasjon. Det gjør at det er vanskelig å plassere ham i kategorien over, selv om mye har vært veldig bra. I tillegg har skaden gjort at Villa har hentet inn noen andre stoppere (Hause på lån fra Wolves, pluss at Elphick er hentet tilbake fra Hull-lån) – foreløpig uten at det har hindret resultatene i å bli vesentlig dårligere. I skrivende stund står Villa med én seier på de fem kampene etter Tuanzebe-skaden.

Axel Tuanzebe er savnet.

Kieran O’Hara – Macclesfield Town:

Denne kan selvsagt diskuteres, men Kieran O’Hara har gjort mye bra for Macclesfield.

Klubben har vært i voldsom trøbbel, etter at de ikke vant noen av sine 13 første kamper denne sesongen, men det skal ikke O’Hara ha skylda for.

Han vant keeperduellen med Rhys Taylor, og har fått tillit under både Mark Yates og Sol Campbell (sistnevnte tok over etter at Yates fikk sparken).

Han har også vært en del av den irske landslagstroppen, men foreløpig uten spilletid.

Uansett: ofte har kamprapporter om Macclesfield havnet om hvordan de ville tapt enda mer om de ikke hadde O’Hara bakerst. Problemet er bare at vi gjerne skulle sett ham spille på et høyere nivå enn League Two.

Litt skuffende:

Cameron Borthwick-Jackson – Scunthorpe United:

For noen år siden så Borthwick-Jackson ganske spennende ut, mye på grunn av en interessant innleggsfot.

Dessverre har han både stagnert og tatt en del steg tilbake, og de siste sesongers låneopphold (Wolverhampton og Leeds) har rett og slett ikke fungert i det hele tatt.

Litt bedre har oppholdet i Scunthorpe vært. Joda, også der kom det en del ganske negative rapporter fra både aviser og supportere en stund, og han har også der hatt perioder utenfor laget – og i tillegg er jo dette såpass langt nede som nivå tre. I det siste har han uansett spilt seg inn i Stuart McCalls startellever, og virker å prestere brukbart.

Noen fremtid i United har han uansett ikke.

Joel Castro Pereira – Vitória Setúbal:

José Mourinho hadde stor tro på Pereira, og lanserte ham som en mulig portugisisk storkeeper – hans generasjons beste portugisiske keeper.

Det kan selvsagt fortsatt skje, men hans låneopphold i Vitória har nok ikke gått helt som vi hadde håpet hittil.

Litt spilletid har det jo blitt, og det på et godt nivå (portugisisk toppdivisjon), men Pereiras prestasjoner virker å ha vært varierende, og etter hvert har det blitt en del tid på benken, mens keeperkollega (og konkurrent) Cristiano har voktet buret.

Det har vært rykter om at han kan bli hentet hjem – det vil nok også være naturlig om det ikke skjer en endring.

PS. I neste utgave av US-bladet er det et stort, eksklusivt intervju med Pereira. 

James Wilson – Aberdeen:

James Wilson har neppe noen fremtid i Manchester United, og det forstår han selv også, kommer det frem i vårt eksklusive intervju med 23-åringen.

Vi håper selvsagt enten på at lykken snur seg for Wilson, og at han får en fin karriere selv om det skulle bli utenfor United. Gode prestasjoner i Aberdeen vil i så fall være til hjelp, men Wilson har vært ganske varierende hittil. Han står foreløpig med tre scoringer på 15 opptredener (blant de opptredenene en del innhopp), og senest i forrige Aberdeen-kamp scoret han etter å ha kommet inn som innbytter.

Forhåpentligvis blir 2019 som han avsluttet 2018, for ellers har oppholdet i Aberdeen lignet litt for mye på andre lån han har hatt, bare med litt færre skader.

Aberdeen har spilt seg kraftig oppover på tabellen, og er nå med i kampen om førsteplassen og plassene bak – selv om Celtic og Rangers er favoritter til de gjeveste plassene. Forhåpentligvis kan Wilson bidra godt i del to av sesongen.

Veldig skuffende:

Demetri Mitchell – Heart of Midlothian:

Mitchell var strålende i Hearts før skaden i fjor, og imponerte både i byderbyer og i andre viktige oppgjør.

Denne sesongen har derimot vært en skuffelse for Mitchell. Joda, han har nok vært bedre enn flere av de i kategorien over, spesielt tidlig i sesongen da Hearts fløy høyt, men dette handler jo også litt om forventninger, og det er vanskelig å si noe annet enn at han har skuffet stort.

Han har vært ute av laget, og var også det i flere perioder der Hearts slet offensivt som følge av flere skader – som da artikkelforfatteren var på Hearts-Hibernian, og Mitchell verken fikk plass på backen eller vingen. Både Hearts-fansen, United-fansen og Mitchell selv er nok skuffet over det som har skjedd denne sesongen, og vi får bare krysse fingrene for at vårsesongen blir bedre.

Den eneste på lista som har blitt sendt tilbake fra låneoppholdet sitt.

Sesongen startet bra for Willock. Han var fast på laget, og fremstod som den ene St. Mirren-signeringen som faktisk fungerte, for ellers var det mye dårlig i klubben.

Alan Stubbs fikk sparken, og erstatteren Oran Kearney så ikke ut til å være like stor fan av Willock, som mistet plassen på laget, og spilte mer sporadisk før han til slutt ble sendt tilbake til United.

Det er ingenting som tyder på at han har noen fremtid i United, så nå handler det meste om å finne en klubb som vil være gunstig for Willocks fremtid som fotballspiller.

Timothy Fosu-Mensah – Fulham:

Nederlenderen fremstod for noen år siden som et av våre største talenter, siden han på yngre lag kunne bli banens beste nærmest uansett hvilken posisjon han ble plassert i, og det vi har sett av han for A-laget har heller ikke vært så verst.

I Crystal Palace hadde han perioder der han var på laget, og andre perioder der han var helt ute, og selv om det alt i alt var litt skuffende, så kunne vi i det minste tenke på det som en nyttig erfaring.

Heldigvis ble det et nytt Premier League-lån, men dessverre har han også i Fulham vært litt inn og ut av laget, pluss at han igjen har fått oppleve et managerskifte som ikke har vært gunstig.

Det blir snakket om en mulig retur til United, og eventuelt et nytt utlån, og så lenge ikke Premier Leagues 19. beste lag finner plass til ham i elleveren, så høres det i utgangspunktet ut som en fornuftig idé.

Powered by Labrador CMS