LESERBREV: Taktikkeren Jose Mourinho

Les Daniel Frydenlund tanker om Mourinhos taktikk.

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.

Savner Michael Carrick sin ro og rutine

Av: Daniel Frydenlund

Off. Det er min umiddelbare reaksjon. Jeg var ikke bekymret etter flausen i Nederland, men nå er jeg bekymret. Ikke over resultatet, men over spillet vårt. Alle i Premier League kan tape mot Watford. Hjemme eller borte.

Det er så dødt, så lite kreativt, så stillestående, så tafatt og så utrolig kjedelig å se på. Jeg klarer ikke å se hva vi i det hele tatt prøver på. Man kunne nesten tro at det var LvG som fortsatt styrte skuta. Er det flere som kjenner seg igjen? Den eneste forskjellen er at vi har mindre ball, ellers ser det for meg ganske likt ut. Nitrist.

At vi taper mot city, er slettest ikke flaut. Det var heller direkte pinlig. Måten vi tapte på. Måten vi så ut som juniorspillere på mot kvikke cityspillere.

Man skulle tro at vi skulle reise oss mot Watford. Man skulle tro at Mourinho lærte av taktikkbommerten. Man skulle tro at vi virkelig skulle kline til og vise at vi er Manchester United. Det mestvinnende laget i engelsk fotball. Dessverre må vi tro om igjen. Dette var en «must win» match, både med tanke på å henge med i toppen, få arbeidsro, gå forbi pool på tabellen igjen, og så videre.

Nok av motivasjon altså, så spillerne har nok vært sultne – skulle vi tro i hvert fall. Jeg sliter med å se noe passion og killer-instinct, både før og under kampen.

Det er liten tvil om at Mourinho bomma på taktikken mot city. Han har i ettertid sagt at han lot Mkhitaryan og Lingard spille ut 1. omgang for å ikke ydmyke de. Vi blir bedre i 2. omgang, uten at vi egentlig er så mye bedre. Pep gjør et grep med å sette innpå Fernando, og vips så er city tilbake i førersetet. Vi er i undertall på midtbanen i hele kampen, med unntak av tiden fra pause og frem til Fernando kom inn.

carrick_gala

I dag (søndag) går vi altså ut på banen, og det så nesten ut som om vi spilte mot city igjen. Distansen mellom Fellaini og Pogba var altfor stor, flere stod stille uten bevegelse osv. Presset blir altfor slapt, og vi har ingen kontroll på midtbanen. Vi vinner knapt nok en andreball mot city, og vi kom oss sjeldent ut av forsvar. Mot Watford fortsetter vi altså med å tape andreballer, og vi får aldri koblet noe grep om kampen. Vi blir mer eller mindre kjempet i senk. Vi taper nok en gang kampen om midtbanen.

Jeg savner Michael Carrick sin ro og rutine. Både mot city og mot Watford, blir vi løpende etter på midtbanen. Det fungerte bedre med Herrera sine kvikke ben og knallharde innsats mot city, så man skulle jo tro at han skulle starte i dag. Men nei. Pogba har ikke funnet sin rolle sier alle «ekspertene». Det er jo helt sant, og man kan forstå hvorfor. Han får ikke gjort det han er god på. Han trives ikke som sittende midtbane, og spesielt ikke sammen med Fellaini. Han er klart best til venstre i 4-3-3, det så vi i EM også.

Taktikkeren Mourinho

Mot Watford startet Martial igjen. En spiller helt ute av form. Kapteinen vår fortsetter å prestere dårlig, og Fellaini fortsetter å starte. Mange mener at Fellaini var en av våre beste i dag, og det er greit nok. TV2-studioet påpekte i pausen avstandene mellom forsvar og midtbane. Fellaini legger seg ned mellom stopperne, og Pogba er 40 meter unna ballen. I samme situasjon er det stillestående fra de andre offensive spillerne. Fellaini er en spiller med en sinnsyk tilstedeværelse og X-faktor, men han er ikke den spilleren som skal ned og hente ball og styre spillet. For meg skal han ikke starte med mindre vi møter et lag som kun slår langt. Vi bør ikke og må ikke alltid ta hensyn til motstanderens luftstyrke. Vi har Smalling, Bailly og Zlatan på defensive baller. Det bør og skal holde mot de fleste lagene i Premier League.

fellaini_watford

Martial blir erstattet av Young, mannen med X-faktoren i følge «eksperten» Kenneth Fredheim på Max. Young har knapt spilt, og er enda en spiller ute av form. Det ender etterhvert opp med at Young går ned på høyreback, og Mourinho setter innpå en NY høyrekant i Mata. Valencia gjorde vel ingen dårlig kamp ut i fra hva jeg kan se, heller ingen bedre. Young er uansett ikke et bedre alternativ enn Valencia. Nok en taktisk bommert av Mourinho. Jeg forstår det ikke. Hvorfor ikke endre på midtbanen? Hvor er Herrera?

Dette innlegget kan kanskje oppsummeres som syting og «hvorfor er ikke du manager»…

Det som bekymrer meg aller mest, er at vi ikke har noe spill. Vi skaper nesten ingenting. Det er ingen trykk på motstanderen. Se på de andre topplagene. De spiller sin fotball, scorer mange mål, spiller offensiv og attraktiv fotball. Jeg sliter med å se noe mønster i det offensive spillet vårt, i det hele tatt se hva vi prøver på. Det er ingen glede og ingen entusiasme i spillet vårt.

Jeg kan tydelig se hva city, Spurs, Arsenal og til og med liverpool, prøver på. Taktikken deres er tydelig. Hvis det er noen som spør meg hva taktikken vår er, så sliter jeg med å forklare det. Ja, tanken er der. Men det blir ikke noe ut av det. Det blir ikke noe ut av det. Det virker heller ikke som at det er noen plan B. Vi fortsetter derfor med samme taktikk, men ettersom det ikke kommer resultater, så ender det opp med at vi setter en stopper som spiss og slår langt. Flaut. Pinlig.

Det er på tide å ta grep. Drastiske grep. Slik vi har fremstått hittil fungerer ikke. Spillerne som starter fungerer ikke sammen. Vi må slippe oss løs, og ikke hele tiden tenke på det defensive. Jeg sliter med å se de andre topplagene i England legge seg lavt i 4-5-1 mot Feyenoord. Jeg registrerer at Mourinho gjør som sin forgjenger. «Det er veldig vanskelig å spille mot Watford». Er det den mentaliteten manageren legger over på spillerne? Blir vi for redde? For all del, Watford har et godt lag – Men vi skal slå de! Vi er et bedre lag…

wayne_rooney_watford

Det er liten tvil om at Rooneys dager som 10’er er over. Det går for tregt, han er ikke orientert; touch og mottak sitter ikke. Ja, han var med på å redde dagen mot Hull, men skal vi ikke vinne den kampen før? Jeg vil frem til at vi må gjøre tiltak. Spillere som ikke er i form, og ikke leverer. De kan ikke fortsette slik de gjør. Mourinho må sette standarden. Han kan umulig være fornøyd. Jeg blir sjokkert om vi ikke gjør drastiske tiltak i neste kamp. Kommer det en cup-bombe mot Northampton til onsdag? De møter oss hvertfall på et gunstig tidspunkt.

image001

Med tanke på skadesituasjonen, bør vi starte slik neste kamp. Vi trenger kontroll, og det får vi i Carrick. Schneiderlin er også et alternativ til Carrick. Vi trenger aggressivitet i gjenvinningsfasen, og det får vi i Herrera.

Next up i ligaen er to hjemmekamper mot Leicester og Stoke. To lag som har hatt en enda verre start på sesongen enn oss. Så bærer det til liverpool. Jeg gruer meg til den kampen dersom vi fremstår på samme måte som i de siste tre kampene.

Heldigvis er det lenge igjen av sesongen. Sesongen er lang og er som et maraton, ikke en sprint. Enkelte supportere har allerede startet feiringen av seriegull, dere skjønner sikkert hvilke supportere jeg sikter til…

Jeg håper på forandring i hvem som starter, hvilken formasjon vi spiller i, samt at vi viser at vi er Manchester United.

Powered by Labrador CMS