Brandon WILLIAMS

Venstreback

Real Betis v Manchester United - Winter Friendly

Fullt navn: Brandon Paul Brian Williams
Født: 3. sep. 2000, i Manchester
Nasjonalitet: England
Høyde: 176 cm
Til: United-akademiet, 1. juli 2017
Debut: LC, 25. sep. 2019; innb. mot Rochdale (h) 1-1 (5-3 på str.)
Siste kamp: LC, 21. des. 2022; mot Burnley (h) 2-0
Utlån: Norwich, Ipswich
Kontrakten utløp: 30. juni 2024
Landskamper/mål: England U21 1/1

Brandon Williams var lenge en ung, lovende forsvarsspiller, flasket opp i Uniteds ungdomssystem. Han fikk mesteparten av sine førstelagskamper under Ole Gunnar Solskjær i 2019/20-sesongen, men ble etter hvert lånt ut til henholdsvis Norwich og Ipswich. United-kontrakten hans utløp i juni 2024, og uten at han var blitt tilbudt en forlengelse var det dermed klart at den allerede 24 år gamle forsvarsspillerens 14 år lange United-karriere var kommet til veis ende.

Kapteinsemne

Brandon Williams gjorde seg først bemerket for et større publikum i 2017/18-sesongen, da han i sin første hele sesong for klubbens U18-lag, bidro med en rekke solide forestillinger.
Med sine lederegenskaper ble han  snart utnevnt til lagets kaptein, og før sesongen var omme fikk han i tillegg tre sjanser til å vise seg frem på nivået over, Uniteds U23.

Med sin fart og fandenivoldske innstilling, viste han der, til tross for sin lave alder, umiddelbart at han allerede var klar for større oppgaver.

Pilen pekte rett oppover

Og Williams var ikke snauere på det enn at han året etter fulgte opp ved å bli utnevnt til lagkaptein også for U23-laget.
Han fortsatte å vokse og imponere i rollen, i den grad at han i mars 2019 opplevde å få en plass i troppen til det avgjørende returmøtet i Champions Leagues 1/8-delsfinale mot PSG i Paris.

Som ventet fikk den unge backen ingen plass i den endelige 18-mannstroppen, men turen var et klart bevis på manager Solskjærs store tro og høye forventninger til den unge Manchester-gutten.

Førstelagsdebut

Et halvt år senere, 25. september 2019, bød det seg endelig en sjanse. Ligacupmøtet med lille Rochdale på Old Trafford var den perfekte anledning til spilletid, og da Phil Jones pådro seg en skade, var tiden inne til å slippe Williams til fra starten på andreomgangen.

Åtte dager senere var samme mann på plass som venstreback i Europa League-oppgjøret med AZ Alkmaar i Haag. Der gjorde han det så bra at han like så godt fikk spille hele kampen.

Utlånt

I 2020/21-sesongen ble det langt mindre spilletid på unge Williams, noe som kan forklares med kjøpet av den erfarne brasilianeren Alex Telles fra FC Porto.

Dette førte igjen til at Brandon Williams, like etter starten på 2021/22-sesongen, ble utlånt til Uniteds nyopprykkede Premier League-kolleger fra Norwich City. Der fikk han god erfaring gjennom 29 opptredener, og returnerte til Old Trafford med ny selvtillit.

Ødelagt 2022/23

Dessverre skulle denne selvtilliten snart få seg en alvorlig knekk, for selv i en sesong spekket med skader måtte Williams nøye seg med kun noen få minutters innbytteropptreden mot Aston Villa i ligacupen. Plutselig hang spillerens United-fremtid i en syltynn tråd.

Med til USA

I kanskje en siste mulighet for Williams til å vise at han fortsatt var verdt å satse på, ble han innlemmet i troppen foran den påfølgende sommerturneen til USA. Da ville det bli det opp til sjefen, Erik ten Hag, å avgjøre om opptredenene der ga grunn til å beholde den unge Manchester-gutten på Old Trafford.

Selv hadde Williams satt seg som mål om på sikt å utfordre Luke Shaw og Tyrell Malacia som Uniteds foretrukne venstreback. Og, om ikke det skulle gå, hadde han et ess gjemt i ermet: fordelen av at han også kunnen bekle backrollen på motsatt flanke.

Nytt utlån

DEBUT FRA START: Brandon Williams (t.h.), her i kamp med AZ Alkmaars Teun Koopmeiners, på Cars Jeans Stadion i Haag.

Dessverre lot ikke Erik ten Hag seg overbevise om fordelen(e) ved å beholde unge Williams. Isteden skjedde det som mange hadde sett for seg, at han for andre gang ble sendt på utlån, denne gang til den da nyopprykkede Championship-klubben Ipswich Town. Der ble han gjenforent med sin gamle sjef fra United-akademiet, Ipswich-manager Kieran McKenna. 

Anonym sesong

Umiddelbart så det da også ut til å fungere for Williams på Portman Road. Men plutselig forsvant han fra radaren. Kun fem opptredener frem til nyttår og ingen etter, er tegn på en spiller i unåde. Under slike omstendigheter hjelper det overhode ikke å havne i politiets søkelys for å ha kjørt under påvirkning av lystgass og forårsaket en trafikkulykke.

Under Kieran McKennas ledelse klarte «traktorguttene» til slutt kunststykket å spille seg opp til Premier League etter sitt andre opprykk på rad. Det skjedde imidlertid ikke som følge av Brendan Willams' prestasjoner.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2019/2025-11-111-6-13-3-03-2-08-0-00-0-0
2020/215-9-02-2-01-1-02-0-00-6-00-0-0
2022/230-1-00-0-00-0-00-1-00-0-00-0-0
Totalt:30-21-113-8-14-4-05-3-08-6-00-0-0

Powered by Labrador CMS