Millie Turner & co jubler etter seieren mot Chelsea Women i FA-cupsemifinalen, 14. april 2024.

SØNDAG 15.30:

Våre vurderinger om laget i FA-cupfinalen

Publisert

Manchester United-kvinnene skal søndag møte Tottenham Hotspur i en utsolgt FA-cupfinale på Wembley.

Dette er den andre sesongen på rad med United i FA-cupfinalen. Forrige sesong endte det med et finaletap, og forhåpentligvis går det bedre denne gangen mot en antatt enklere motstander.

Samtidig har United hatt en dårlig sesong, og i forrige kamp gikk en på et svært skuffende tap mot Liverpool, som gjør at United trolig bare havner på femteplass på tabellen. Tottenham har levert bedre resultater i det siste, så om United har favorittstempelet så kan en ikke sies å være soleklare favoritter.

Søndagens FA-cupfinale starter klokka 15.30 (skandinavisk tid), og vises på V Sport 2 i Norge, og på Viaplay i hele Skandinavia.

Uniteds vei til Wembley:

  • Manchester United 5-0 Newcastle United
  • Southampton 1-3 Manchester United
  • Brighton & Hove Albion 0-4 Manchester United
  • Manchester United 2-1 Chelsea
Feiring etter Uniteds første FA-cupmål denne sesongen, i hjemmeseieren mot Newcastle. En maskert Ella Toone scoret målet.

Tottenhams vei til Wembley: 

  • Tottenham Hotspur 3-2 Sheffield United
  • Tottenham Hotspur 1-0 Charlton Athletic
  • Tottenham Hotspur 1-1 Manchester City (vant 4-3 i straffekonkurransen)
  • Tottenham Hotspur 2-1 Leicester City (etter ekstraomganger)

Forhåndssaker: 

Manchester United

Uniteds skadesituasjon er ikke så ille før finalen, heldigvis – det skal ikke være noen nye problemer. 

Emma Watson har manglet hele sesongen med en korsbåndsskade, og Jessica Simpson og Gabby George er ute med samme skade. George er den eneste av disse som har spilt for United denne sesongen, og utenom disse skal ikke United ha noen skader.

Jayde Riviere har nylig gått glipp av noen kamper, men var tilbake sist, men er et av usikkerhetsmomentene til dette årets finalelag. 

Mesteparten av usikkerheten denne gangen er uansett på kantene og helt på topp – ikke på grunn av skader, men fordi United har mange kandidater.

Forhåpentligvis velger Skinner de riktige elleve.

Bortsett fra spillerne som har vært ute i lang tid, så har hovedtrener Marc Skinner en skadefri tropp å velge spillere fra.

________________________________

Mary Earps – Hun har ikke vært fullt så god som i fjorårssesongen, men kommer garantert til å starte her så lenge hun ikke skader seg like før finalen. Leverte en utrolig redning i semifinalen, og kan bli en viktig matchvinner for United igjen her.

Jayde Riviere – Ikke et 100% sikkert kort siden hun har slitt med en skade i det siste, men med Gabby George utilgjengelig så er det ikke tvil om at Uniteds beste backrekke inneholder Jayde Riviere. Kom tilbake med et innhopp mot Liverpool, og etter en ny treningsuke bak seg bør hun få tillit fra start i cupfinalen.

Maya Le Tissier – Scoret sist mot Spurs. Den eneste spilleren som har startet hver eneste kamp denne sesongen, og da spiller hun naturlig nok også på Wembley.

Millie Turner – Uniteds beste i fjorårets finaletap, og selvskreven på laget igjen her.

Jayde Riviere og Millie Turner jubler for sistnevntes mål mot West Ham, 12. november 2023. Manchester United Women.
Jayde Riviere er den eneste vi er usikre på i den bakre femmeren (inkl. keeperplass, altså). Her feirer hun sammen med Millie Turner, som er selvskreven i finaleelleveren.

Hannah Blundell – Spørsmålet er ikke om hun spiller, men om hun spiller på høyre- eller venstresiden. Vi går for Blundell på venstrebacken siden vi har valgt Riviere. 

Lisa Fjeldstad Naalsund – Hun er ikke helt i den formen hun var i tidligere i vår, og ble byttet ut i pausen sist, så undertegnede vurderte faktisk å spå en annen løsning. Naalsund har uansett startet 13 av de siste 14 United-kampene (inkludert de siste 8), så det ville vært brutalt om hun ble satt ut av laget til akkurat denne kampen. Har vært bunnsolid på veien mot Wembley.

Katie Zelem – Kapteinen spiller alltid, og Marc Skinner kommer definitivt ikke til å vrake henne i finalen.

Lucía García – Scoret det tidlige 1-0-målet i semifinalen mot Chelsea, og den eneste som scoret i både kvart- og semifinalen. Du vet at du alltid får en herlig arbeidsinnsats fra Lucía García, så hun er en spiller Skinner kan stole på. Det gjør han også, for hun har startet cirka to av tre kamper denne sesongen. Likevel ikke blant de vi føler oss tryggest på at vil starte, men har gjort seg fortjent til det.

Lucía García går forbi Chelseas Niamh Charles, 14. april 2024. Manchester United Women.
Lucía García – her på vei forbi Chelseas Niamh Charles – er en vesentlig del av grunnen til at United kom til finalen.

Ella Toone – Starter alltid når det gjelder. Har scoret i en finale på Wembley tidligere – forhåpentligvis gjør hun det igjen her.

Leah Galton – Satte ballen i mål etter 20 sekunder i forrige sesongs FA-cupfinale – men det ble avvinket for offside i forkant. Har ikke hatt en like god sesong som i fjor, men har nå startet fire kamper på rad. Viktig da United kvalifiserte seg for finalen også, med forarbeidet til det tidlige 1-0-målet. Ville kanskje ikke vært på finalelaget om denne finalen var for noen måneder siden, men nå virker det sannsynlig at hun er med.

Rachel Williams – Den eneste i United-troppen som har scoret i en FA-cupfinale tidligere – det skjedde riktignok i 2012. Etter fjorårets finaletap lovet hun at United ville komme tilbake neste sesong. Den lovnaden klarte hun å holde, og hun bidro også godt til det ved å score det viktige 2-0-målet i semifinalen mot Chelsea. Uniteds toppscorer i turneringen denne sesongen. En spiller for de store anledningene, og Parris' formdupp gjør at vi tror Williams får sjansen på topp fra start denne gangen mot sin tidligere klubb. 

Rachel Williams feirer semifinalemålet mot Chelsea.

__________________________________

Alternativene:

Gemma Evans – Har startet på venstrebacken i de tre siste kampene, inkludert mot Tottenham i ligaen. Har rutine, og en brukbar dødballfot (noe som kom til nytte mot Spurs), og det er nok ikke utenkelig at hun starter her hvis Skinner vurderer det slik at Riviere ikke bør starte.

Aoife Mannion – Det andre alternativet hvis Riviere ikke kan starte (og et alternativ som gjør at en kan beholde Blundell på venstrebacken), men har vært ubenyttet reserve i de siste kampene før finalen. Hadde ingen god kamp mot finalemotstander Spurs i april, og ble byttet ut i pausen.

Nikita Parris – Det er brutalt å plassere henne på benken, og det vil nok i så fall være et av de store diskusjonstemaene før kampen. Parris er nemlig Uniteds toppscorer, men hun har ikke scoret i noen av de siste sju kampene (åtte kamper om en kun ser på ligakamper). 

Nikita Parris før kampen mot Brighton i FA-cupen.
Vrakes toppscoreren i FA-cupfinalen? Det er et av spenningsmomentene før søndagens laguttak.

Melvine Malard – Har scoret tre mål mot Tottenham allerede denne sesongen, noe som selvsagt taler til hennes fordel. En kan lett argumentere for at hun burde få muligheten fra start, men hun starter på benken mer enn hun spiller fra start, og vi tror Skinner vil ha henne som en mulig superinnbytter her. 

Hayley Ladd – Undertegnede hadde egentlig en magefølelse på at Ladd kom til å starte finalen – men hun har ikke startet en kamp siden starten av mars, og Naalsund har spilt bortimot alt i lang tid, så her hører vi på hodet heller enn magen. Scoret mot Tottenham tidligere denne sesongen, og kommer nok definitivt inn om United har en ledelse de skal forsvare.

Hinata Miyazawa – Fikk mye tillit frem til hun ble skadet i starten av desember. Har ikke startet siden skaden, og det vil overraske om hun kastes inn fra start i finalen, men Naalsunds noe dalende form gjør at det i det minste er en mulighet.

Geyse – Den spilleren som i størst grad kan skape noe ut av ingenting, men samarbeidet med medspillerne har ikke alltid fungert like godt, og hun har bare startet én av de siste fire kampene. Vi tror Geyse blir kastet inn om United trenger å forandre kampen.

Geyse, 28. april 2024.
På sitt beste er Geyse Uniteds beste spiller. Vi tror likevel at Skinner gir henne en innbytterrolle på Wembley.

Tottenham Hotspur

Svenske Robert Vilahamn har gjort en solid jobb med dette Tottenham-laget, og har gjort Spurs til et mye bedre lag. 

Denne sesongen ender de på sjetteplass, og de har ikke tapt en fotballkamp siden 3. mars, da de tapte knepent på Emirates Stadium mot Arsenal. 

De har også vist denne sesongen at de kan prestere mot topplag. En ting er poenget de tok borte mot United, men de slo også Manchester City ut av FA-cupens kvartfinale, og de vant hjemme mot erkerival Arsenal i ligaen.

De skal ikke ha noen vesentlige skadeutfordringer inn mot finalen, men viktige Grace Clinton mangler siden hun er utlånt fra Manchester United.

Slik har London Evening Standard satt opp Spurs' mulige finaleellever: Rebecca Spencer; Ashleigh Neville, Luana Bühler, Molly Bartrip, Amanda Nildén, Drew Spence, Eveliina Summanen, Jessica Naz, Martha Thomas, Matilda Vinberg, Bethany England.

Spurs i forrige kamp:  Rebecca Spencer; Ashleigh Neville, Luana Bühler, Molly Bartrip, Amanda Nildén (Charlotte Grant, 65.), Drew Spence (Kit Graham, 54.), Eveliina Summanen, Jessica Naz (Celin Bizet Ildhusøy, 78.), Grace Clinton (Martha Thomas, 66.), Matilda Vinberg (Wang Shuang, 66.), Bethany England.

I tillegg til spillerne som er nevnt her, så har ex-red Amy Turner vært god i Spurs-forsvaret ved mange anledninger denne sesongen, og er nok definitivt også et alternativ. Ellers er nok Celin Bizet Ildhusøy et vel så sannsynlig alternativ fra start som Matilda Vinberg.

Powered by Labrador CMS