Facundo PELLISTRI

Vingspiller

Manchester United v Southampton FC - Premier League

Fullt navn: Facundo Pellistri Rebolloez
Draktnummer: 28
Født: 20. des. 2001, i Montevideo, Uruguay
Nasjonalitet: Uruguay
Høyde: 176 cm
Fra: Penãrol, 5. okt. 2020; 7,65 mill. pund
Kontrakt: 30. juni 2025 (+ ett års opsjon)
Debut: LC, 10. jan. 2023; innb. mot Charlton Athletic (h) 3-0
Utlån: Deportivo Alavés, Granada (1. feb. 2024 og ut sesongen)
Landskamper/mål: Uruguay

Har Facundo Pellistri en fremtid i Manchester United? Spørsmålet er blitt ytterligere aktualisert etter en 2023/24-sesong med lite spilletid, attpå til i en stall med tydelige svakheter og store skadeproblemer. 

1. februar, på vintervinduets siste dag, ble søramerikaneren for andre gang sendt til Spania på utlån, denne gang til Granada CF, en av La Ligas heteste nedrykksfavoritter. Det skulle da også vise seg at – selv med Pellistri på laget, innfridde laget fra provinsen med samme navn, favorittstempelet så til de grader og havnet helt nederst på La Liga-tabellen etter en sesong med kun fire seire på 38 kamper. 

Satte punktum med utvisning

Selv gjorde Facundo Pellistri et godkjent inntrykk i løpet av sine 15 opptredener. I noen av disse – først og fremst mot Barcelona (3-3) der han leverte både mål og målgivende, men han i andre kamper spilte mer på det jevne. I siste ligarunde, borte mot Girona (0-7), presterte han å bli sendt av banen etter to gule kort.

Til United som 18-åring  

Den uruguayanske vingen var bare 18 år gammel da han  i oktober 2020 skrev under på en femårskontrakt med Manchester United. Samtidig sørget klubben for å sikre seg opsjon på ytterligere ett år med unggutten i spillerstallen.

– Tekniker med riktig mentalitet

I en kommentar til overgangen, beskrev daværende United-manager Ole Gunnar Solskjær sin unge søramerikaner som «en som har alle de tekniske ferdighetene og den rette mentaliteten til å bli en toppspiller».

Reservelagsfotball, corona og utlån

Det ble naturlig nok ingen direkte overgang til førstelagsfotball for den unge uruguayaneren. Derimot fikk han raskt en smakebit på engelsk fotball ved å bli involvert med Neil Woods U23-mannskap. Her ble det totalt åtte kamper og tre mål før han ble satt på sidelinjen med positiv corona-prøve.

I slutten av januar 2021, da han omsider var blitt friskmeldt og klar igjen, ble Pellistri utlånt til spanske Deportivo Alavés for resten av 2020/21-sesongen. Likevel, og til tross for at han ikke hadde klart å sette fyr på La Liga, ble avtalen senere forlenget til å gjelde i ytterligere en sesong. 

Som Alavés-spiller skulle Pellistri bare få elleve kamper fra start (byttet ut i samtlige) og 22 innhopp totalt. Og, det faktum at han verken bidro med scoringer eller assists i løpet av halvannet år på spansk gress, bidro bare til å skape bekymring for spillerens evne til å tilpasse seg en fremtidig rolle på Old Trafford. 

United-debuten lot vente på seg — lenge

Da Pellistri omsider returnerte til Old Trafford sommeren 2022, rakk han å bli med på Uniteds Asia- og Australia-turné. Bortsett fra en vellykket 2. omgang med scoring mot Liverpool i Bangkok, måtte han deretter sitte ubenyttet på benken helt til laget senere ankom Norge og møte med Atletico Madrid i Oslo. Lenge måtte han riktignok også her tåle tresmak i bakenden, før han ble sluppet løs med et kvarter igjen på klokken. Dessverre pådro han seg en skade på overtid og måtte forlate Ullevål-matten. 

Deretter skulle det ta et halvt år før det endelig ble klart for Facundo Pelllistris første offisielle inntreden i United-drakt. 

Old Trafford, 10. jan. 2023: Facundo Pellistris debutkamp, ligacupens kvartfinale mot Charlton Athletic.
Old Trafford, 10. jan. 2023: Facundo Pellistris United-debut i ligacupens kvartfinale mot Charlton Athletic. Foto: Ash Donelon/Manchester United via Getty Images)

10. januar 2023, hele 27 måneder etter overgangen fra Peñarol, ble han sendt utpå fra benken mot slutten av ligacupmøtet med Charlton Athletic.  Der klarte den unge søramerikaneren i løpet av sine bare ti minutter på banen å gjøre seg bemerket med aktivt spill, og ikke minst en strålende assist til målscorer Marcus Rashford. Den førte til dobling av ledelsen til 2-0, før samme Rashford fastsatte sluttresultatet til klare 3-0 langt inne på overtiden.

Nytt utlån til Spania

Etter den lovende debutkampen måtte Pellistri, til manges frustrasjon, avfinne seg med svært begrensede muligheter til spilletid. De neste 12 månedene skulle det kun bli fire kamper fra start, ispedd 20 stort sett korte opptredener fra innbytterbenken. 
Det kom derfor ikke som noen overraskelse da Pellistri på vintervinduets siste dag, 1. februar 2024, ble sendt på nytt utlån for resten av sesongen. Som sist var det Spania, som lokket, men denne gang til nedrykkskandidaten Granada.

P.S.: VM-deltaker for Uruguay

I 2022, mens han fortsatt gikk og ventet på sin United-debut, fikk Pellistri ti A-landskamper for hjemlandet Uruguay, inkludert tre opptredener under fotball-VM i Qatar i november/desember.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2022/231-9-00-4-00-1-00-2-01-2-00-0-0
2023/243-11-01-8-00-1-01-0-01-2-00-0-0
TOTALT:4-20-01-12-00-2-01-2-02-4-00-0-0

Powered by Labrador CMS