Comeback med 17-0, men siste sjanse for Eric Bailly?

Fire år etter at han kom til United har fortsatt ikke ivorianeren klart å bli et tydelig og sikkert valg på stopperplass.

Publisert Sist oppdatert

Kjære leser: Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi inntil videre ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak som normalt ville vært kun for medlemmer.


Vi var bare et par måneder inn i United-karrieren hans før Eric Bailly forsvant ut med sin første United-skade, en kneskade i oktober 2016.

Han fikk likevel en ganske så sentral rolle den sesongen med 25 Premier League-kamper og 38 kamper totalt i José Mourinhos første United-lag, et lag som vant både ligacupen og Europa League, selv om Bailly var suspendert under Europa League-finalen i Stockholm.

2017/18 ble derimot ødelagt av en ankelskade som satte ham utenfor i november, desember, januar og halve februar. Det ble «bare» 13 Premier League-kamper og 18 kamper totalt.

I 2018/19 begynte det greit nok, men så ble Bailly ofret i to hele måneder da Mourinho søkte defensiv stabilitet like før han ble sparket.

Det ble mer spilletid under Ole Gunnar Solskjær, men i den legendariske Champions League-seieren borte mot Paris St. Germain tidlig i mars ble han byttet ut etter bare 35 minutter i det united.no omtalte som «en av hans verste prestasjoner».

Da han omsider fikk sjansen igjen, mot Chelsea i slutten av april, ødela han kneet.

FOR MYE NEDE FOR TELLING: Eric Baillys United-karriere har dessverre støtt på en del problemer.
FOR MYE NEDE FOR TELLING: Eric Baillys United-karriere har dessverre støtt på en del problemer.

Han var imidlertid klar igjen i juli, men i sommerens fjerde treningskamp, mot Tottenham, røk kneet bare ti minutter etter innhoppet hans. Han ble operert like etter, mistet resten av 2019 og var først tilbake på laget mot Chelsea 17. februar, i Uniteds første kamp etter vinterpausen.

Har spilt mindre og mindre

Det betyr at Bailly har gått fra 25 til 13 til 12 til 2 Premier League-kamper de siste fire årene. Skader har ødelagt to av sesongene. Det siste året har to kneskader til sammen holdt ham utenfor i 34 United-kamper.

Bailly er også blitt 26 år gammel, og selv om klubben senest i januar brukte opsjonen sin til å forlenge kontrakten hans så står han uten kontrakt sommeren 2022.

Da sier det seg selv at han trenger en lengre periode skadefri hvis han skal ha noen som helst sjanse til å overbevise nok til at han sommeren 2022, 28 år gammel, fortjener en ny tre- eller fireårskontrakt.

Best på sitt beste

Det spesielle med Bailly er at hvis man et lite øyeblikk legger skadene og den av og til noe ville stilen til side så er det kanskje ingen midtstoppere i United som er bedre når han er på sitt aller beste.

Som han var i comebacket mot Chelsea i februar.

IMPONERTE MOT CHELSEA: Det startet med et hoderist fra Solskjær, men endte med strålende omtale fra United-manageren til Bailly etter kampen 17. februar.
IMPONERTE MOT CHELSEA: Det startet med et hoderist fra Solskjær, men endte med strålende omtale fra United-manageren til Bailly etter kampen 17. februar.

Som mot Leicester og Arsenal forrige sesong.

Som da Liverpool ble slått 2-1 på Old Trafford for et par sesonger siden, og som i alle de tre første ligakampene den sesongen, en rekke med kamper som ga full pott og 10-0 i målforskjell.

Som i debuten hans i Community Shield i 2016, da han fullstendig tok luven fra Leicesters Jamie Vardy.

Hver eneste sesong, uansett hvor mange kamper Bailly faktisk spiller, så har han altså minnet oss på sitt enorme toppnivå.

Null baklengs etter comebacket

Med et comeback på banen så sent som 17. februar så er det for lite tallgrunnlag denne sesongen til å sammenlikne med tidligere sesonger.

Faktum er likevel at Bailly har startet fire kamper siden den nevnte Chelsea-kampen i februar og kommet innpå i en femte.

Fasiten for de fem kampene er fem strake seirer og 17-0 i målforskjell for United – selv om det blant de fem kampene altså er Premier League-kamp borte mot Chelsea og hjemme mot City.

Flere gode prestasjoner betyr likevel ikke at han har vist en annen side av seg selv som vi også kjenner.

Det hadde nemlig ikke gått mange minutter av comebacket mot Chelsea før Ole Gunnar Solskjær ristet på hodet av Bailly etter flere feilpasninger og han ruset og pådro seg et «Bailly-aktig» gult kort mot Derby.

Samtidig, en fantastisk siste liten inngripen mot Chelsea hindret Mateo Kovacic-scoring for dem, han ryddet opp for Romero og Maguire da Brugge fikk en tidlig sjanse på Old Trafford i returkampen mot dem og hvem var reddende engel da LASK Linz fikk sin ene sjanse til å utlikne før pause i europacupkampen i Østerrike 12. mars? Jo, selvsagt Eric Bailly.

Konklusjon:

Eric Bailly på sitt beste forsvarer en plass i Uniteds førsteellever.

Eric Bailly på sitt mindre gode gjør ikke det.

Samtidig så er en av nøklene for et godt forsvarsspill gode relasjoner, og da kan man ikke være ute med skade i flere måneder av en sesong.

Sånn sett, 26 år gammel, så virker det dermed som om Bailly nærmer seg et veiskille.

Ole Gunnar Solskjær vet åpenbart hvor god han kan være, hvis ikke så ville United trolig ikke forlenget ivorianerens kontrakt i januar, men det sier seg selv at om Bailly skal kunne bli i United lengre enn til sommeren 2022, når nåværende kontrakt går ut, så må han kunne bli en brikke å stole på i nærmere 30 ligakamper per sesong igjen.

Med tanke på at United ikke er altfor glade i å slippe spillere gratis så kan det også argumenteres for at kommende sesong blir avgjørende.

Enten viser han seg som et fullverdig alternativ over tid – et alternativ som er til å stole på med stabilt gode prestasjoner – eller så kan det fort bli et salg sommeren 2021 – året før kontrakten hans utløper.

VED ET VEISKILLE: Det virker litt som om det er tilfelle med Eric Baillys United-karriere.
VED ET VEISKILLE: Det virker litt som om det er tilfelle med Eric Baillys United-karriere.

Han har imidlertid et ankepunkt til mot seg, og det er landslagsspillet for Elfenbenskysten.

Afrika-mesterskapet er jo nå flyttet til januar igjen, og hvis det blir fotball igjen etter coronaviruset i høst, his kvalifiseringen blir ferdigspilt og hvis Elfenbenskysten kommer seg til dette Afrika-mesterskapet så forsvinner fort Bailly for United i hele januar og også starten av februar hvis de går langt i turneringen.

Denne sesongen spilte United ni-ti kamper i den perioden Bailly kanskje er borte, og det sier seg selv at det ikke er ideelt for United eller Bailly om det skjer.

For Baillys del handler det imidlertid mest om det som allerede er nevnt: Å holde seg skadefri og levere så stabilt godt som mulig er.

Det var tydelige tegn på at Ole Gunnar Solskjær og United forsøkte å matche Bailly smart i forbindelse med comebacket. Han satt på benken i noen uker før han returnerte mot Chelsea, og frem til coronaviruset tok fotballen så spilte han aldri to kamper på rad. Han ble også mest matchet i de litt enklere cupkampene.

Så er det bare å krysse fingrene for at Bailly kan bli den beste utgaven av seg selv også over tid. I enkeltkamper har han nemlig lenge vist topp Europa- eller faktisk også verdensklasse.

Flere tall fra Baillys sesong

Spillerbørsen totalt:
4 kamper over startkarakteren 6
0 kamper som startkarakteren 6
0 kamper under startkarakteren 6
* startkarakteren er den karakteren spilleren har når kampene blåses i gang. Så spiller han seg opp eller ned.

Plassering på spillerbørsen:
United.nos spillerbørs – 6,88 i snitt:
3. plass totalt (av 34). (men kun spilt fire kamper)

Lesernes spillerbørs – 6,98 i snitt:
2. plass totalt (av 34). (men kun spilt fire kamper)

Se hele spillerbørsen og alle enkeltkamper her.

Beste kamp:
LASK Linz (B): 5-0 (EL, united.no og lesernes børs)
Verste kamp:
Derby (B): 3-0 (FA, united.no og lesernes spillerbørs)

Viktigste øyeblikk:
Comebacket mot Chelsea 17. februar. Var litt seg selv på både godt og vondt, men mest seg selv på det beste. Det var et comeback som ga håp om at Bailly kanskje kan bli en perfekt makker for Harry Maguire – i alle fall hvis han klarer å holde seg skadefri.

Her kan du lese flere sesongvurderinger:

Keepere:
David de Gea:
 Derfor trues han ikke så mye av Henderson
Sergio Romero: Kan glise bedre – er bedre enn noensinne

Forsvarere:
Aaron Wan-Bissaka: Dette gleder mest med Wan-Bissakas sesong
Victor Lindelöf: Mest undervurdert eller mest i fare?
Harry Maguire: Det er bare Bruno som har vært bedre
Axel Tuanzebe: – Tydelig at Solskjær ser noe, men han må holde seg skadefri
Luke Shaw: Avskrevet igjen – slo tilbake igjen
Brandon Williams: Spilleren som bare Solskjær visste at vi ville få se

Midtbanespillere:
Fred: 
Derfor er Fred en kandidat til årets spiller
Paul Pogba:
 Mer uro og skade enn kvalitet
Nemanja Matic: Derfor var det riktig å beholde Matic
Scott McTominay: Gigantdødaren: Tre år uten tap mot en rival
Angel Gomes: Hadde tillit – er nå ute i kulda
Jesse Lingard: Vanskelig å se en vei tilbake
Andreas Pereira: Bruno kom, da fikk Pereira svi
Juan Mata: Har vist at kritikken var urettferdig

Spisser:
Marcus Rashford:
 19 mål på siste 24 kamper: Han har aldri vært bedre
Mason Greenwood: – Han stiller mange av verdens beste i skyggen
Anthony Martial: – Han knuser Salah, Sterlin, Mané og Jimenez

Powered by Labrador CMS