Spilleren som bare Solskjær visste at vi kom til å se

Kjære leser: Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi inntil videre ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak som normalt ville vært kun for medlemmer.


Jo da, de av oss United-supportere som jevnlig ser reservelagsfotball hadde sett hvordan Brandon Williams hadde tatt gigantsteg der det siste året.

Som høyrebeint venstreback hadde han dundret opp og ned venstresiden der i mange måneder, og selv om Angel Gomes, Tahith Chong og James Garner fikk mer oppmerksomhet så var nok unge Williams den spilleren som forbedret seg mest i løpet av 2018/19-sesongen.

Ole Gunnar Solskjær hadde også sett det, ellers ville nok aldri Brandon Williams vært med i United-troppen som dro til Paris og slo ut PSG der i mars.

Unggutten var imidlertid ikke med på sommerturneen i Asia.

Derfor var det vanskelig for oss utenfor United å se for seg at han egentlig var tiltenkt en spesielt sentralt rolle på førstelaget denne sesongen.

Der var det i stedet Luke Shaw og Ashley Young som skulle dekke venstrebacken.

Kaptein på reservelaget

Williams startet i stedet sesongen, som planlagt, på U23-laget.

Der viste han at han hadde brukt sommeren godt.

Først sørget han og de andre unggutta for å slå League One-laget Rotherham i EFL Trophy-cupen tidlig i august.

Deretter ble det kapteinsbindet (!!) og tre målgivende på tre kamper i U23-ligaen, før han tidlig i september viste den aggresjonen vi også har sett på førstelaget ved å ble utvist.

RESERVEKAPTEIN: Brandon Williams brukte august til å lede U23-laget som kaptein fra sin rolle på venstrebacken.

Ole Gunnar Solskjær hadde imidlertid sett kvalitet, vilje og aggresjon. Han hadde sett nok, og med Luke Shaw ute med skade var det på tide å teste Williams også på førstelaget i kamp.

Først som innbytter mot Rochdale i ligacupen 25. september.

Så fra start og i hele 90 minutter borte mot AZ Alkmaar i Europa League uka etter.

– Det eneste lyspunktet, skrev united.no på spillerbørsen etter en ikke altfor god 0-0-kamp.

Williams var nå en fast del av førstelaget, og ble brukt enten som venstreback, venstre vingback når det ble kjørt et trebackssystem eller som et alternativ fra benken i andre kamper.

I november kom det første målet da han med sin redusering borte mot Sheffield United ga United håp om et poeng (som det også ble til slutt).

FEIRET NESTEN IKKE: Det sier en del om Brandon Williams som type at da han scoret mot Sheffield United var han mest opptatt av å løpe tilbake til midtstreken slik at United kunne jage videre etter en utlikning.

Det sier en del om den nye statusen at han ble hvilt da Solskjær og trenerteamet sendte et regelrett reservelag til Astana i siste kamp i november.

Fra ikke å ha vært aktuell i sesonginnledningen så var Williams fra start eller på benken i 19 kamper på rad etter debuten mot Rochdale.

Først da Luke Shaw var ordentlig tilbake etter sin skade, et stykke ut i desember, ble han innimellom hvilt.

Med Williams’ gjennombrudd kunne United også la Ashley Young gå i januar, og Williams spilte en like viktig rolle etter vinterpausen. Han startet for eksempel i ligakampene mot både Chelsea og Manchester City, to kamper som begge ble vunnet.

Imponerende på flere områder

Det er selvsagt ikke mulig å sammenlikne Williams med ham selv fra tidligere sesonger, men sammenliknet med Luke Shaw så vises følgende:

  • Williams skaper oftere målsjanser og kommer oftere til avslutninger.
  • Williams vinner så godt som like mange taklinger, men Shaw taper flere.
  • Williams vinner veldig mange flere dueller.
  • Williams er mye bedre til å passere motstandere.
  • Williams treffer bedre på innleggene sine.

Men Luke Shaw er generelt en del bedre i pasningsspillet og er også bedre i hodespillet. Williams pådrar seg også oftere gule kort eller frispark imot enn det Shaw gjør.

Shaw er også mye mer sentral i Uniteds spill når han spiller enn det Williams er.

Konklusjon:

Han er fortsatt bare 19 år, Brandon Williams, men utviklingen han har hatt denne sesongen har nesten vært uvirkelig.

Det er faktisk veldig sjeldent at man får spillere fast inn på førstelaget fra egen stall som ikke en gang var med på sommerturneen.

Han hadde imidlertid gjort seg fortjent til det, og måten han også har vist seg frem på førstelaget viser at det var en helt riktig vurdering fra Ole Gunnar Solskjær og trenerteamet å hente ham opp.

Det ble dermed også ganske så lett å slippe Ashley Young til Italia i januar.

Så er det selvsagt flere ting som kan forbedres, spesielt litt av defensiven hans, evnen til å gjøre rette valg og kanskje også kontrollere aggresjonen sin enda mer.

For selv om aggresjonen er noe av det vi elsker, så er det bare Fred av nåværende United-spillere som har pådratt seg flere kort – men Fred har tross alt spilt cirka 15 kamper mer enn Williams.

Det er imidlertid én ting man ikke får glemme: Da coronaviruset stanset fotballen så var det fortsatt ikke gått et halvt år en gang siden han debuterte.

ET HALVT ÅR PÅ FØRSTELAGET: Da coronaviruset stanset fotballen var det fortsatt ikke gått seks hele måneder siden vi først ble kjent med Brandon Williams på førstelaget.

Det betyr at litt variasjon i prestasjoner må forventes også videre, men faktum er at United nå har utviklet en ny venstreback med internasjonalt potensial, en lokal gutt også, med det som virker å være ekstremt sterk vinnervilje og stor aggresjon, rett og slett en type man ønsker å gå i kamp med.

Derfor har han også spilt i de to siste storkampene United har spilt i ligaen, mot Chelsea og Manchester City.

Et nettsted kåret akkurat Williams til Europas 27. mest verdifulle unggutt, men for United er en egenutviklet spiller fra Manchester med Williams’ kvaliteter nærmest uvurderlig.

Han er en av mange grunner til at det laget Ole Gunnar Solskjær har sendt utpå de siste månedene har vært et lag det er lett å like.

Så kan bare tiden vise hvilke steg Williams klarer å ta videre – og ikke minst hvor for han tar dem, men i skrivende stund må man nesten anta at Williams er kommet for å være et alternativ på førstelaget i mange, mange år til.

Flere tall fra Williams’ sesong

Spillerbørsen totalt:
11 kamper over startkarakteren 6
6 kamper som startkarakteren 6
5 kamper under startkarakteren 6
* startkarakteren er den karakteren spilleren har når kampene blåses i gang. Så spiller han seg opp eller ned.

Plassering på spillerbørsen:
United.nos spillerbørs – 6,2 i snitt:
13. plass totalt, 8. plass av de med 20+ kamper

Lesernes spillerbørs – 6,3 i snitt:
6. plass totalt, 2. plass av de med 20+ kamper

Se hele spillerbørsen og alle enkeltkamper her.

Beste kamp:
Burnley (B): 2-0 (PL, united.no)
Norwich (H): 4-0 (PL, lesernes børs)
Verste kamp:
Club Brugge (B): 1-1 (EL, både united.no og lesernes spillerbørs)

Viktigste øyeblikk:
Kunne nok valgt den herlige taklingen som sendte Chelseas Callum Hudson-Odoi utover reklameskiltene på Stamford Bridge i oktober, siden den viste så godt hvilken type Williams er, men må nesten velge reduseringsmålet borte mot Sheffield United, som bidro til at United fikk poeng der – i det som bare var hans andre ligakamp fra start.

Her kan du lese flere sesongvurderinger:

Keepere:
David de Gea:
 Derfor trues han ikke så mye av Henderson
Sergio Romero: Kan glise bedre – er bedre enn noensinne

Forsvarere:
Aaron Wan-Bissaka: Dette gleder mest med Wan-Bissakas sesong
Victor Lindelöf: Mest undervurdert eller mest i fare?
Harry Maguire: Det er bare Bruno som har vært bedre
Axel Tuanzebe: – Tydelig at Solskjær ser noe, men han må holde seg skadefri
Luke Shaw: Avskrevet igjen – slo tilbake igjen

Midtbanespillere:
Paul Pogba:
 Mer uro og skade enn kvalitet
Nemanja Matic: Derfor var det riktig å beholde Matic
Scott McTominay: Gigantdødaren: Tre år uten tap mot en rival
Angel Gomes: Hadde tillit – er nå ute i kulda
Jesse Lingard: Vanskelig å se en vei tilbake

Spisser:
Mason Greenwood: – Han stiller mange av verdens beste i skyggen
Anthony Martial: – Han knuser Salah, Sterlin, Mané og Jimenez