Kampfikseren som ledet United og Barca

Men helten i denne utrolige historien døde dessverre alkoholisert og blakk i London.

Publisert Sist oppdatert

Da har vi kommet til et nytt år.

Og etter en feit jul starter HISTORISK TIRSDAG opp igjen.

Men årets første historie begynner faktisk for 125 år siden. Da ble nemlig iren Paddy O’Connell født, og er det én historie som kunne blitt til en ganske så god spillefilm, så må det være O’Connells. Denne historien ble for kort tid siden publisert på nettsiden extratime.

På Old Trafford ble han kaptein allerede i sin første sesong.

Det ble likevel et trøblete år.

United kjempet for å unngå nedrykk, og klarte seg kun med et nødskrik.

Her er profilen til O’Connell på united.no.

Bommet med vilje

O’Connell kom imidlertid like mye i fokus for et brent straffespark.

Ifølge nettsiden Extratime møttes nemlig spillerne fra United og Liverpool på pub dagen før kamp. Der ble begge lags spillere enige om at sluttresultatet 2-0 ville være ok.

Spesielt siden det ga åtte ganger pengene i en tid hvor det ikke var spesielt mye penger.

United tok også ledelsen. De økte også til 2-0. Men noen minutter før slutt fikk United tildelt straffespark. Som kaptein gikk Paddy O’Connell selvsikkert frem – før han blåste ballen godt utenfor.

Dermed endte det til slutt 2-0.

Men de mange veddemålene på nettopp 2-0 til United i kampen fikk mange til å lure. O’Connell skal imidlertid ha klart å snakke seg ut av en suspensjon.

I ettertid er det blitt hevdet at spillerne visste at krigen kom til å sette en stopper for ligaspillet, og at spillerne kun forsøkte å tjene det de kunne før det skjedde. Uten at det nødvendigvis gjør kampfiksingen noe mer stueren.

Krigen kom imidlertid like etter, ligaen ble suspendert og den da 28 år gamle iren fikk aldri flere kamper for United.

Forlot alt

Karrieren fortsatte i Skottland med Dumbarton i 1922, før han plutselig forsvant.

Helt.

Ingen så noe til ham, og akkurat da kona og ungene var sikre på at de aldri kom til å høre fra ham igjen, så fikk de tilsendt en del penger.

Fra Spania.

Det var det siste livstegnet de noen gang fikk. For selv om historien ikke forteller hvorfor eller hvordan O’Connell endte i Spania, så var det der livet hans kom til å fortsette.

Som tidligere fotballspiller fra England ble han raskt manager for den spanske toppklubben Racing Santander. Iren tilbragte sju år i Santander, og i løpet av perioden ble han, ifølge nettsiden Extratime, den første manageren i Spania til å trene på offside-fella, siden den ble introdusert i løpet av hans periode der.

Han dro etter hvert videre til Real Oviedo, og så Real Betis som han ledet til seriegull i La Liga i 1935.

– Dere trenger ikke å ta i så mye

Men med god erfaring fra kampfiksing, forsøkte han å påvirke gullkampen også der. Før siste serierunde var det nemlig klart at Betis trengte en seier mot gamleklubben hans, Racing Santander, hvis de skulle holde unna for Real Madrid i gullkampen. Kvelden før den avgjørende kampen troppet O’Connell derfor opp på Santanders spillerhotell.

– Dere har ingenting å spille for i morgen. Det vil vel ikke ta i så mye, vil dere, spurte han.

Denne gangen kom han imidlertid ingen vei.

– Jeg beklager, men Real Madrid ønsker at vi vinner. Presidenten vår er faktisk Real Madrid-fan selv, og han tilbyr oss tusen pesetas hver hvis vinner, var svaret.

Det betød imidlertid ingenting.

Betis slo Santander 5-0, og O’Connell og Betis kunne feire seriegullet.

Den dagen i dag står det faktisk fortsatt en statue av iren utenfor klubbens bane, etter at fansen ga ham kjælenavnet «Don Patricio».

Barcelona neste

Suksessen gikk ikke ubemerket hen, og i 1935 ble han kontaktet av selveste Barcelona. 48 år gammel hadde altså iren tatt seg fra Irland, via England, kapteinsbindet i Manchester United, et spansk seriegull og var nå klar som manager i Barcelona.

Han ledet katalanerne til cupfinale i sin første sesong, men så ødela en krig nok en gang. Denne gangen var det den spanske borgerkrigen som satte en stopper for La Liga i 1936. Det hele kunne endt med at Barcelona gikk konkurs, men O’Connell tok med seg klubben på en turné til Nord-Amerika. Det sikret fremtiden, og også hans plass i Barcelonas historiebøker. Nå finnes det en egen bar til minne om ham i Barcelonas sentrum, og et eget minnesmerke i klubbens offisielle museum.

Etter borgerkrigen fortsatte han som manager i Sevilla, og fikk blant annet med seg et seriesølv der før han trakk seg tilbake.

Tiden etter fotballen ble langtifra lykke suksessrik.

Han pendlet mellom England og Spania på 50-tallet, men hadde da mistet all kontakt med familien sin. Til slutt døde han lutfattig og alkoholisert på et herberge ved Kings Cross i London.

Barcelona har de siste årene imidlertid vist sin takknemlighet ved å reise et lite minnesmerke ved gravstøtten hans i Kilburn.

Og dere som orket å lese denne lange saken, kjenner nå også historien til Paddy O’Connell – kaptein i United og manager i Barcelona.

Detaljene i denne saken er stort sett hentet fra nettstedet Extratime.

Powered by Labrador CMS