Annonse:

Alex TELLES

Venstreback
Draktnummer: 27
Fullt navn: Alex Nicolao Telles
Født: 15. des. 1992, i Caxias do Sul, Brasil
Nasjonalitet: Brasil/Italia
Høyde: 181 cm
Fra: Porto, 5. okt. 2020, 13,5 mill. pund 
Kontrakt: 30. juni 2024 (+ ett års opsjon)
Debut: CL, 20. okt. 2020; mot PSG (b) 2-1
Utlån: Sevilla (2022/23-sesongen)
Øvrige før United: Juventude, Grêmio, Galatasaray, Internazionale (lån)
Landskamper/mål: Brasil

Brasiliansk landslagsback som har slitt med å få spilletid siden overgangen fra Porto i oktober 2020. Heller ikke har han vist nok til å kunne leve trygt som United-spiller. Old Trafford-fremtiden hans fortoner seg derfor høyst uviss.

Den søramerikanske backen ble hentet til sin nye klubb først og fremst for å gi Luke Shaw konkurranse på venstrebackplassen. Det klarte han da også, for Shaw responderte umiddelbart ved å løfte spillet sitt med mange hakk. Ja, kanskje spilte den tidligere Southampton-backen sin beste fotball siden han dukket opp på Old Trafford i 2014.

Samtidig ankom Telles med rykte som en ganske målfarlig og assistvennlig back/midtbanespiller. Det var imidlertid et rykte han ikke helt har klart å leve opp til.

Ett mål, få assists

Selv om innleggsfoten er bedre enn de flestes, har han ikke bidratt med mer enn syv assists på 50 opptredener i løpet av sine to første sesonger som United-spiller. Han har heller ikke mer enn én fulltreffer. Den smalt han til gjengjeld inn med en flott volley i CL-møtet med Villarreal (2-1) i september 2021.

Selv om Luke Shaws prestasjoner, mye takket være skader og sykdom, dalte kraftig i 2021/22-sesongen, forble han stort sett førstevalg på venstrebacken. Imidlertid fikk Telles sjansen til virkelig å få vist seg frem da Shaw mistet sesongens tre siste måneder.

Usikker fremtid

Vel gjorde brasilianeren en grei jobb i denne perioden, men han fyller 30 i desember 2022 og kontrakten utløper i 2024. Det er derfor vanskelig å se Alex Telles som en mann klubben vil satse noe særlig lenger på.

Med knallhard kamp med Luke Shaw om venstrebackplassen, har det nok ikke blitt så mye spilletid på Telles som han nok hadde forestilt seg.

Det skal derfor bli interessant å se hva som skjer nå som et helt nytt regime er på plass på Old Trafford foran 2022/23-sesongen. Alex Telles føler nok et visst press om å imponere sin nye sjef, Erik ten Hag, men om den tidligere Ajax-sjefen velger å satse på den brasilianske landslagsbacken, vel, det gjenstår å se.

Utlånt til Sevilla

Vi slapp å vente så lenge på dommen, for 4. august, tre dager før United åpnet opp Premier League-sesongen, bekreftet klubben at Alex Telles skal spille for spanske Sevilla på lån gjennom hele 2022/23-sesongen.

P.S. I tillegg til sitt brasilianske statsborgerskap, har Alex Telles, gjennom sine oldeforeldre, også italiensk pass.

atellv
Her jubler Alex Telles etter å ha banket inn sin hittil eneste scoring i United-trøyen.

Bakgrunn

Det var i hjemlige Juventude at Telles fikk sin profesjonelle førstelagsdebut i februar 2011. Det var også der han snart fikk flere av landets storklubber til å ligge langflate etter seg. Dette førte til at han allerede i desember 2011, bare ti måneder etter debuten, forlot Juventude til fordel for spill i landets øverste divisjon, nærmere bestemt i Porto Alegre-klubben Grêmio.

Fra Brasil til Tyrkia…

I Imortal Tricolor fortsatte fremgangene for den offensive venstrebacken. Men dessverre for Grêmio skulle de ikke få gleden av Telles særlig lenge. Etter at han i 2013 ble valgt inn på Årets lag i den brasilianske toppdivisjonen, gikk nemlig drømmen om et fotballiv i Europa i oppfyllelse da Istanbul-klubben Galatasaray banket på døren i i januar 2014. Det skulle vise seg å bli starten på Alex Telles’ reise mot stjernene.

I Tyrkia vanket det triumfer i form av to cuptrofér, pluss selve kronen på verket – ligamesterskapet i 2014/15-sesongen. Deretter forlot han den historiske megabyen ved Bosporus-stredet. For godt, skulle det vise seg.

…via Italia til Portugal

Telles satte nå kursen mot det som i utgangspunktet skulle være et sesonglangt utlån til Milano-klubben Internazionale, hvor han for øvrig ble gjenforent med sin gamle Galatasaray-sjef, den ikke helt ukjente Roberto Mancini.

Og den gamle storspilleren fikk snart frem det beste i sin elev. Innsatsen på Stadio Giuseppe Meazza var rett og slett så oppløftende at eierklubben hans i Istanbul snart fikk besøk av representanter for de blåhvite dragene fra FC Porto.
Sommeren 2016 ble partene enige om en overgang, og dermed ble Telles med på lasset til Portugals nest største by.

Der, på Estádio do Dragão, tilbrakte søramerikaneren fire sesonger og ble rikelig belønnet. Laget hans sikret seg ligamesterskap både i 2017/18 og i 2019/20, og i sistnevnte sesong vanket det i tillegg cupgull på den portugisiske storklubben, før Alex Telles takket for seg og vendte nesen mot Manchester, England, spillerens fjerde land på denne siden av Atlanterhavet.

 

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2020/21 20-4-0 8-1-0 3-0-0 1-0-0 8-3-0 0-0-0
2021/22 22-4-1 18-3-0 0-0-0 1-0-0 3-1-1 0-0-0
Totalt: 42-8-1 26-4-0 3-0-0 2-0-0 11-4-1 0-0-0
Tilbake til spilleroversikten
Annonse: