brunopau

Nå er United best offensivt i Premier League

Det har tatt litt tid med Ralf Rangnicks United, men de siste ukene har konturene av et nytt og spennende United-lag blitt stadig tydeligere.

Etter 4-2-seieren borte mot Leeds har United.no derfor dykket dypere ned i hva som har skjedd fra 3-1-seieren mot Brentford 19. januar og den neste måneden, til og med søndagens seier mot Leeds.

United har i den perioden i Premier League slått Brentford, West Ham, Brighton og Leeds, og spilt uavgjort mot Burnley og Southampton.

Det som utmerker seg er at United i den perioden, kollektivt og for enkeltspillere, igjen er helt i Premier League-toppen med en del av det de driver med. Slik har det lenge ikke vært denne sesongen.

Men først litt om selve 4-2-seieren.

Dette har vi aldri sett før:

StatsBombs «passing network» for United mot Leeds.

Under ser du snittposisjonen til hver spiller med ball.

Samtidig vil fargen på rundingen knyttet til hver spiller være rødere desto mer involvert i sjanser spilleren er. Linjene mellom spillerne vil også være rødere desto mer sentral den pasnings-kombinasjonen mellom to spillere er.

Blå er fargen man minst ønsker å se, men på oversikten under så ser man at 8 av de 10 utespillerne bidro veldig i alt United skapte mot Leeds.

Skjermbilde 2022-02-22 kl. 08.27.41

For en enkel sammenlikning.

Slik så det ut på passing network da West Ham ble slått 1-0 hjemme for en liten måned siden. Da var det bare 2 av 10 utespillere som var i nærheten av å påvirke kampen klart positivt fremover i banen.

United – West Ham 1-0, passing network:

Skjermbilde 2022-02-22 kl. 08.31.14

Har nå skapt mest i 11 av 12 kamper under Rangnick:

Nok en gang var United nemlig klart foran på expected goals, altså den som måler prosentvis sjanse for hver scoring i hele kampen.

United har en xG på 1,8 eller mer i alle sine seks siste kamper.

I denne saken kan du se xG-tallene på de 11 foregående Premier League-kampene med Rangnick.

Skjermbilde 2022-02-22 kl. 08.33.56

Shaw og Maguire sentrale i offensiven

StatsBomb måler også involveringene til alle spillere i det som ender med en eller annen form for sjanse.

Da er det interessant at både Luke Shaw og Harry Maguire er i toppen eller øvre halvdel for det United fikk til mot Leeds.

For å forklare enda tydeligere: Hvis Maguire sender ballen til McTominay som finner Sancho som finner Ronaldo som avslutter så får alle de involverte der xGen for avslutningen til seg. Dermed får man en målestokk for hvor involverte offensivt alle spillere er. Dette kalles xG chain.

På OP xGchain har man tatt bort det som blir skapt på dødballer, man ser kun på det som er produsert i såkalt åpent spill.

xG Chain mot Leeds

Skjermbilde 2022-02-22 kl. 08.36.59

Offensivt er United nå i Premier League-toppen

Scoringer:

United har scoret 12 mål siden 19. januar.

Det er tre mer enn neste lag på lista, selv om det skal sies at United har spilt to kamper mer enn både Liverpool og Manchester City i denne perioden.

United skaper flest sjanser

Men hva hvis man ser på sjanser skapt per 90-minutter, for å jevne ut at lag har spilt ulikt antall kamper?

Vel, United er fortsatt best i Premier League den siste drøye måneden.

United har en expected goals (xG) på 2,16 på sjanser skapt per 90 minutter i denne perioden. Det er så vidt bedre enn både Liverpool og Manchester City, og alle andre lag ligger ytterligere et stykke bak Rangnicks utvalgte.

xG-snitt per 90 minutter siden 18. januar:

Skjermbilde 2022-02-22 kl. 08.43.54

I Rangnicks første seks kamper var xG-snittet per kamp på 1,22, noe som betyr at United altså har en forbedring på 77 prosent på det offensive spillet de siste ukene.

Defensivt har Rangnicks lag vært ganske stabilt, med en xG imot på 1,07 for hans første seks kamper og 1,09 på de seks siste.

Individuelle rankinger:

Fernandes og Sancho i Premier League-toppen

Det er ni spillere i Premier League som siden 18. januar har skapt sjanser for andre som til sammen er større enn 1,0 i xG.

United har fire av de ni beste i denne perioden – Fernandes (1), Sancho (4), Shaw (7) og Pogba (9).

Skjermbilde 2022-02-22 kl. 09.03.35

Nøkkelpasninger:

Når det gjelder nøkkelpasninger i åpent spill, noe som er pasninger som fører til direkte sjanse for en medspiller, så er Bruno Fernandes i en egen klasse.

22 slike pasninger har han slått siden 18. januar.

Nestemann på Premier League-lista er Southamptons James Ward-Prowse med 11, mens Sancho og Shaw er inne på delt 3. plass med ni nøkkelpasninger hver.

19 av disse er i såkalt åpent spill (red.anm: dødballer ikke regnet med). Fernandes er den eneste som har et tosifret antall nøkkelpasninger i åpent spill i denne perioden.

Her må united.no også understreke at Fernandes også er klart best sesongen under ett, og det er enorme forskjeller fra Fernandes og litt nedover på lista. Spesielt fra Fernandes på 1. plass til De Bruyne og Salah på delt 3. plass.

Flest nøkkelpasninger (key passes) for hele sesongen til nå.

Skjermbilde 2022-02-22 kl. 09.07.07

Jadon Sancho topper nå også viktig statistikk

Sancho er nemlig siden 18. januar best på det som så fint kalles «On the ball value for dribbles og carries».

Det er en måte å måle den positive effekten en spillers raid og driblinger har for laget.

Der er Sancho best og Fernandes på 3. plass, kun med Raheem Sterling imellom seg. Det er også verdt å merke seg at Scott McTominay er inne på 8. plass i Premier League på dette.

McTominay mest aggressiv

Scott McTominay har den siste måneden også vært den mest aggressive spilleren i Premier League.

Det så man også tydelig mot Leeds, og skotten har 163 såkalte aggressive inngripener to sekunder eller mindre etter et balltap. To Brentford-spillere følger deretter, også på over 150, før Bruno Fernandes slår inn til 4. plass med 148 aggressive forsøk den siste drøye måneden.

McTominay er også den spilleren i ligaen som har gått i flest press mindre enn fem sekunder etter et balltap i denne perioden.

Bruno Fernandes er samtidig nå den spilleren som presser mest i Premier League på motstanders halvdel.