Tydelig at Solskjær ser noe, men han må holde seg skadefri

Her er vår vurdering av Axel Tuanzebes sesong.

Kjære leser:  Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi i påsken ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak som normalt kun ville vært for medlemmer. Enjoy!


Det er langt i fra for sent for å lykkes, men det begynner så smått å bli bittelitt hastverk for Axel Tuanzebes karriere i United.

Den tidligere reservelagskapteinen er nemlig blitt 22 år, og det er også andre og yngre spillere som banker på døra bakfra.

Det er to soleklare områder som føles som avgjørende for fremtiden hans.

Det aller viktigste: Han må holde seg skadefri.

Og så: Han må rett og slett være enda bedre når han får sjansen.

Borte i for mange kamper

Denne sesongen har Tuanzebe vært utilgjengelig for Ole Gunnar Solskjær i 25 kamper grunnet en hamstringskade.

Forrige sesong var han ute av spill på utlån i Aston Villa i 17 kamper.

Det sier seg selv at skader på to, tre eller også fire måneder hver sesong er ødeleggende.

Det ødelegger både for utviklingen og tilliten en manager kan gi deg. Derfor er spillere som sjeldent er skadet også en styrke for ethvert lag.

Tabbe mot Arsenal

Samtidig har prestasjonene heller ikke vært gode nok.

Han har startet to Premier League-kamper, og United vant ingen av dem. Tuanzebe må også ta skylden for baklengsmålet i den ene av de to kampene, mot Arsenal, da han ga bort ballen med en stygg feilpasning på egen halvdel.

VAR KAPTEIN: Axel Tuanzebe ledet United ut på banen som kaptein mot Rochdale denne sesongen.

Ser man nærmere på statistikkene så har han kun vunnet 28 prosent av duellene han har gått inn i i Premier League.

Alle andre United-stoppere ligger på 60 prosent eller bedre.

Han har også tapt 12 av 15 hodedueller, mens alle andre United-stoppere har vunnet 60 prosent eller mer også der.

Så er tallgrunnlaget selvsagt lite da han bare har 189 Premier League-minutter fordelt på fem kamper denne sesongen, men da coronaviruset tok fotballen virket Tuanzebe å være klart bak Harry Maguire, Victor Lindelöf og Eric Bailly i køen.

Det er imidlertid formildende at han ble plassert på venstrebacken mot Arsenal, og det virker veldig tydelig at Ole Gunnar Solskjær svært gjerne ønsker å se ham i aksjon når muligheten byr seg igjen.

Skulle endelig få sjansen

Ser man nærmere på sesongen så var Tuanzebe førstereserve på stopperplass da sesongen startet, bak Lindelöf og Maguire.

Han var også ok da han fikk starte sin første kamp denne sesongen, hjemme mot Astana i Europa League, og med kapteinsbindet på armen var han veldig god til tross for at United trengte straffer for å avansere mot Rochdale i en tidlig ligacupkamp.

Så ble det tabbe mot Arsenal, tap mot Newcastle og skade før han var tilbake med varierende prestasjoner fra benken og fra start i slutten av november og desember før en ny skade satte ham utenfor troppen helt frem til mars.

Tuanzebe satt så som ubenyttet reserve i de tre siste kampene før fotballen ble stoppet, mot Derby, Manchester City og LASK Linz.

TUANZEBES SESONG: Det er bare sju kamper han har spilt 20 minutter eller mer i.

Konklusjon:

Axel Tuanzebe hadde noe spesielt da han slo gjennom, og jeg bet meg merke i hvordan Paul McGuinness omtalte ham: Som en fremtidig kaptein og en som alltid har tatt nivået ganske raskt hver gang han har blitt flyttet opp ett nivå.

Forhåpningene var store.

Ole Gunnar Solskjær har også troen på ham – noe annet er det umulig å tro etter at han fikk kapteinsbindet mot Rochdale tidligere i sesongen.

Det ville han ikke fått om han ikke hadde klare lederkvaliteter, noe som er en etterspurt kvalitet for Solskjær som har røsket opp i kulturen i United.

Undertegnede tror fortsatt at Tuanzebe kan få en rolle i Solskjærs United, men som denne saken begynte med: Han må nå ganske raskt klare å holde seg skadefri over tid, og han må selvsagt ta vare på de sjansene han får.

Sannheten er nemlig at Tuanzebe er blitt 22 år, United har blitt bedre enn på lenge defensivt uten ham på banen og uansett hva noen måtte mene om Victor Lindelöf så er svensken, Maguire og Bailly foran Axel Tuanzebe i køen.

Maguire er blitt 27 år, mens de to andre fortsatt bare er 25 år. De har altså fast plass, mye mer erfaring og også alderen fortsatt på sin side.

Bakfra presser også supertalentet Teden Mengi på, og United kobles fortsatt til et stjernekjøp på stopperplass, selv om det muligens ikke er det viktigste i sommer.

Skulle man dra det enda lengre så er det jo også fortsatt uavklart hva som skjer med Chris Smalling, selv om det virker sannsynlig at hans utlån i Roma vel var første stopp på hans vei ut av United.

Tuanzebe hjalp Aston Villa til opprykk forrige sesong, men det var på lavere nivå og under veldig mye mindre press. Hos United har han kun spilt i én såkalt storkamp til nå denne sesongen, og selv om det skjedde på venstreback-posisjon så endte det med en tabbe og direkte skyld i baklengsmålet.

Med alle de andre United-stopperne, inkludert Phil Jones, så vet man på en måte hva man får, men det vet vi fortsatt ikke helt med Axel Tuanzebe. Som 22-åring er ikke det nødvendigvis en fordel.

DEN STØRSTE SEIEREN: Tuanzebe spilte hele kampen da AZ Alkmaar ble slått 4-0 i desember, hans største enkeltseier denne sesongen.

Han trenger sårt mer spilletid, men i hvilken grad vil han få det i United som helst skal vinne hver eneste gang?

Kan det være aktuelt å låne ham ut for å få mer spilletid? Aksepterer han selv en rolle som for eksempel fjerdevalg i United?

Det store flertallet av United-supporterne ønsker at han skal lykkes, undertegnede tror også at Solskjær ønsker å gi ham muligheten til å ta de stegene han kanskje har i seg, men slik United utvikler seg og slik Tuanzebes sesong har vært så virker det stadig mer usikkert.

Flere tall fra Tuanzebes sesong

Spillerbørsen totalt:
2 kamper over startkarakteren 6
3 kamper som startkarakteren 6
2 kamper under startkarakteren 6
* startkarakteren er den karakteren spilleren har når kampene blåses i gang. Så spiller han seg opp eller ned.

Plassering på spillerbørsen:
United.nos spillerbørs – 6,07 i snitt:
19. plass totalt (bare sju kamper med karakter i 2019/20)

Lesernes spillerbørs – 6,06 i snitt:
15. plass totalt, (bare sju kamper med karakter i 2019/20)

Se hele spillerbørsen og alle enkeltkamper her.

Beste kamp:
Rochdale (H): 5-3 e.s.s. (LC, united.no og lesernes børs)
Verste kamp:
Newcaste (B): 0-1 (både united.no og lesernes spillerbørs)

Viktigste øyeblikk:
Skaden på oppvarmingen mot Liverpool. Var tildelt en stopperplass sammen med Lindelöf og Maguire, men skadet seg og ble tatt ut av laget like før start. Marcos Rojo kom inn, og gjorde dessverre en feil som ga Liverpool 1-1 i kampen, og skaden ødela store deler av høsten for Tuanzebe selv.

Her kan du lese flere sesongvurderinger:

David de Gea: Derfor trues han ikke så mye av Henderson
Aaron Wan-Bissaka: Dette gleder mest med Wan-Bissakas sesong
Luke Shaw: Avskrevet igjen – slo tilbake igjen
Nemanja Matic: Derfor var det riktig å beholde Matic
Scott McTominay: Gigantdødaren: Tre år uten tap mot en rival
Angel Gomes: Hadde tillit – er nå ute i kulda
Jesse Lingard: Vanskelig å se en vei tilbake
Mason Greenwood: – Han stiller mange av verdens beste i skyggen
Anthony Martial: – Han knuser Salah, Sterlin, Mané og Jimenez