Ole Gunnar SOLSKJÆR

Manager
Fullt navn: Ole Gunnar Solskjær
Født: 26. feb. 1973, i Kristiansund, Norge
Nasjonalitet: Norsk
Høyde: 178 cm
Fra: Molde, 29. juli 1996; £1.5 mill.
Debut: PL, 25. aug. 1996; innb. Blackburn (h) 2-2 (1 mål)
Siste kamp: FAC-finale, 19. mai 2007; Chelsea (n) 0-1
Ligavinner: 1997, 99, 2000, 01, 03, 07
FAC-vinner : 1999, 2004
Champions League-vinner : 1999
Interkontinentalcup-vinner: 1999
La opp pga skade: 28. aug. 2007
Før United: Clausenengen, Molde
Landskamper/mål: Norge 67/23

Etter en fantastisk karriere som spiller, en karriere som gjorde ham til en United-legende til evig tid, så ble nordmannen hentet inn som José Mourinhos erstatter da portugiseren fikk sparken 18. desember 2018.

Les også: Slik var spillerkarrieren hans i United

Allerede samme dag som Mourinho ble avskjediget, begynte ryktene om at Solskjær kunne bli en midlertidig løsning for United å spre seg, og dagen etter ble han bekreftet i jobben.

I utgangspunktet var det snakk om en midlertidig managerjobb ut 2018/19-sesongen, mens United-styret finsiktet alle mulige kandidater til den permanente rollen som United-manager.

Fast ansettelse

Men istedenfor å følge planen og vente til sesongslutt, valgte United-styret å gi Solskjær full tillit og fast jobb allerede den 28. mars. De hadde da latt seg overbevise etter en imponerende seiersrekke og tidvis strålende spill av nordmannens elever — ikke minst den fantastiske 3-1-seieren over storfavoritten Paris Saint-Germain på Parc de Prince tre uker tidligere.

Lite visste de at suksessen skulle ta slutt nærmest umiddelbart etter bragden i den franske hovedstaden.

Katastrofal sesongavslutning

En skrekkserie, med hele åtte nederlag og bare to seire på sesongens 12 siste kamper, deriblant 0-2 mot lille Cardiff på Old Trafford i sesongavslutningen, fikk for alvor alarmklokkene til å kime. Hadde ansettelsen av Ole Gunnar Solskjær vært en katastrofal feilvurdering?

Nedturen fortsetter

Den påfølgende sesongen startet med strålende 4-0 over Chelsea, og kritikken mot nordmannen ble dempet betraktelig. Dessverre skulle det vise seg at storseieren bare var en midlertidig opptur.

En middelmådig høst, med spillemessig svake forestillinger og ditto resultater fulgte, og kritikken økte igjen i styrke. Solskjær sto imidlertid imponerende stødig i stormen.

Så snur det

Da desember dukket opp og ga uventede seire over både Jose Mourinhos Tottenham og Manchester City på Etihad, begge i løpet av fire dager, ble optimismen igjen vekket til live. Vinteren ble deretter preget av mye bra, men også en del dårlig. Det sistnevnte ble mer enn noe annet representert gjennom 0-2 hjemme mot Burnley, et resultat som ga Solskjærs kritikere fornyet håp om et managerskifte.

Den skuffende forestillingen ble imidlertid et vendepunkt. Solskjær hentet inn portugisiske Bruno Fernandes fra Sporting Lisboa, et kjøp som umiddelbart ga full valuta.
Deretter fulgte åtte seire og null tap på de neste elleve kampene, deriblant borteseire mot Chelsea og Manchester City, før corona-epidemien satte en tre måneder lang stopper for all fotball i kjølvannet av en knusende 5-0-seier over LASK Linz i Østerrike.

Da fotballen ble gjenopptatt i juli, fortsatte suksessen, selv om det snart skulle vise seg at hardkjøret tæret kraftig på spillernes krefter. Allikevel ble ligasesongen avsluttet med seier over Leicester på bortebane, noe som førte til at Ole Gunnar Solskjærs mannskap endte på tredjeplass, kvalifisert for Champions League fra den kommende høsten. Det var det neppe noen som så for seg etter den nevnte 0-2-kampen mot Burnley i slutten av januar.

Champions League-plassen viste seg ekstra kjærkommen da sluttspillet i Europa League endte med nederlag i semifinalen.

Tilbake til spilleroversikten