Det er som om Solskjær også har gitt ham opp

Kjære leser: Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi inntil videre ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak som normalt ville vært kun for medlemmer.


Ingen spilte mer i Ole Gunnar Solskjærs første fantastiske uker som United-manager enn Phil Jones. Paul Pogba og Marcus Rashford stjal overskriftene da United vant alle de sju første kampene under nordmannens regjeringstid, men Jones spilte mest.

Totalt sett, under nordmannens første halvår, var det bare Victor Lindelöf av midtstopperne som spilte mer.

Phil Jones fikk 20 opptredener fra 18. desember og ut sesongen, hvorav hele 15 i ligaen.

Men nå, et drøyt år etterpå, er situasjonen fullstendig snudd på hodet for den ene av Uniteds få gjenværende Premier League-vinnere.

MØKKETE OG FÆL: Kanskje blir bildene fra Tranmere-kampen de siste vi ser av Phil Jones i United-drakten.

Femtevalg i beste fall

Først brukte Solskjær 80 millioner pund på å hente Harry Maguire til klubben, noe som var et veldig tydelig tegn på at Jones ikke ble sett på som fremtiden på stopperplass.

Så ble det bestemt at Axel Tuanzebe ikke skulle lånes ut videre, men i stedet gis en sjanse i United.

Men Chris Smalling ble sendt på lån til Roma og Marcos Rojo forsvant i januar på lån til Estudiantes.

Det betød at det fortsatt var er en plass i troppen for Phil Jones.

Men det vil overraske ganske mye om 28-åringen blir å se på banen for United også etter sommeren.

Da coronaviruset tok fotballen var han nemlig bak både Maguire, Lindelöf, Bailly og Tuanzebe i United-køen.

Ikke å se de siste ukene

Jones har bare startet sju av Uniteds kamper denne sesongen, men er blitt tatt ut allerede ved pause i to av dem (mot Rochdale og Sheffield United).

To av de tre siste kampene han har startet endte grusomt. Først 1-3-tapet mot City hjemme i ligacupen, da Uniteds forsvar (og lag) var «all over the place» før pause. Så bare noen dager senere da det ble hjemmetap mot Burnley – inntil videre Uniteds siste tap i alle turneringer.

SKUFFET: Phil Jones og David de Gea etter Burnley-kampen 22. januar – Uniteds foreløpig siste tap på fotballbanen.

Jones var oftere med i kamptroppen i desember og januar enn ellers i sesongen, på grunn av skadene til Bailly og Tuanzebe – og fordi også Harry Maguire slet i en bitteliten periode og kampprogrammet var tett – men han maktet ikke å ta en plass på laget.

Fra Newcastle-kampen 26. desember til Chelsea-kampen 17. februar, den første etter vinterpausen – satt han også på benken hele ti ganger uten å bli brukt. Det sier en del.

Det sier også ekstremt mye at Solskjær heller gikk for Luke Shaw som en tredje midtstopper enn å bruke en skadefri Phil Jones.

Og da coronaviruset tok fra oss fotballen etter 12. mars hadde ikke Phil Jones vært i Solskjærs 18-mannstropp i noen av de sju siste kampene.

Da var nemlig Bailly og Tuanzebe tilbake, mens Lindelöf, Maguire og også Shaw var skadefrie.

I bunnen med Lingard

Han har bare vært på banen i to Premier League-kamper denne sesongen, og i den ene ble han altså tatt av i pausen. Tallgrunnlaget er dermed altfor lite til å sammenlikne med tidligere Premier League-sesonger.

Spillerbørser gir imidlertid en indikasjon, og etter å ha fått karakter i åtte kamper denne sesongen så ligger han nest sist på lesernes spillerbørs. Kun Jesse Lingard ligger bak.

Han var alt det verste man forbinder med Jones mot City i ligacupen i januar, og ikke spesielt mye bedre mot Sheffield United i ligaen i november. Det var bunnpunktene.

Så ble det en liten opptur med mål – hans første for United siden 2014 – i FA-cupkampen mot League One-laget Tranmere i slutten av januar, men det er også den siste gangen vi har sett ham.

Konklusjon:

For bare et drøyt år siden var han en av Ole Gunnar Solskjærs mest brukte menn, men nå er altså situasjonen en ganske annen.

Tranmere-kampen ga Jones en liten opptur med en scoring og en null, men det blir fort kanskje også den siste gangen vi ser ham i United-trøya.

Maguire, Lindelöf, Bailly og Tuanzebe er foran i køen, og Luke Shaw er et fullgodt alternativ som en tredje midtstopper når Solskjær går for det.

Bakfra dunker også Teden Mengi på, stortalentet som 30. april fylte 18 år.

TO USIKRE KORT: Det er bare mannen i midten på dette bildet som kan sies å ha en klar fremtid på førstelaget til United.

Så fikk Jones så sent som i februar i fjor en ny kontrakt, en kontrakt som strekker seg til sommeren 2023 (opsjon til 2024), så sånn sett kan 28 år gamle Jones egentlig sitte stille i båten og motta lønn fra United frem til han er 31 år gammel.

Den kontrakten tyder på at Jones, som tidligere ligavinner, også er en positiv bidragsyter i garderoben og på treningsfeltet, men siden han har falt så langt på stopper-rangstigen siden den gangen så er det grunn til å stille spørsmål ved om United valgte rett da de gjorde som de gjorde i februar.

Det er veldig mange spillere som ville blitt i United, for å heve pengene, men penger har nok Phil Jones en del av allerede og det er nok også mulig å få en del penger andre steder hvis det er veldig viktig.

Det er nok også mulig å få spilletid en del andre steder, mens akkurat det ser vanskelig ut videre i United.

Glem nemlig ikke at enda en ny midtstopper skal være en av posisjonene United fortsatt kikker etter forsterkninger i, selv om det ikke det mest sannsynlige United går for i sommer.

Det vil overraske stort om United ikke er villig til å slippe ham, men hva vil Jones selv? Med den nye kontrakten i februar tjener han ifølge ubekreftede rapporter 75.000 pund i uka – og det kan han altså tjene i tre år til.

Samtidig skulle man tro at det var mulig å få en ganske god kontrakt hos en del andre lag også – med spilletid på kjøpet.

Sommeren vil trolig gi oss noen svar, men det er vel liten sjanse for at Phil Jones blir en mann vi ser særlig ofte i sesongene fremover.

Flere tall fra Jones’ sesong

Spillerbørsen totalt:
1 kamper over startkarakteren 6
3 kamper som startkarakteren 6
4 kamper under startkarakteren 6
* startkarakteren er den karakteren spilleren har når kampene blåses i gang. Så spiller han seg opp eller ned.

Plassering på spillerbørsen:
United.nos spillerbørs – 5,44 i snitt:
31. plass totalt (av 34).

Lesernes spillerbørs – 4,94 i snitt:
33 plass totalt (av 34).

Se hele spillerbørsen og alle enkeltkamper her.

Beste kamp:
Tranmere (B): 6-0 (FA, united.no og lesernes børs)
Verste kamp:
Man. City (H): 1-3 (LC, united.no og lesernes spillerbørs)

Viktigste øyeblikk:
Sheffield United borte og Man.City hjemme. Det første hans første ligakamp for sesongen, men han falt gjennom. Det andre var ligacupsemifinalen, da han fikk sjansen i det som var en ekstremt viktig kamp, men igjen falt han gjennom.

Her kan du lese flere sesongvurderinger:

Keepere:
David de Gea:
 Derfor trues han ikke så mye av Henderson
Sergio Romero: Kan glise bedre – er bedre enn noensinne

Forsvarere:
Aaron Wan-Bissaka: Dette gleder mest med Wan-Bissakas sesong
Victor Lindelöf: Mest undervurdert eller mest i fare?
Harry Maguire: Det er bare Bruno som har vært bedre
Axel Tuanzebe: – Tydelig at Solskjær ser noe, men han må holde seg skadefri
Luke Shaw: Avskrevet igjen – slo tilbake igjen
Brandon Williams: Spilleren som bare Solskjær visste at vi ville få se
Eric Bailly: Comeback med 17-0, men siste sjanse for Bailly?
Diogo Dalot: Vanskelige fremtidsutsikter

Midtbanespillere:
Fred: 
Derfor er Fred en kandidat til årets spiller
Paul Pogba:
 Mer uro og skade enn kvalitet
Nemanja Matic: Derfor var det riktig å beholde Matic
Scott McTominay: Gigantdødaren: Tre år uten tap mot en rival
Angel Gomes: Hadde tillit – er nå ute i kulda
Jesse Lingard: Vanskelig å se en vei tilbake
Andreas Pereira: Bruno kom, da fikk Pereira svi
Juan Mata: Har vist at kritikken var urettferdig

Spisser:
Marcus Rashford:
 19 mål på siste 24 kamper: Han har aldri vært bedre
Mason Greenwood: – Han stiller mange av verdens beste i skyggen
Anthony Martial: – Han knuser Salah, Sterlin, Mané og Jimenez