Alex TELLES

Venstreback
Draktnummer: 27
Fullt navn: Alex Nicolao Telles
Født: 15. des. 1992, i Caxias do Sul, Brasil
Nasjonalitet: Brasil/Italia
Høyde: 181 cm
Fra: Porto, 5. okt. 2020, 13,5 mill. pund 
Kontrakt: 30. juni 2024 (+ ett års opsjon)
Debut: CL, 20. okt. 2020; mot PSG (b) 2-1
Øvrige før United: Juventude, Grêmio, Galatasaray, Internazionale (lån)
Landskamper/mål: Brasil

Etter å ha figurert i ryktespaltene i flere uker, ble denne brasilianske backen hentet til Old Trafford på overgangsvinduets siste dag i oktober 2020.

Alex Telles er en erfaren, ganske målfarlig og assistvennlig back/midtbanespiller med en lang karriere bak seg i Brasil, Tyrkia og Portugal. Nå har han altså havnet på Old Trafford, hvor målet først og fremst er å spille seg inn i Ole Gunnar Solskjærs førsteellever.

Forholdsvis rimelig kjøp

Overgangen skal ha kostet United rundt 13,5 millioner pund, et beløp som i dagens marked må sies å være en beskjeden sum for en ettertraktet back med brasiliansk landslagsspill i beltet. Forklaringen ligger trolig i det faktum at Telles var på utgående kontrakt.

Startet på fjerde nivå

Vel vitende at United lusket i buskene rundt Estádio do Dragão, er det derfor grunn til å tro at Porto-ledelsen anså dette som siste mulighet til å hanke inn penger for mannen som innledet sin fotballkarriere i 4. divisjonsklubben Juventude hjemme i Brasil.

Det var i Juventude Telles fikk sin profesjonelle førstelagsdebut i februar 2011, og det var der han snart fikk flere av landets storklubber til å ligge langflate etter se. Dette førte til at han allerede i desember, bare ti måneder etter debuten, forlot Juventude til fordel for spill i landets øverste divisjon, nærmere bestemt i Porto Alegre-klubben Grêmio.

Fra Brasil til Tyrkia…

I Imortal Tricolor fortsatte fremgangene for den offensive venstrebacken. Men dessverre for Grêmio skulle de ikke få gleden av ham særlig lenge. Etter at Telles i 2013 ble valgt ut til Årets lag i den brasilianske toppdivisjonen, gikk nemlig drømmen om et fotballiv i Europa i oppfyllelse da Istanbul-klubben Galatasaray banket på døren i i januar 2014. Det skulle vise seg å bli starten på Alex Telles’ reise mot stjernene.

I Tyrkia vanket det triumfer i form av to cuptrofér, pluss selve kronen på verket – ligamesterskapet i 2014/15-sesongen. Deretter forlot han den historiske megabyen ved Bosporus-stredet. For godt, skulle det vise seg.

…via Italia til Portugal

Telles satte nå kursen mot det som i utgangspunktet skulle være et sesonglangt utlån til Milano-klubben Internazionale. Der ble han for øvrig gjenforent med sin gamle Galatasaray-sjef, den ikke helt ukjente Roberto Mancini.
Og den gamle storspilleren fikk frem det beste i sin elev. Innsatsen på Stadio Giuseppe Meazza var rett og slett så oppløftende at eierklubben hans i Istanbul snart fikk besøk av representanter for de blåhvite dragene fra FC Porto.
Sommeren 2016 ble partene enige om en overgang, og dermed ble Telles med på lasset til Portugals nest største by.
Og der, på Estádio do Dragão, har søramerikaneren altså tilbrakt de fire siste sesongene. Oppholdet i det berømte vindistriktet ble belønnet med ligamesterskap i 2017/18 og nå, senest, i 2019/20, da det også vanket cupgull på den portugisiske storklubben.

Og så: Manchester, England

Nå er Alex Telles altså klar for et nytt eventyr i et nytt land, hans fjerde på denne siden av Atlanterhavet. Hvorvidt tilværelsen vil bli like innbringende, vel og merke i trofémessig forstand, som den viste seg å være i Tyrkia og i Portugal, gjenstår å se. Uansett er det all grunn til å se frem til å bivåne Alex Telles storme opp- og nedover langs Uniteds venstre krittlinje, enten det nå er på jakt etter scoringsmuligheter for seg selv eller lagkameratene, eller det er for å hindre motstanderne i komme for nære sitt nye lags forsvarslinjer.

P.S. I tillegg til sitt brasilianske statsborgerskap, har Alex Telles, gjennom sine oldeforeldre, også italiensk pass.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2020/21 20-4-0 8-1-0 3-0-0 1-0-0 8-3-0 0-0-0
2021/22 22-4-1 18-3-0 0-0-0 1-0-0 3-1-1 0-0-0
Totalt: 42-8-1 26-4-0 3-0-0 2-0-0 11-4-1 0-0-0
Tilbake til spilleroversikten