Frisparkkongen Juan Mata

Juan Mata har god uttelling på frisparkene sine, men det er fortsatt et stykke opp til David Beckham.

På lørdag var det et sylfrekt frispark fra Juan Mata som startet den fantastiske opphentingen på Old Trafford.

Den sympatiske spanjolen har slitt noe med spilletid under José Mourinho denne sesongen, men det er ikke første gangen at Mata har kommet til unnsetning når United trenger det som mest.

Kanskje var det derfor Mourinho valgte å sette inn spanjolen til fordel for Eric Bailly etter bare 19 minutter.

Frisparket mot Newcastle var heller ikke første gangen vi har sett Mata løfte ballen over muren på delikat vis, med en spinn på ballen som gjør det utrolig vanskelig for keeperen å beregne ballbanen.

Vi har faktisk sett Mata gjøre det flere ganger enn noen andre i Premier League, siden hans ankomst til balløya i 2011.

TILSLAG: Ballen har akkurat forlatt foten til Juan Mata, og er på vei i nettmaskene.

Direkte frisparkmål siden Matas debut i 2011:

Juan Mata – 8

Gylfi Sigurdsson – 7

Robert Snodgrass, Christian Eriksen, Wayne Rooney – 6

Luis Suarez, Couthinio, Sebastian Larsson, Alexis Sánchez – 5

Siden sin overgang til Chelsea fra Valencia i 2011, har Juan Mata notert seg for hele 226 kamper i Premier League. I denne perioden har spanjolen sanket et imponerende antall målpoeng: Mata har 49 mål bare i Premier League, og nøyaktig like mange målgivende.

Med sine åtte frisparkmål, betyr det at i overkant av 16 prosent av målene til Mata i Premier League har kommet fra frispark. Syv av disse frisparkene har faktisk kommet for Manchester United, og i videosnutten under kan du gjenoppleve de alle et par ganger til: 

De tallene er imponerende nok, men i større sammenheng kommer selv frisparkmålene til Mata til kort.

Hvis vi ser på tallene over de mestscorende frisparkspesialistene i Premier League-historien, så er det fortsatt et stykke opp for Mata. Trøsten får være at det er en annen United-helt som topper også her.

Flest frisparkmål i Premier League:

David Beckham – 18

Thierry Henry, Gianfranco Zola – 12

Laurent Robert, Sebastian Larsson, Cristiano Ronaldo – 11

Ian Harte, Morten Gamst Pedersen – 10

Frank Lampard, Nolberto Solano, Jamie Redknapp – 9

Juan Mata – 8

KONGEN: David Beckham troner fortsatt øverst på oversikten, og der er det sannsynlig at han blir værende i overskuelig fremtid.

Forutså målet mot Newcastle

Vi kan trygt konstantere at det vil bli en utfordring for Mata – og noen andre for den saks skyld – å ta igjen David Beckham som troner alene øverst hele seks frisparkmål foran de andre.

Etter kampslutt mot Newcastle kunne for øvrig Mata avsløre at det var en god grunn til at nettopp han gikk selvsikkert frem for å ta frisparket som til slutt endte i maskene bak Martin Dúbravka i Newcastle-målet.

– Vi trengte noe spesielt i den kampen, og på fredag trente jeg på frisparkene mine på treningsfeltet. Jeg avsluttet med å sette tre på rad, og sa til de andre at nå har jeg touchen inne, og det viste seg å stemme!

PS! Når vi først er inne på Juan Mata og frispark, så er det vanskelig å la denne fra 3-3-oppgjøret mot Chelsea i 2012 gå ubemerket hen. Det kunne kanskje blitt et av Matas vakreste frispark, men en fremtidig lagkamerat i United-målet ville det annerledes: