– Må kjøpe for 400-500 millioner om vi skal heve oss neste år

Johnny er klar på at det er så store mangler i dagens United-lag at det faktisk må handles for mye mer enn 200-250 millioner hvis det skal bli suksess neste sesong.

Transfervinduet i sommer

Av: Johnny Hanevold

Hei, da var hverdagen her og jeg tør å skrive dette leserbrevet som jeg har hatt i hodet siden pre-Solskjær tiden.

Hadde egentlig begynt å skrive leserbrevet etter Liverpool kampen, men det stoppet opp da Mourinho fikk sparket. Etter det har den voldsomme rekken med resultater, naive medieoppslag osv. om hvor fantastisk gode United faktisk er nå som Mourinho var borte gjorde at jeg ikke turte å skrive noe i redsel for å bli lynsjet på United.no’s kontorer😊

Men ja, tapet mot PSG, Arsenal, Wolverhampton ganger to. Til og med seieren i Paris og seieren over Watford har fått bort litt naivitet og fått folk til å få øynene litt opp igjen i det som var en vanvittig herlig lykkerus. Å gå til PSG-kampen med tro om å vinne, det var herlig og en følelse jeg ikke hadde følt på mange år.

ETTER MIRAKELET: United-spillerne feirer 3-1-seieren i Paris og avansementet i Champions League.

Jeg skal kortfattet prøve å «analysere» United opp mot de andre topplagene vi ønsker å sammenligne oss med.

For få toppspillere

Med det siste så mener jeg at vi faktisk har en god del vei å gå før vi igjen kan kalle oss ett mesterlag, per definisjon å ha en realistisk mulighet å vinne PL og CL. For nå er United ett lag som slåss om 3-6 plass, og det sier litt om hvor ståa er mener jeg.

Ifølge Transfermarkt så er det 11 klubber i verden med en spillerverdi på over 700 mill. euro. På 11. plass er Bayern med en verdi på 770 mill. euro. På 12. plass finner vi Arsenal med en verdi på 625 mill. euro. Som er ett ganske stort sprang.

United ligger på 9. plass med en verdi på 796 mill. euro, mens opp til første plassen som er vår neste CL-motstander, Barcelona, er det hele 384 mill. euro i forskjell. Barcelonas spillere har en verdi på 1.18 milliarder euro.

384 mill. euro er en helt vanvittig forskjell og viser at selv om United har kjøpt for syke summer de siste årene så må det betydelige investeringer til om vi skal tilbake i toppen av eliten.

City’s verdi er på 1.14 milliarder euro, og Liverpool 950,50 mill. euro. Av topp 6 lagene i PL er United på en god 5. plass i spillerverdi, 39.5 mill. euro bak Tottenham.

Mot Lyon stilte Barcelona med en 11er med en verdi på 800 mill. euro, 4 mill. euro mer enn hele Uniteds tropp. Det klarte de med Dembele og Umtiti skadet, som ville høynet verdien av 11ern med 40 mill. euro.

Mot Wolverhampton stilte United med «toppet» lag utenom De Gea, denne 11ern hadde en verdi på 431 mill. euro. Den hadde vært 496 med De Gea.

Ikke at jeg legger ALTFOR stor vekt på teoretisk verdi, men jeg mener den viser litt hvor stor forskjellen er.

Fourfourtwo kåret i desember verdens topp 100 spillere. På den listen fant vi tre United spillere, Lukaku på 95. plass, Pogba på 50. plass og De Gea på 16. plass.

Barcelona har 9, og da har de faktisk klart å unnlate Dembele fra listen.

Real Madrid har 11. City har 12, Liverpool har 6. Juventus har 7. I tillegg til å ha flere spillere som blir ansett blant de beste i verden, har de også mange av de absolutt beste spillerne. Er stor forskjell på Lukaku og Ronaldo, selv om begge er på listen.

Nylig la fourfourtwo ut rangering av de topp 10 beste i forskjellige posisjoner. Her kom Pogba på 8. plass blant midtbanespillere, mens De Gea kom på 2. plass blant keeperne. Ellers ingen andre å spore.

United.no’s program Ole Ole kom frem til at United trenger å forsterke med 4 spillere. Samme antall kom vel United We Podcast frem til. Det er her snakk om en midtstopper, høyreback, sentral midtbane, høyreving.

Er for så vidt ganske enig med at de er disse posisjonene man må prioriteres til sommeren selv om jeg gjerne skulle sett en mer dynamisk defensiv midtbane spiller.

De Gea, Shaw, Pogba, Martial, Rashford og Lukaku er de jeg mener er de eneste som ikke burde vært kjøpt inn erstattere for til sommeren i en bunnløs pengesekk verden. Men vi kunne fint selge Lukaku for å frigi penger til andre posisjoner.

Blir vi tvungne til å selge De Gea og Pogba har vi kun tre spillere jeg mener er gode nok. Lindelöf er nesten god nok, og må ta nye steg til neste sesong om han skal overbevise meg.

Det er veldig mange gode spillere i de fleste posisjoner, og mange er blitt ryktet til United. Tar derfor ikke med alle i hver posisjon, eller alle som har vært ryktet til klubben.

Keeper:

Med kun ett år igjen av kontrakten må United velge mellom å gi De Gea altfor høy lønn, selge til sommeren eller la han gå gratis neste sommer å sånn sett tape en god del penger. For å være helt ærlig, så burde vi prøve å signere Jan Oblak i sommer. Han har en utkjøpsklausul på 100 mill euro. Får vi inn Oblak kan vi selge De Gea. Vi reduserer lønnsnivået og Oblak er faktisk verdens beste keeper. De Gea er verdens beste skuddstopper, men Oblak er mer komplett.

MER KOMPLETT ENN DE GEA: Det skriver Johnny Hanevold om Jan Oblak.

Midtstopper:

Mange har vært ganske blind på nivået til Lindelöf mot slutten av Mourinho og under Solskjær. Der United faktisk har vært veldig heldig i mange kamper, og hvor De Gea/Romero har reddet oss om og om igjen. Men ta å se alle kampene igjen nå som synet er tilbake og følg nøye med på hvor mange sjanser og mål som blir skapt rundt Lindelöf. Det er faktisk litt urovekkende hvor mye som skapes mot United.

Det samme gjelder Smalling, Jones og Bailly. Alle meget gode stoppere, men ikke gode nok for United i mine øyne. Se noen kamper med fokus på Van Dijk/Koulibaly, og så se noen United kamper så tror jeg du vil se hvor stor forskjellen er.

Samtidig så er Lindelöf vår klart beste midtstopper og han vil nok heve seg noen hakk med en tipp topp stopper ved siden av seg. Ett par hakk opp, så er Lindelöf god nok.

Så hvem skal man kjøpe? Realistisk

Midtstopper:

Kortsiktig tror jeg det beste valget er Koulibaly. Rangert til verdens tredje beste midtstopper for en god grunn, men han begynner å trekke på årene med sine 27 år, for hva som blir en langsiktig løsning. En annen grunn til bekymring er prisen, om vi må ut med 100 mill euro for Koulibaly vil det nok spise en veldig stor del av sommerens budsjett.

ETTERTRAKTET: Kalidou Koulibaly i Napoli.

En litt mer langsiktig løsning vil være Skriniar, nå 24 år og en av verdens beste midtstoppere. Det er ikke mange foran Skriniar per dags dato.

Enda mer langsiktig vil være De Ligt, vi snakker her om 19 åring som er kaptein for Ajax og allerede en av verdens beste midtstoppere. Potensialet her vil jeg si er verdens beste om noen år. Allerede en solid forsterkning, med ett vanvittig potensial. Å signere De Ligt ville vært drømmen i sommer.

Umtiti har også vært linket til United, noe mange mener er rart, men rapportene sier at forholdet mellom Umtiti og Barcelona er dårlig etter at han presset frem en solid lønnsøkning. I tillegg har han vært mye skadet i år, og når han har spilt har det ikke vært det beste. Og han er mye kritisert i media for å være ute av form.

Alderweireld vil være en meget god billig kortsiktig løsning, rangert som verdens tiende beste midtstopper. Kjenner PL godt, men ser allerede svakheter i spillet hans i forhold til tidligere.

Noen stusser sikkert på at jeg ikke nevner Varane. Det kommer av at jeg har klokketro på at dette er en ny Ramos-situasjon for å få en bedre kontrakt, for det er faktisk tid for Varane å få en ny kontrakt snart. Ser på det som høyst urealistisk at United får kjøpt Varane, selv om jeg så klart hadde tatt han imot med de videste armene!

Manolas vil jeg ikke si er en stor nok forbedring til å bruke penger på.

Mens en annen som spiller i Serie A, Alessio Romagnoli en en spiller jeg har veldig sansen for. Akkurat blitt 24 år, er kaptein for Milan, og har presset seg inn på en meget sterk midtstopper plass for Italia. Meget god.

Høyreback:

33 år gamle omskolerte venstrekant Young er vår beste mann ifølge Solskjær. Backer er utrolig viktig i dagens fotball og da holder ikke Young mål. Elsker han for den innsatsen han legger ned, men det er ikke godt nok spillemessig. Synes han har så klare svakheter både defensivt og offensivt at det er rart han spiller fremfor Darmian og Dalot. Darmian er ikke akkurat blendende fremover, men synes han gjør det best av våre bakover. Dalot har klare svakhetstegn bakover, og må nok ha noen år til før han er klar.

Bayern satser allerede knallhardt frem mot neste sesong med så tror ikke at Kimmich vil være tilgjengelig selv han han hadde vært drømmen. Wan-Bissaka har jeg ikke ståltro på fremover. Dog så har han en fantastisk god statistikk på taklinger, selv om han hopper litt for ofte inn i taklinger og sånn sett skaper frispark eller at han er på vei til pølseboden. Ikke sett så mange kamper av han, men at han er ett bra kjøp er nok sikkert. Back for fremtiden.

Ett perfekt kjøp hadde vært Meunier i PSG. Ble vel kåret til verdens 47 beste spiller i desember, og rangert som en av verdens topp 5 høyrebacker. Han er 27 år og vil dermed ha flere år igjen å spille. Kan nok kjøpes for en billigere penge enn Wan-Bissaka og krever nok ikke en vanvittig lønn. Kan selges om noen år når han har lært ferdig Dalot.

ET PERFEKT KJØP: Skriver leserbrev-innsenderen om Thomas Meunier i PSG.

Defensiv midtbane:

Matic begynner dessverre å bli for treg. Her burde vi få inn en mer dynamisk spiller. United er koblet til Declan Rice, men mener vi heller burde gå for Ruben Neves eller Rodrigo fra Atletico Madrid. Spesielt Neves være veldig dyktig med å spille ballen igjennom ledd, samt han har en veldig god skuddfot. Rodrigo er nok per nå den beste til å skjerme forsvaret med sine 191cm. Veldig duellsterk og dekker store rom. Har i tillegg en utkjøpsklausul på 60 mill euro.

Men Rice har faktisk vært en av de aller beste DM spillerne i PL denne sesongen. Om man kan få en svært spennende engelsk spiller til en grei pris (akkurat signert ny langtidskontrakt) så tar jeg gjerne han.

Alle de tre nevnte tror jeg vil forbedre Uniteds forsvar så vel som angrep.

Sentral midtbane:

Herrera, Fred, Pereira og McTominay er de vi har. Herrera er god, men han kan ikke spille alle kampene og jeg mener han mangler flere av de tingene vi kjøpte Fred til å gjøre. Som gjennombrudds pasninger, ta seg igjennom ledd osv. Dessverre mangler Fred disse egenskapene også. Håper Fred klarer å tilpasse seg, og vise seg frem til neste år. Ser allerede lovende tendenser nå i det siste, selv om det ser ut som at han enda sliter med tempoet i spillet og den defensive biten av spillet sitt.

Så hvem skal man kjøpe?

Jeg tror Herrera drar. Han ser ut til å ville ha en siste stor kontrakt enn å spille for United. Om man ikke skal satse på at Fred slår igjennom neste sesong må det kjøpes inn to spillere. Pereira er bare ikke god nok. Men å erstatte Herrera vil jeg se på som den viktigste jobben til Woodward i sommer etter å beholde De Gea og Pogba.

Niguez, eller Ndombele er mine favoritter.

FAVORITT: Atletico Madrids Saul Niguez står veldig høyt på Johnnys liste.

Jobber hardt bakover og bidrar med kreativitet fremover. Niguez scorer en del mål, og har 8 så langt denne sesongen. Ndombele er mer nest sist med 6 assists. Milinkovic-Savic er også en spennende spiller som hadde en enorm sesong i fjor, men en relativt ordinær en i år samtidig som hele Lazio har en formdupp. Ville nok hevet standarden i United.

Det som gjør at jeg heller ønsker Niguez eller Ndombele er arbeidsinnsatsen og pasningsstyrke. Niguez er min favoritt, men en verdi på transfermarkt på 90 mill euro og utkjøpsklausul på hele 150 mill euro. Men 90 mill euro blir sagt skal holde. Niguez er også egentlig defensiv midtbanespiller så her får man veldig gode defensive og offensive ferdigheter med på kjøpet.

Bruno Fernandes er egentlig en tier rolle spiller, ikke akkurat kjent for sine defensive bidrag. Dessverre har jeg ikke sett altfor mye portugisisk fotball til å være helt sikker på om han holder de defensive ferdighetene som er påkrevd av United.

I tillegg har man Joao Felix. Er også en mer ren tier enn indreløper. Enormt talent. Om Pogba drar, som han ikke gjør, er nok dette spilleren å gå for. Han og Fernandes har ville tall og ville nok bidratt med mye spennende fremover.

Fernandes blir sammenlignet med Lampard, bare mer målfarlig, mens Felix blir sett på som den neste Griezmann.

Rabiot er også linket på free transfer, men her mener at vi må styre unna. Virker som en utrolig giftig person å ha i garderoben. Eneste fokuset er på han selv. Styr unna.

Kante, Kross, og Verratti tror jeg vi kan glemme. Rakitic blir en for kortvarig løsning med null salgsverdi om ett par år.

Høyrekant:

Dette er en posisjon som skal score og assistere, og vår beste man Lingard holder bokstavelig talt ikke mål når det gjelder de parameterne en slik posisjon blir målt ut fra. Lingard har spilt i 31 kamper denne sesongen, og scoret 5, 4 assist. Til sammenligning har Messi 43 mål og 21 assists på 40 kamper. Sterling har 24 mål, 17 assists. Salah 21 mål og 10 assists. Citys andre og tredje valg på høyrekant, Mahrez har 11 mål og 11 assists, Bernado Silva har 11 mål og 12 assists. Messi er Messi, men det er fremdeles ett ganske stort sprang fra Lingard og til de som kommer etter Messi.

Så hvem skal man kjøpe?

Det har vært veldig mange rykter angående Jadon Sancho, og det skjønner man fort når man ser han spille. I tillegg er han bare 19 år og engelsk slik at man slipper å tenke så mye på om han håndterer kulturen osv. United.no har noen gode saker om han som dere burde se. Foruten et kjøp av Mbappe, så tror jeg Sancho vil være det beste kjøpet man kan gjøre. Kortsiktig og langsiktig.

DET BESTE KJØPET: Johnny om Jadon Sancho som ny høyrekant.

Han fullfører flere driblinger enn Martial og Pogba til sammen per kamp, i tillegg til at han ofte er en som prøver å ta av en mann for å se etter medspiller. Martial, Rashford, Lukaku søker ofte å score selv. Da kan Sancho skape en ny dimensjon med at man får en spiller som skaper sjanser for andre istedenfor å prøve lykken selv.

En annen som jeg ville likt å se i United-drakt er Lozano, blir hele tiden sett på som en av verdens beste vinger. Kan spille både på venstre og høyre. Stor fart, kan dra av spillere. Samtidig jobber han knallhardt. Har en utkjøpsklausul på kun 34 mill euro. Faktisk veldig billig i dagens fotball! I tillegg er han United-fan, og ønsker seg hit. Hva mer kan man ønske seg?

Callum Hudson-Odoi tror jeg ender i Bayern om han forlater Chelsea.

Om man har fulgt med på litt fransk fotball har man kanskje hørt om Nicolas Pepe, 23 år og spiller for Lille som nå ligger på andre plass i den franske ligaen. Han har på 32 kamper scoret 18 mål og har 11 assists. Det er en spiller som kunne ha passet United bra tror jeg, selv om jeg er skeptisk til nivået i Frankrike.

Mbappe og Bale er bare å glemme.

Om det ikke blir Sancho, gå for Lozano. Men kjøp Sancho uansett pris!

Venstrekant:

Martial ønsker jeg å beholde, han har akkurat signert ny kontrakt. Problemet er at om han vil dra kan vi allerede til sommeren cashe inn og erstatte han med Lozano om vi får Sancho også. Lozano jobber hardere i presset, men har nok ikke like stor x-faktor som Martial. Hadde ikke blitt så altfor lei meg om dette byttet skjedde.

JOBBER HARDT: Hirving Lozano som ny kantspiller? Innsenderen av dette leserbrevet hadde ikke blitt lei seg.

Joao Felix kan også bekle denne rollen ypperlig.

Så kort oppsummer er det ganske klart at United ønsker å forsterke i sommer. Jeg tror mye vil avhenge om vi får 4. plassen.

Sommeren tror jeg vil definere United i lang tid. Ett nytt svakt vindu kan vil føre til at United havner i denne topp 4 kampen i årene som kommer.

Flere rapporter har kommet ut med en pengesekk på størrelsen rundt 232 mill. euro (200 mill. pund). Med det tror jeg det blir to større kjøp i sommer, men det vil ikke være nok. For de rundt oss vil jo selvsagt også bruke en god del for å forsterke seg. Er ganske bestemt på at om vi skal ha en realistisk sjanse så må vi klinke til med 5 store kjøp som klart forsterker laget. Om vi bruker 232 mill. euro og treffer med kjøpene for å så se City og Liverpool bruke 150. Så er vi fremdeles for langt bak.

Jeg mener vi må godt opp i 400-500 mill. euro klassen om vi skal heve oss til neste år. Høres sykt ut, men Uniteds tropp er ikke god nok. 100 for Varane, 100 for Niguez og 100 for Sancho. 35 for Meunier og 60 for Rodrigo eller 50 for Rice. 105 for Neves er drøyt.

De Gea og Pogba kan nok fort finne på å forlate United om de ser at ambisjonsnivået er å berge topp 4 år etter år. Om de drar uten de største navnene inn, så ser jeg for meg at United vil slite i mange år før de er tilbake på toppen.

Om vi ikke får inn en helt topp verdensklasse stopper, sentral midtbane og høyrekant tror jeg vi kan glemme å kjempe om PL trofeet neste mai. På stopperplass håper jeg Woodward kliner til med Varane, Koulibaly, Skriniar eller De Ligt.

Det har vært så tydelig i mange år at det har manglet og vi har handlet så mange stoppere til rundt 30 mill. euro klassen istedenfor ett par til 70-100 mill. euro som hadde forsterket laget mye mer.

Midtbanen må forsterkes og her tror jeg Herrera drar og Pogba blir. Drømmen er to fra øverste hylle til å erstatte Matic og Herrera. Neves/Rodrigo/Rice og Niguez/Ndobele/SMS.

På høyrekant er må vi satse på Sancho eller klinke til med Lozano. Dortmund er kjent for å selge spillere bare man byr nok. Lozano er jeg helt sikker på om United utløser klausulen.

På høyreback tror jeg Solskjær kommer til å satse på Dalot, med Young som backup. Ser ikke for meg ett kjøp til sommeren. Men Meunier burde stå på listen til Solskjær etter min mening.

Når det gjelder hvem jeg tror/håper blir solgt/forlater så tror jeg at Herrera, Mata og Valencia forlater oss gratis. Mens at Darmian og Rojo blir solgt.

Sanchez tror jeg vil bli forsøkt solgt, men at lønnen blir ett hinder.

En som også kan bli solgt er Lukaku, han er helt klart andrevalget vårt på spissplass og er for god og ung til å sitte på benken. Å selge han vil også frigjøre mye penger til kjøp av en spiller i en annen posisjon. Matic og Pereira kan for min del bli solgt for å frigjøre litt mer penger til nytt anker. Dette gjelder også Fred om Solskjær skjønner at han ikke kan satses på, så får man ta det tapet.

Så får vi så inderlig håpe at United viser muskler tidlig i overgangsvinduet slik at vi ser De Gea og Pogba i Manchester også til neste sesong.

Håper at neste års United-lag seende slik ut alt etter hva som skjer på De Gea/Pogba fronten.

De Gea/Oblak

Meunier – Varane/Koulibaly/De Ligt/Skriniar – Lindelöf – Shaw

Niguez/Ndombele – Neves/Rodrigo/Rice – Pogba

Sancho/Lozano – Rashford – Martial/Lozano

Benk: Romero, Grant, Smalling, Jones, Young, Dalot, McTominay, Lingard og resten av akademi guttene.


Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.