Han stiller mange av verdens beste i skyggen

Kjære leser:  Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi i påsken ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak som normalt kun ville vært for medlemmer. Enjoy!


Det er lett å glemme at det fortsatt bare er ett år siden Mason Greenwood debuterte for United.

Det er lett å glemme at han fylte 18 så sent som i oktober.

Og selv om det er lett å se at han er et fantastisk talent så er det kanskje vanskeligere å anerkjenne nøyaktig hvor stort talentet hans faktisk er.

Har scoret i alle turneringer

18-åringen har scoret 12 mål for førstelaget til United denne sesongen, fordelt på bare 1.657 minutter med spilletid og etter bare 16 kamper fra start.

Han har scoret i Premier League, Europa League, FA-cupen og ligacupen.

Han har også spilt kamper for reservelaget i deres liga og EFL Trophy Cupen, og også scoret der.
Han har altså scoret i samtlige turneringer han har fått sjansen i, uavhengig av antall minutter med spilletid.

OPTA: Offisielle Greenwood-tall i 2019/20.

Foran verdens beste i løypa

Så er det farlig å kreve for mye eller se for langt fremover allerede nå, men for å gi en liten pekepinn så hadde FourFourTwo på slutten av 2019 en kåring av verdens ti beste spisser.

For å sette Greenwoods prestasjoner litt i perspektiv har vi derfor sett på hvordan spissene fra den lista – som spilte i en av Europas fem største ligaer da de slo gjennom – faktisk leverte i sin gjennombruddssesong på toppnivå.

Real Madrids Karim Benzema var 19 år gammel da han virkelig fikk sjansen i Lyon i 2006/07-sesongen. Han svarte med sju mål på totalt 26 kamper.

Mindre enn hva Greenwood har levert, altså, selv om han var ett år eldre.

Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang var AC Milans eiendom da han omsider, 21 år gammel, fikk sjansen i Ligue 1 hos Monaco og så St. Etienne i 2010/11-sesongen. Det ga tre mål på totalt 37 kamper for de to lagene, etter et halvt års utlån hos hver.

Færre mål på flere kamper og tre år eldre enn det Greenwood altså er.

Paris St. Germains Mauro Icardi var 19 år gammel da han fikk sin første hele sesong for Sampdoria, og noterte seg for fine ti mål på 31 kamper.

Likevel, færre mål mens han var ett år eldre enn det Greenwood nå altså er.

DET FØRSTE MÅLET: Greenwood etter sitt første mål for Uniteds A-lag – hjemme mot Astana i september.

Tottenhams Harry Kane ble sendt på diverse utlån tidlig i sin karriere, men som 20-åring fikk han 19 kamper for Tottenham. Det ga fem scoringer.

Færre mål selv om han altså var to år eldre enn det Greenwood nå er.

Så er det vanskelig å komme til Europa fra Sør-Amerika, men Sergio Agüero scoret sju mål på totalt 42 kamper da han som 18-åring kom til Europa og Atletico Madrid – selv om han allerede da var på det argentinske A-landslaget.

Færre mål på flere kamper på samme alder som Greenwood, altså.

Bayern Münchens Robert Lewandowski var 22 år gammel da han ble hentet fra polsk fotball til Borussia Dortmund. Der leverte han ni mål på totalt 43 kamper i sin første sesong.

Færre mål på flere kamper og fire år eldre enn Greenwood, altså.

Cristiano Ronaldo noterte seg for seks mål da han som 18-åring fikk sin første hele sesong i United tilbake i 2003/04-sesongen, på totalt 40 kamper.

Noen vil kanskje innvende at Ronaldo var en driblekant, som riktig er, men det spesielle med Greenwoods sesong er jo at han også stort sett har fungert som kantspiller i Uniteds 4-2-3-1-system.

For ordens skyld – og helt uten sammenlikning – Lionel Messi scoret ni mål i sin første hele sesong for Barcelona, på 26 kamper som 18-åring.

Både Ronaldo og Messi scoret altså mindre på samme alder enn det Greenwood har gjort.

Luis Suarez er ikke tatt med på vår oversikt da han gikk fra Sør-Amerika til Nederland, som ikke er en av Europas fem største ligaer og var godt inne i 20-årene før han så dro til Liverpool. Roberto Firmino, som også var med på FourFourTwos liste har egentlig sjeldent vært en stor målscorer, og var 22 år og inne i sin andre hele sesong i Hoffenheim i Bundesliga før det løsnet ordentlig for ham. Romelu Lukaku har alltid scoret mange mål, men den belgiske ligaen er ikke blant Europas fem største.

United.no mener ikke med dette å si – eller spå – at United-spilleren blir like god eller bedre enn noen av disse, men det sier noe om talentet.

Så blir det opp til Greenwood selv å vise hvor langt han kan ta det. Felles for alle de nevnte over er jo at de senest tidlig i 20-årene tok det skrittet som gjorde dem til en av verdens beste.

Åtte mål på elleve fulle kamper

United-spillerens statistikk blir ikke verre ved å se hvordan han har levert de gangene han har fått 90 minutter denne sesongen:

Greenwoods 90-minuttere i tellende kamper denne sesongen:
19.9.19: Astana (H): MÅL
25.9.19: Rochdale (H): MÅL
29.10.19: Doncaster (B): MÅL (EFL Trophy)
7.11.19: Partizan (H): MÅL
15.11.19: Albania (B): – (England U21)
28.11.19: Astana (B): –
12.12.19: AZ Alkmaar (H): MÅL x 2
18.12.19: Colchester (H): –
26.12.19: Newcastle (H): MÅL
4.1.20: Wolves (B): –
26.1.20: Tranmere (B): MÅL

Åtte mål på totalt elleve 90-minuttere, altså.

United har aldri tapt da Mason Greenwood har scoret.

ETT ÅR SIDEN DEBUTEN: Mason Greenwoods debut for førstelaget var faktisk den vanvittige Champions League-seieren borte mot Paris St. Germain. Da var han 17 år gammel.

Så er dette altså gjennombruddssesongen til unggutten. Ser man rent prestasjonsmessig er det altså ingenting å sammenlikne med tilbake over flere sesonger.

Med mål på 22,7 prosent av avslutningene i Premier League er det imidlertid bare Jamie Vardy som er bedre der, så vidt united.no kan se.

Matchet forsiktig

Ole Gunnar Solskjær har latt unggutten få bruke tid til å venne seg til nivået, kanskje også for å dempe presset på ham.

Datoen var 4. desember  før nordmannen slapp han til fra start i ligaen, og årsaken var Anthony Martials skade.

Før det hadde det kun vært innhopp i Premier League og de viktigste kampene, men en startplass i ligacup- og Europa League-kamper United var ventet å vinne – stort sett på hjemmebane.

I Martials skadefravær fikk han 80 minutter mot Tottenham, United vant 2-1 og etter det har han stadig fått en litt viktigere rolle i laget.

Den første 90-minutteren kom mot Newcastle i romjula, en ny 90-minutter kom så borte mot Wolverhampton i cupen uka etter og han fikk også tillit i tøffe cupkamper videre mot Wolverhampton og Manchester City tidlig i januar. Det ble en plass fra start i to påfølgende Premier League-kamper i månedsskiftet februar og mars.

Stadig mer tillit, altså.

Oversikten under viser børskarakterene på united.no denne sesongen, hvor kravet er minst 20 minutter spilletid for å få karakter. Oversikten viser veldig tydelig hvor mye viktigere Greenwood har blitt utover i sesongen, selv om noe av årsaken selvsagt var skaden til Marcus Rashford.

Samtidig, Bruno Fernandes har også kommet inn, uten at 18-åringen har blitt ofret av den grunn.

Konklusjon

The sky is the limit.

Akkurat nå så føles det slik.

Så er det største spørsmålet hvor fort Greenwood kan ta nye steg? Hvor fort blir han et naturlig alternativ også fra start enda oftere?

Kun basert på følelser så virker det som om Greenwoods store utfordring blir å heve kvaliteten på sitt generelle spill, teknisk og taktisk. I avslutningsposisjoner er han dødelig, men det har også vært en del kamper hvor han har slitt med å utgjøre en forskjell i selve spillet.

Det skal imidlertid sies at United.no faktisk har forsøkt å finne noe som han, rent statistisk, åpenbart må forbedre, men har slitt med det. Hvis man ser på spilletiden hans i Premier League, og for eksempel sammenlikner med andre United-spillere så er det svært lite å ta ham på.

For Greenwoods del handler det sånn sett mest om å forsøke å forbedre sitt generelle spill, slik at han oftere vurderes fra start når fotballen en gang kommer i gang igjen.

Sånn sett blir det interessant å se hvordan han matches hvis United virkelig får kloa i en ny stjernespiss til sommeren.

Foreløpig har han imidlertid tatt alle utfordringer på ganske så strak arm.

Hvis man sammenlikner litt kjapt med Marcus Rashford så tok Rashford for eksempel enorme steg fysisk den sommeren han fylte 20. Han gikk fra å være en gutt til å bli et fysisk monster.

Greenwood har allerede de naturlig avslutningsegenskapene, men i hvilken grad kan han legge til nye ting, fysisk og teknisk, de neste par årene frem til han er 20?

Det kommer til å avgjøre om han blir den toppspilleren vi alle drømmer om at han skal utvikle seg til å bli.

Flere tall fra Greenwoods sesong

Spillerbørsen totalt:
8 kamper over startkarakteren 6
3 kamper som startkarakteren 6
11 kamper under startkarakteren 6
* startkarakteren er den karakteren spilleren har når kampene blåses i gang. Så spiller han seg opp eller ned.

Plassering på spillerbørsen:
United.nos spillerbørs – 5,95 i snitt:
24. plass totalt, 13. plass av de med 20+ kamper med karakterer

Lesernes spillerbørs – 5,69 i snitt:
23. plass totalt, 12. plass av de med 20+kamper med karakterer

Se hele spillerbørsen og alle enkeltkamper her.

Beste kamp:
AZ Alkmaar (H): 4-0 (EL, united.no og lesernes børs)
Verste kamp:
Watford (B): 0-2 (både united.no og lesernes spillerbørs)

Viktigste øyeblikk:
Velger Tottenham-kampen hjemme. Martial var ute med skade, han fikk sjansen fra start som spydspiss og folk snakket i disse dagene om at det var vinn eller forsvinn for Ole Gunnar Solskjær. Nordmannen sendte utpå James, Lingard og Rashford bak Greenwood – og det fungerte bra nok til å gi seier. Unggutten viste altså at han, bare to måneder etter 18-årsdagen sin, kunne være et ordentlig alternativ for United også mot de beste.

Her kan du lese flere sesongvurderinger:

David de Gea: Derfor trues han ikke så mye av Henderson
Aaron Wan-Bissaka: Dette gleder mest med Wan-Bissakas sesong
Luke Shaw: Avskrevet igjen – slo tilbake igjen
Nemanja Matic: Derfor var det riktig å beholde Matic
Scott McTominay: Gigantdødaren: Tre år uten tap mot en rival
Angel Gomes: Hadde tillit – er nå ute i kulda
Jesse Lingard: Vanskelig å se en vei tilbake
Anthony Martial: – Han knuser Salah, Sterlin, Mané og Jimenez