– Kanskje kommer jeg med samme anbefaling som jeg gjorde i Leipzig

Ralf Rangnick utelukker ikke at han er villig til å fortsette som United-manager dersom det neste halvåret blir en suksess. Tyskerens første pressekonferanse var lang og innholdsrik.

I 30 minutter og 30 sekunder snakket Rangnick om hvordan han skal bygge opp Manchester United, om Cristiano Ronaldo, om gegenpress, og om sin egen managerrolle.

Fra podiet bød Rangnick på både statistikk, humor, gode historier – og en vits om Erling Braut Haaland. 63-åringen fremstod som behersket og selvsikker.

– Takk for at dere kommer så tidlig. Det er nok den tidligste pressekonferansen jeg noen gang har hatt. Men det var ikke et annet alternativ siden vi har kamp igjen allerede om to dager, var det første Rangnick sa.

Manchester United Training and Press Conference
MØTTE MEDIENE: Ralf Rangnick på sin første pressekonferanse som United-manager.

Tyskeren skal etter planen lede laget fram til sommeren, da han går inn i en foreløpig udefinert konsultasjonsrolle i klubben.

På sin første pressekonferanse erklærte imidlertid Rangnick at han er åpen for å fortsette som United-manager dersom ansettelsen viser seg å være en suksess.

– De jeg har snakket med har vært veldig klare på at vi snakker om en periode på seks og en halv måned som manager. Vi har ikke snakket om hva som skal skje etter det. Hvis de ønsker å snakke med meg om managerrollen, så får vi se, sa Rangnick.

– Dersom det går bra, gir jeg kanskje samme anbefaling som jeg gjorde to ganger i Leipzig. At det beste vil være å fortsette med meg som manager i ett år til.

Som daværende sportsdirektør gikk Rangnick selv inn i rollen som trenervikar i RB Leipzig i 2015/16- og 2018/19-sesongen.

– Men dette er hypotetisk. Nå handler det om å vinne de neste kampene. Det er fokuset.

Rangnick bekreftet at han takket nei til å bli Chelsea-vikar da Frank Lampard fikk sparken for snart ett år siden. Tyskeren sier den nevnte konsultasjonsrollen på Old Trafford gjorde jobbtilbudet til Manchester United for fristende til at det kunne avslås.

– Da Chelsea kontaktet meg i februar var det bare snakk om å bli midlertidig manager i fire måneder. Det var ikke snakk om å jobbe langsiktig. Nå snakker vi seks og en halv måned. Bare én tredel av ligaen er spilt, og vi er enige om at jeg fortsetter i en konsultasjonsrolle i ytterligere to år.

– Hvis en klubb som Manchester United tilbyr deg en slik rolle, kan du ikke si nei.

– Aldri sett en 36-åring i så god form

Torsdag kveld satt Rangnick på tribunen ved siden av fotballdirektør John Murtough.

På Old Trafford fikk han se Cristiano Ronaldo score to av målene i Uniteds 3-2-seier mot Arsenal, noe som fikk britiske medier til å konkludere med at tyskeren ikke kan overse den portugisiske 36-åringen.

– Det er treneren som må tilpasse seg spillerne han har, ikke omvendt, sa Rangnick på pressekonferansen.

– Jeg har aldri sett en 36-åring i så god fysisk form som Cristiano, men det handler om hvordan vi kan utvikle hele laget, ikke bare Ronaldo. Alle spillerne må bidra. Ut i fra det jeg så i går er Cristiano mer enn villig til å gjøre det. Det samme gjelder de andre spillerne.

Manchester United v Arsenal - Premier League
MATCHVINNER: Cristiano Ronaldo scoret to av målene i 3-2-seieren mot Arsenal.

Søndag leder han laget for første gang når Crystal Palace kommer til Old Trafford.

Rangnick erklærte at hans første oppgave blir å skape balanse i laget, men advarte samtidig at han ikke kan utrette umiddelbare mirakler med sin gegenpress-filosofi.

– Jeg har sett de siste kampene mot Watford, Chelsea og Arsenal, og også mot Liverpool og City før jeg ble kontaktet. Så jeg er ganske godt kjent med det som skjer i klubben og i Premier League.

– Det er åpenbart at laget har mange talentfulle og rutinerte spillere. Det viktigste for meg de neste ukene er å skape balanse i laget.

– Vi slapp inn to mål mot Arsenal og måtte score tre mål for å vinne kampen. I gjennomsnitt slipper laget inn to mål i hver kamp, og det er for mye. Min tilnærming er at vi må få mer kontroll over kampene. Kampen mot Arsenal var underholdende for fansen, men for meg som trener er det ikke slike kamper jeg ønsker meg hver uke. Jeg må redusere tilfeldighetsfaktoren, slik at vi har kontroll.

Rangnick snakket om viktigheten av at spillerne tror på ideologien, men at det ikke er en prosess der spillerne «bare» skal gjøre det treneren sier. Planen skal utvikles i fellesskap av spillerne og treneren.

– Vi skal ikke spille presse bare for å presse. Vi må handle proaktivt for å få kontroll på kampene. Det handler om å få laget til å spille sammen, og det vil hjelpe å ha den unike fansen bak oss.

Manchester United v Arsenal - Premier League
PÅ PLASS: Ralf Rangnick fotografert sammen med John Murtough mot Arsenal.

– Vi må være realistiske

Fredag introduserer Rangnick seg for United-spillerne for første gang. Han skal også lede sin første treningsøkt. Den vil imidlertid gå uten flere av dem som var i aksjon mot Arsenal.

– Det handler om å bli kjent med spillerne og la dem vite hvilken tilnærming jeg har. Du kan ikke endre alt på dager eller uker. Andre tyske trenere som har kommet til Premier League har gjort den samme erfaringen, sa Rangnick.

Tyskeren får en heftig start i Manchester med fem kamper på 13 dager. Etter søndagens oppgjør mot Crystal Palace, venter Young Boys på onsdag og Norwich neste lørdag.

– Nå handler det først og fremst om å vinne kamper. Jeg er veldig ambisiøs, akkurat som klubben. Vi vil gjøre det beste ut av denne sesongen, men vi må være realistiske, for avstanden opp til topp tre er stor.

Manchester United Training and Press Conference
GLEDER SEG: Ralf Rangnick omtalte det som en massiv utfordring å bli manager i Manchester United.

Rangnick snakket mye om å utnytte potensialet i klubbens historie og identitet, trakk flere ganger paralleller til Liverpool, Manchester City og Chelsea.

– Jeg tror ikke Jürgen Klopp tok over et bedre lag i Liverpool enn det jeg får nå i United, sa tyskeren.

Han sa også at han og John Murtough ikke har snakket om potensielle signeringer i januarvinduet ennå.

Rangnick fortalte at han forelsket seg i engelsk fotball da han studerte i Brighton på slutten av 70-tallet, og trakk fram både George Best og München-ulykken i sine resonnementer.

– Denne klubben er unik. Det er ikke mange klubber som har en slik historie. Det er veldig få klubber i verden som har slik støtte vi så i går mot Arsenal. Dette er fotball i sin reneste form. Det er stort for meg å være en del av dette.

– Ferguson var her i 26 år og vant en rekke titler. Det er ikke så rart at klubben trenger tid på å finne en ny vei. De har hatt fire managere siden Sir Alex dro, og derfor har det vært vanskelig å skape kontinuitet rekrutteringsmessig og holde på klubbens DNA. Jeg og styret er enige i at dette må utvikles i fremtiden. Det vil ikke bli like mange managerbytter framover.

Mellom 1999 og 2019 var Rangnick trener for Stuttgart, Hannover, Schalke, Hoffenheim og Leipzig. Han har også hatt ulike roller i Red Bull-systemet for Leipzig, Salzburg, New York og Bragantino i Brasil. Hans forrige jobb var i Lokomotiv Moskva.

Jürgen Klopp, Thomas Tuchel og Julian Nagelsmann er blant trenerne som har latt seg inspirere av Rangnick.

Seieren mot Arsenal var Michael Carricks siste opptreden som managervikar. Etter kampen ble det bekreftet at 40-åringen forlater klubben.