Mitten om deadline-dagen

Andy Mitten med flere detaljer om hva som skjedde da David de Gea forble United-spiller.

Publisert Sist oppdatert
mittena_artikkel_stor
Andy Mitten

Få kjenner Manchester United bedre enn Andy Mitten. Som mangeårig sjef for United We Stand og etter et langt liv som United-supporter følger han United verden rundt. Han bor delvis i Barcelona og delvis i Manchester, og jobber som journalist for flere store fotballblader, deriblant FourFourTwo og United-Supporteren. Han skriver fast for både united.no og United-Supporteren.

Om David de Gea

Av: Andy Mitten, oversatt av: Dag Langerød

Overgangsvinduet hadde akkurat stengt, og Ed Woodward ringte Louis van Gaal, som hadde reist på en korttidsferie til Portugal i forbindelse med landslagspausen. Van Gaal koste seg med et glass god rødvin, og var i godt humør. Han var fornøyd med Uniteds kjøp og salg gjennom sommeren, og det samme var Woodward. Klubben hadde hentet inn seks spillere, sju hvis du inkluderer Victor Valdes.

Det er ikke alltid United ønsker så mye aktivitet, og planen videre er å hente tre-fire mann om sommeren, akkurat som tidligere. Denne gangen var imidlertid følelsen at de trengte å gjøre mer. Det aller beste  med vinduet var at de fikk beholde David de Gea, for verken Woodward eller Van Gaal trodde at det kom til å skje.

mendes5
Jorge Mendes.

Dagen før Woodward ringte Van Gaal, da det nærmet seg deadline på overgangsvinduet, hadde Real Madrid omsider gjort sitt fremstøt for å få kloa i David de Gea. Det var et fremstøt United hadde ventet på siden mars, og det var Jorge Mendes, De Geas agent, som gjorde fremstøtet.

Først var utspillet: Si hva som må til for at dette skal skje.

United ville imidlertid ikke selge, og svarte akkurat det. Det var derfor United aldri selv hadde kontaktet Real Madrid i løpet av vinduet.

Klokka 13 på deadline dag kom Real derfor med et latterlig bud. Det var på 15 millioner euro samt Keylor Navas. Så la de til en del ekstra klausuler om mulig mer penger, men uansett var det langt unna enighet. Madrid endret så budet til 25 millioner euro og Navas, men United avslo fortsatt.

Madrid svarte med at United burde akseptere dette budet, siden De Gea ikke lenger hadde en sentral rolle i klubben, noe som var delvis sant – siden Van Gaal mente at førstekeeperen ikke var mentalt klar til å spille. De Gea benektet imidlertid dette på det sterkeste, og skal ha rett i det. Van Gaal trakk senere så tilbake sin uttalelse, og understreket i stedet at spanjolen hadde oppført seg ekstremt profesjonelt gjennom hele sommeren, samtidig som han hadde oppført seg fantastisk mot de andre spillerne. Han stilte korrekt antrukket til en hver kamp, og hilste på alle – akkurat som ellers. Han var ingenting annet enn positiv i garderoben også.

Det var bare det at han ikke ville skrive under på en ny United-kontrakt.

Så hvor kom egentlig Real Madrids informasjon om at han ikke lenger var sentral for United fra? Jo, fra Mendes, som ønsket en avtale for å holde klienten sin fornøyd. Alle pleide altså sine personlige interesser.

kn
Keylor Navas.

United begynte først å vurdere budet da Real Madrid kom tilbake med 40 millioner euro, samt Navas, i tillegg til en del ekstrautbetalinger basert på opptredener i Champions League. De var selvsagt klar over at De Gea bare hadde ett år igjen av kontrakten, og Navas var en keeper United hadde forsøkt å sikre seg fra Levante så sent som i 2014. Den gangen fikk de imidlertid et høflig nei, siden costaricaneren allerede hadde bestemt seg for å dra til Madrid.

United er heller ikke dumme. De var altså ett år unna å miste De Gea for ingenting. Budet som lå på på bordet var på 29 millioner pund, noe som bare var tre millioner mindre enn verdensrekorden på en keeper (Buffon for mange år siden). I tillegg ville United få Navas, som er en toppkeeper. United hadde også snakket lenge med Navas før vinduet stengte. De var sikre på at han ville til Old Trafford.

Nevas var også svært skuffet da overgangen ikke gikk i boks, og han ringte selv til Ed Woodward dagen etter at overgangen gikk i vasken- bare for å se om det var noen som helst sjanse for at overgangen fortsatt kunne gå gjennom. Det kunne det ikke – selv om Navas kanskje burde vurdere å skaffe seg en enda mer effektiv agent.

Men mer om deadline-dagen.

United aksepterte Madrids bud på 40 millioner euro for De Gea, men så skjedde det noe rart.

Klokka 20.30, tre timer før vinduet stengte, fikk Real plutselig kalde føtter.

United hadde pratet med Navas’ agent, og det var enighet selv om agenten var treg å jobbe med og alt tok litt tid. United jobbet samtidig med begge avtaler, men er vant til å gjøre det. Woodwards telefon gikk varm, som forventet på deadline-dag.

Da Madrid på ny tok kontakt sa de så selv at Navas ikke trengte å komme til Manchester, at det ikke var behov for en legesjekk og at alt stod bra til med ham. United vil imidlertid aldri kjøpe en spiller uten først å gjennomføre en legesjekk. Derfor insisterte de på at Navas skulle gjennomføre en legesjekk.

Madrids administrerende direktør insisterte imidlertid på at Navas ikke trengte å fly til Manchester siden det uansett ikke var tid nok til å gjennomføre en komplett legesjekk. United svarte med å si at en halvveis legesjekk i Manchester var bedre enn en komplett legesjekk i Madrid.

Og så?

Så skjedde det ingenting.

I løpet av tre timer fikk ikke United kontakt med Navas’ agent én eneste gang. Når de så omsider fikk kontakt var de sjanseløse på å få gjennomført noen som helst form for legesjekk. United sa da at de ville forsøke å samarbeide med Madrid ved å innhente den nødvendige medisinske informasjonen fra dem, og så vurdere det hele ut i fra det. Langt på vei betød det å gjennomføre legesjekken via telefon.

Navas og agenten dro derfor til Madrids treningsfelt, like ved Madrids store Barajas-flyplass. United var fortsatt villig til å gjøre avtalen med Navas, men agenten insisterte hele tiden på å få satt inn nye klausuler i kontrakten, slik at den opprinnelige avtalen ble helt endret.

United hadde et privatfly klart slik at han skulle kunne komme seg til Manchester for en ordentlig legesjekk, og sammen med agenten dro Navas også til flyplassen – selv om overgangen ikke var bekreftet.

De kom seg aldri lenger enn til terminalen.

Det er en feil som aldri gjøres.

Så selv om Madrid har hevdet at de gjorde alt rett, så gjorde de ikke det. Til slutt så var det rett og slett ikke tid nok til å gjennomføre avtalen på.

Navas var knust, De Gea også, men United følte at det var det mulig å gjøre noe med De Geas følelser. Det har også vist seg å være riktig. United trodde også, korrekt nok, at fansen ville støtte ham.

Dermed var vinduet stengt, og da er vi tilbake til Woodwards telefonsamtale med Van Gaal i Portugal. De snakker sammen hver dag, og de var enige om at de hadde grunn til å være fornøyd med hvordan vinduet ble. I tillegg skrev De Gea like etter under på en ny kontrakt – noe som ble en enda større bonus for klubben.

I etterkant mener United at Madrid fikk kalde føtter etter at en avstemning i Marca viste at et klart flertall av fansen foretrakk Keylor Navas som førstekeeper. De mener at Real-president Florentino Perez deretter bevisst saboterte overgangen. Trolig er det altså takket være den avstemningen at De Gea fortsatt er en United-spiller.

fp
Florentino Perez.

I ukene etter har Navas levert på et såpass nivå i Madrid at ingen lenger er veldig opptatt av å erstatte ham med De Gea. Costaricaneren har kun sluppet inn to mål på hele sesongen, og reddet også et straffespark i søndagens Madrid-derby. Han er også populær blant fansen,  lagkameratene og også med presidenten. Alt det teller i Uniteds favør når det gjelder sjansene for å beholde De Gea også videre, selv om alle kan forstå at han gjerne vender tilbake til hjembyen sin for å spille for Real.

United kommer uansett trolig til å forhandle mer med spanske klubber, siden det er i La Liga verdens aller beste spillere ofte er nå for tiden. Det er imidlertid verdt å merke seg at til tross for De Gea-affæren så er ikke Uniteds forhold til Real ødelagt. Ingen av klubbene ville tjent på det, så ofte som de nå må forholde seg til hverandre.

Reals oppførsel førte imidlertid til en del hevde øyebryn i Manchester, selv om Real har fortalt en helt annen historie til sine egne. På samme måte forteller selvsagt Barcelona og Neymar en historie om de ryktene til sine fans.

Like før vinduet stengte kom nemlig historien om at United ønsket brasilianske Neymar. United ønsker også alle verdens beste spillere, så de kom aldri til å avkrefte en slik historie. Avis-skriveriene begynte imidlertid hos en agent med store interesser i Neymar. Det var aldri slik at United hadde latt som om de var interessert i Pedro bare for å bruke tiden på Neymar. Neymar vet imidlertid at hvis han ønsker en bedre avtale på Camp Nou, så kan han bruke den klubben i verden som nå er mest opptatt av verdens beste spillere. Og nå – nå er den klubben Manchester United.

Her kan du lese flere innlegg fra Andy Mitten.

 

Powered by Labrador CMS