CHAMPIONS X 3: The Treble er et faktum etter at United slo Bayern München 2-1 på Camp Nou. For Peter Schmeichel ble det den ultimate avskjed med United. Dansken var Uniteds kaptein i Roy Keanes fravær.

Tidenes drama

Camp Nou, Barcelona 1999

26. mai 1999: Bayern München ledet. Bayern München kunne ha avgjort. Idet kampuret passerte 90 minutter viste lystavlen på Barcelonas Camp Nou: Manchester United 0-1 FC Bayern München.

Men Alex Fergusons mannskap ga aldri opp. To overtidsscoringer senere viste den samme lystavlen: Bayern München 1-2 Manchester United. Og slik endte det. United vant europacupen – og det på selveste Sir Matt Busbys bursdag. Hadde han fortsatt vært i live, ville han ha fylt 90 år denne fantastiske maikvelden.

Veien dit

United måtte gjennom kvalifisering for å bli med, etter at de ble nummer to i Premier League i 1997/98-sesongen. Polske LKS Lodz ble imidlertid satt på plass med 2-0 sammenlagt, etter at begge målene ble satt inn på Old Trafford i det første oppgjøret.

Gruppespillet

United fikk imidlertid ikke et enkelt gruppespill. Barcelona og Bayern München måtte slås for å avansere, og i tillegg måtte laget unngå å dumme seg ut mot Brøndby. Det siste var enkelt, danskene ble slått med henholdsvis 6-2 og 5-0. Det ble uavgjort i alle de fire kampene hjemme og borte mot Bayern og Barca, men takket være at Bayern slo Barcelona i begge sine kamper, ble 2. plassen i gruppa og avansementet sikret.

«Knock out»-rundene

Dwight Yorke ble den store helten i kvartfinalen, da han scoret begge målene mot et Inter-lag med Roberto Baggio i, og United fullførte jobben på bortebane ved å spille 1-1, etter en sen utlikning av Paul Scholes.

Dermed ventet Juventus i semifinalen, og United var egentlig på hæla i tre av fire omganger. På Old Trafford utliknet Ryan Giggs to minutter på overtid slik at United fikk med seg uavgjort i stedet for tap til Italia. Der stormet imidlertid italienerne i angrep, og Filippo Inzaghi hadde gitt dem en 3-1-ledelse sammenlagt allerede etter 11 minutter.

Så startet et av tidenes comeback i internasjonal fotball. Roy Keane utliknet midt i 1. omgang, før han fikk et gult kort som gjorde at han måtte stå over finalen. Keano lot seg imidlertid ikke affisere, gikk i krigen, fikk oppleve at Dwight Yorke gjorde 2-2 før Andy Cole fullførte snuoperasjonen med sin 3-2-scoring like før full tid.

United var klare for finalen i den gjeveste europacupen for andre gang.

Finalen

Roy Keane og Paul Scholes var suspendert og Henning Berg var skadet. David Beckham ble dermed flyttet inn sentralt sammen med Nicky Butt, mens Jesper Blomqvist og Ryan Giggs fikk hver sin flanke. I midtforsvaret ble dermed Ronny Johnsen Jaap Stams partner i Uniteds midtforsvar.

Om det var fraværet av Keane og Scholes eller rett og slett et veldig godt Bayern München skal være usagt, men tyskerne tok uansett initiativet i kampen fra første minutt, og etter bare seks minutter kunne tyskerne juble. Ronny Johnsen felte Carsten Jancker like utenfor straffefeltet, og Mario Basler satte frisparket i mål.

United slet med å skape store sjanser, og tyskerne var farlige på kontringene sine. Et snaut kvarter før slutt kunne det så vært over. Innbytter Mehmet Scholl chippet ballen over Schmeichel, men avslutningen smalt i stolpen og tilbake inn i United-keeperens hansker.

Da hadde Teddy Sheringham allerede kommet inn for Blomqvist, og ni minutter før full tid kom også Ole Gunnar Solskjær innpå for Andy Cole.

Dette skulle vise seg å være to genitrekk.

Samtidig med at assistentdommeren signaliserte tre minutter med tilleggstid, vant Solskjær en corner for United. David Beckham tuslet over, slo inn, ballen havnet hos Ryan Giggs som halvveis bommet med sin avslutning fra 16 meter. Bommen endte imidlertid hos Teddy Sheringham som sendte ballen videre inn i nettet.

Matchuret viste 90,36. United hadde klart det. Gjør dere klar for ekstraomganger.

Nei da.

26 May 1999: Ole Gunnar Solskjaer of Manchester United celebrates his late winner during the UEFA Champions League Final against Bayern Munich at the Nou Camp in Barcelona, Spain. United scored twice in injury time to win 2-1. \ Mandatory Credit: Ben Radford /Allsport

Bayern tok avspark etter utlikningen, men bare 30 sekunder senere fikk United en ny corner. Beckham slo inn, Sheringham flikket ballen videre og Ole Gunnar Solskjær stakk ut verdens beste fot, fikk en tå på ballen, og sendte seg selv, lagkameratene og United-fansen ut i de villeste jubelscener og tyskerne ut i dyp fortvilelse.

Matchuret viste 92,17 da ballen føk inn i nettet.

To minutter tidligere hadde United ligget under.

Nå var de Europas aller, aller beste.

Se de tre siste minuttene fra kampen om igjen her:

Kampfakta fra den uforglemmelige kvelden!

Manchester United 2-1 (0-1) Bayern München

Champions League-finale, 26. mai 1999
Camp Nou, Barcelona, 90.245 tilskuere
Dommer: Pierluigi Collina, Italia

06. min.: 0-1 Basler
90+1 min.: 1-1 Sheringham
90+3 min.: 2-1 Solskjær

Laget: Peter Schmeichel – Gary NevilleRonny JohnsenJaap StamDenis Irwin – Ryan GiggsDavid BeckhamNicky ButtJesper Blomqvist (Teddy Sheringham, 67.) – Andy Cole (Ole Gunnar Solskjær, 81.), Dwight YorkeUben.innb.: Raimond van der GouwDavid MayPhil NevilleWes BrownJonathan GreeningManager: Sir Alex Ferguson

Bayern München: Kahn, Matthaus (Fink, 80.), Babbel, Linke, Kuffour, Tarnat, Effenberg, Jeremies, Basler (Salihamidzic, 90.), Jancker, Zickler (Scholl, 71.)Uben.innb.: Dreher, Helmer, Strunz, DaeiManager: Ottmar Hitzfeld