Slik ble Sunderland et hatobjekt

Wayne Rooney: – Vi kommer aldri til å glemme det de gjorde.

Datoen er 13. mai 2012. Manchester United-fansen hadde for lengst gitt opp håpet om seriegull. Zabaleta sendte Manchester City oppskriftsmessig foran hjemme mot QPR. Djibril Cissé utlignet for QPR, men selv ikke da turte United-fansen å tro på gull. Da tidligere City-spiller Joey Barton ble utvist ti minutter ut i andre omgang, var det ingen som trodde på noe som helst.

Men da Jamie Mackie sendte QPR i ledelsen etter 65 minutter, begynte en snikende følelse av håp å snike seg inn. Klokken viste 75 minutter, så 85 minutter, og QPR var fortsatt i ledelsen. Manchester United var på sin side i ferd med å gjøre jobben på Stadium of Light, mot et Sunderland-lag som ikke hadde noe som helst å spille for. Så kollapset QPR på Etihad. Edin Dzeko utlignet rett før sluttsignalet lød i Sunderland, mens det fortsatt skulle spilles overtid på Etihad.

Tre minutter og tjue sekunder skjedde det vanvittige. City kunne juble for gull. Manchester Uniteds spillere og supportere falt sammen på Stadium of Light. Det var ikke til å tro. Det var full resignasjon blant de røde fra Manchester, mens Sunderland-fansen feiret høylytt og gjorde sitt beste for å strø salt i det åpne såret.

– Når sluttsignalet gikk, visste vi ikke hva stillingen i City-kampen var. Men så hørte vi Sunderland-fansen juble. Det var trist å se det fordi de bør støtte sitt eget lag. De hadde ikke hatt en særlig bra sesong, så at de jublet på den måten var bare trist. Det var noe jeg og mange andre spillere aldri kommer til å glemme, uttalte Wayne Rooney en uke senere.

Sunderland v Manchester United - Premier League
NEDSLÅTT: Wayne Rooney uttalte etter kampen at United-spillerne aldri kommer til å glemme det Sunderland-fansen gjorde.

Nøyaktig syv måneder etter den dramatiske ligafinalen, to dager før Manchester United skulle møte Sunderland for første gang etter den bitre opplevelsen på Stadium of Light, sa Wayne Rooney følgende:

– Når terminlisten vanligvis kommer, pleier jeg å se spesielt nøye etter tre kamper: Manchester City, Liverpool og Everton. Denne gangen så jeg etter Sunderland-kampen. Er det et lag jeg ønsker å slå denne sesongen, så er det Sunderland.

Og det gjorde også United. Først ble «The Black Cats» nedsablet 3-1 på Old Trafford, før United reiste til Stadium of Light og lot hjemmesupporterne smake på nok et 0-1-tap på eget gress. Samtidig avgjorde United langt på vei kampen om gullet. Sunderland var også det eneste laget som klarte å slå Manchester United etter at Ryan Giggs tok over for David Moyes.

Sir Alex Ferguson er kanskje borte. Store deler av stallen er byttet ut. Men når det nærmer seg kampstart på lørdag, kommer Wayne Rooney, eller kanskje Ryan Giggs, til å minne United-spillerne på hva Sunderland-fansen gjorde i mai 2012.