Helt vanvittig for oss nordmenn

LESERBREV: Dagens innsender mener timingen ikke kunne vært bedre for Ole Gunnar Solskjær.

Av: Raine Hansen

For noen døgn det har vært.

Det startet selvfølgelig med at Jose Mourinho, noe overraskende, ble sparket. Ikke overraskende med tanke på resultater og portugiseren sin væremåte, uttalelser og oppførsel siden den nye sesongen startet med pre season i USA. Det som var overraskende var at Ed Woodward og styret faktisk viste handlekraft og sa nok var nok før topp fire ble matematisk umulig. De kunne spart penger men de gjorde etter min mening det eneste rette. Takk for to trofeer Jose Mourinho, men i dette leserbrevet blir du nesten bare en parentes.

For dette er helt utrolig. Jeg er alltid stolt over å være norsk og nordmann men i dag er vi ekstra stolte. Det er en drøm å være en norsk Manchester United-supporter nå, rett og slett.

Ikke nok med at flesteparten av oss supportere fikk det som vi ville med avløsningen til Jose, vi fikk som mange har drømt om en manager som er en United-mann «true and true». Og så er dette helt surrealistisk, vår nye trener er klubblegenden og norske – Ole Gunnar Solskjær! Det er så stort at jeg finner det vanskelig å beskrive det med ord.

Det er på midlertidig basis, ja. Likevel, han skal bli manager for verdens største klubb i minst over en halv sesong. Han skal møte PSG, Neymar & co i Champions League åttedelsfinale. Han skal gå fra å trene Andreas Linde, Eikrem og Braut Haaland til David De Gea, Pogba og Romelu Lukaku. Ole Gunnar Solskjær skal lede Manchester United hjemme mot Liverpool på Old Trafford i Februar. Det er så fotball-romantisk det kan bli for en norsk United-supporter.

Det har uten tvil vært en negativ stemning blant United-supportere rundt omkring i verden. Det har også vært lett å se at det har vært dårlig stemning i spillertroppen. Med dårlige resultater, en pragmatisk spillestil og en manager som er misfornøyd med manglende støtte fra styret på overgangsmarkedet så er ikke det sjokkerende. At Mourinho nå er ferdig i klubben tror jeg gir en forløsende effekt der mye negativ energi blir frigjort. Det i seg selv tror jeg er veldig godt for spillerne og hele klubben.

Det snakkes nå mye om Solskjær og hans personlighet. Det sies at den passer Man United – ihvertfall nå. Og der er jeg helt enig. Han må samle spillergruppa og for å gjøre det så kunne ikke timingen vært bedre. Klubben er i krise og selvtilliten er lav. Inn kommer en karismatisk, sindig og fotballfaglig sterk mann fra Kristiansund med legendestatus i klubben. Jeg skulle gjerne vært en flue på veggen når han har sitt første spillermøte med gruppa. Jeg undervurder ikke den mentale styrken til Ole Gunnar dog heller ikke autoriteten hans. Han har opplevd det aller meste som spiller. Han har kjempet seg tilbake etter et skademareritt. Han har spilt, vært lagkamerat og lært seg å kjenne typer som Eric Cantona, Roy Keane og Ryan Giggs. Han har opplevd på nært hold såkalte primadonnaer eller store egoer som David Beckham og Cristiano Ronaldo. Han har gått i lære hos Sir Alex Ferguson.

Det er også en mer voksen utgave av Solskjær nå etter Cardiff-oppholdet en tidligere. Han både lærte og vokste nok mye av den erfaringen. Utad virket han mer balansert. Om man eier sine tap og feil like mye som sine seire og gode perioder kan man lære minst like mye av begge. Det tror jeg også han har gjort. Derfor kan det mislykkede Cardiff-oppholdet være en styrke nå som han går ut i sin nye jobb. Husk også at han har mer trenererfaring en både Ryan Giggs, Gary Neville og Nicky Butt. Andre United-legender som har vært nevnt som en fremtidig United manager.

Så klart blir dette en stor utfordring. Han har aldri hatt en større sportslig utfordring og kommer nok aldri til å få det igjen. Det vet han nok selv og men det tror jeg bare trigger ham. Han har fått drømmejobben sin. Nå har vi en ny (midlertidig) manager som mer en noe annet vil være manager for United. Det finnes ingen jobber i hele verden han ville hatt istedenfor akkurat den. Akkurat bare det i seg selv er deilig å vite.

Og med seg på laget får han smått legendariske og tidligere Sir Alex-assistent Mike Phelan.

Dette er en stor dag for norsk fotball og idrett. En av de definitivt største og utfordrende jobben du kan ha i internasjonal fotball er nå en nordmann sin.

Solskjær sa i 2017 til united.no at han fikk gåsehud bare av å snakke om jobben. Det tipper jeg du har nå, Ole Gunnar. Du, jeg og tusenvis av andre nordmenn.