Marcus Rashford i aksjon mot Tottenham, med ansvarlig redaktør Dag Langerød innfelt i bildet.
Marcus Rashford. Med Dag Langerød innfelt.

«Det fremstår uprofesjonelt og ekstremt unødvendig, men det gjør ham ikke uspiselig»

Publisert Sist oppdatert

Det er en del år siden, før jeg startet i Supporterklubben, da jeg var på vei inn døra på jobb. Klokka var vel da et par minutter på 08 om morgenen, da jeg hørte en fyr syngende og dansende komme nedover Karl Johan.

Da jeg snudde meg for å se hva som skjedde så var det lett å se at fyren som nærmest kom hoppende nedover gata var en kjent norsk eliteseriespiller, tydelig full.

Ja, det var noen dager til neste kamp. Jeg husker ikke lenger heller om klubben hans trente den dagen eller om han hadde fått fri, men som sportsjournalist med fokus på Oslo-klubbene så kontaktet jeg klubben for å høre hva slags retningslinjer de hadde.

Da kvelden kom ble jeg så oppringt av klubbens sjef, som lurte på om jeg i detalj kunne fortelle hva jeg hadde sett og hvordan det fremstod.

KOMMENTATOR: Ansvarlig redaktør Dag Langerød.

Nå har det kommet video av Marcus Rashford som festet i Belfast, før han så meldte seg syk til fredagens trening. Han ble deretter ikke observert da United-spillerne lørdag dro mot Newport, for søndagens FA-cupkamp mot League Two-laget.

United hevdet først at videoen som dukket opp i sosiale medier ble tatt onsdag kveld, noe som i så fall skal ha vært formildende siden han skal ha hatt treningsfri torsdag.

The Athletic skrev imidlertid sent lørdag kveld at en rekke kilder har bekreftet overfor dem at Rashford festet i Belfast både natt til onsdag og natt til torsdag, at han så tok privatfly tilbake til Manchester fredag morgen og så meldte seg syk da United skulle trene den formiddagen.

Verken United eller Rashfords representanter har villet kommentere dette.

Marcus Rashford kommer uansett, i mine øyne, veldig dårlig ut av dette.

Det virker så ekstremt unødvendig og uprofesjonelt.

Jeg skrev av ulike grunner aldri noen sak om eliteseriespilleren som danset nedover Karl Johan den morgenen, men det var likevel ingen tvil om at klubbsjefen mislikte dette sterkt, at å ha en dansende og kjent spiller nedover Karl Johan var alt annet enn det klubben ønsket å stå for av verdier og image. Uansett.

Nå setter Rashford United i samme knipe.

Det er heller ikke første gang vi er her med ham.

Alle husker at han selv (etter kamp) innrømmet å ha forsovet seg til et spillermøte før bortekampen mot Wolverhampton forrige sesong. Han ble sporenstreks vraket fra laget, men ble til slutt likevel matchvinner da han kom innpå fra benken i 2. omgang.

Det er heller ikke lenge siden Erik ten Hag fastslo at det var uakseptabelt at Rashford, midt i et ekstremt tett kampprogram, feiret sin egen bursdag med en bytur etter Uniteds 0-3-tap mot nabo City. 

Rashford beklaget ifølge Ten Hag etterpå dette.

Marcus Rashford er tilbake i startoppstillingen mot Villa.

De som har lest United.no og hørt UNO-episoder de siste månedene vet også at United.no har fått flere rapporter fra uavhengige kilder som dreier seg om en uprofesjonalitet som i for stor grad gjennomsyrer en del av Uniteds førstelagstropp.

Erik ten Hag har også vært klar på at han ble hentet til United for å få på plass en bedre kultur med bruk av disiplin.

Derfor var det game over for Cristiano Ronaldo etter at han langet ut mot både manager og klubb. 

Derfor var det game over for Jadon Sancho da spilleren nektet å beklage sosiale medier-uttalelsen som etter Arsenal-kampen egentlig karakteriserte manageren som en løgner. 

Dean Henderson hadde heller ingen fremtid i klubben etter at han gikk til et offentlig angrep på behandlingen han hadde fått (før Ten Hag kom inn) av klubben.

Derfor blir det nå spennende å se hvordan dette spiller seg ut.

Hvor ofte kan Rashford si unnskyld?

Alle som har passert slutten av tenårene og 20-årene har nok også egne episoder hvor man har tabbet seg ut. Det er jo en del av det å være ung, men poenget med feil er jo at man skal lære av dem.

Det spesielle her er egentlig også at Rashford og co akkurat hadde én ukes vinterferie, slik at man skulle tro at det var mulig å legge festing til den uka.

Så kan det jo hende at Rashford var og er syk, og at han var og er syk uavhengig av denne Belfast-turen, men det er ikke helt poenget lenger. 

Poenget er at han setter Ten Hag, klubben og også seg selv i en fullstendig unødvendig situasjon.

Marcus Rashford tankefull under kampen mot West Ham.

Igjen så blir fokuset nå hans profesjonalitet, saken krever fokus fra Ten Hag, kanskje også en reaksjon fra manageren og det gir igjen et inntrykk av at United som klubb. vhar en god vei å gå før vi kan drømme om igjen å komme helt til topps. 

United har slitt, Rashford har slitt og folk tenker nok også sitt om hvorfor Rashford har gått fra 30 scoringer forrige sesong til fem så langt denne sesongen, og også på hva slags folk han egentlig omgir seg med, siden dette kan skje.

Noen vil sikkert nå mene at Rashford ikke kan spille for United igjen, men jeg er ikke der.

Det må imidlertid forventes at Rashford – igjen – beklager eventuelle regelbrudd, i alle fall overfor Ten Hag og de lagkameratene sine. 

Det må også forventes at han lærer. Omsider.

Det er åpenbart at det ikke bare kan fortsette.

Det var jo det som var problemet med Ronaldo og Sancho – de satte seg over manager og over klubb. Det er først når Rashford eventuelt lander på det som sin fremgangsmåte at han blir uspiselig for meg.

Det er for meg en enorm forskjell mellom det mulige regelbruddet i Belfast, og det Ronaldo og Sancho gjorde.

Nå er jeg mer der at Rashford gjør det vanskeligere for seg selv – og dermed oss. 

Vi som klubb har slitt såpass mye denne sesongen at Rashford burde vært voksen nok til å forstå at han skulle vært andre steder enn i Belfast i timene før fredagens trening. Uansett om han da var syk eller ikke.

Med sin forklaring om at de trodde han var i Belfast bare onsdag kveld eller natt til til torsdag så ga United et inntrykk av at de ikke hadde kontroll på at det The Athletic nå har skrevet om. Det etterlater et inntrykk av at regler kan være brutt, og så forsterkes det hele av at han så meldte seg syk fredag.

Det er også noe snodig å se dette fra sidelinjen. 

Vi snakker tross alt om en fyr som har vært så bevisst på en del ting som har gjort ham til et forbilde, og som feiret scoringene forrige sesong med å sette finger'n til egen tinning - for å vise at han har «fokus», eller også «bruker hodet».

Så har vi nå plutselig flere eksempler hvor han åpenbart ikke klarer dette.

Det er som skrevet også åpenbart at vi ikke kan havne her igjen og igjen, men selv om han tjener sine millioner, er superstjerne og 26 år gammel burde gå foran som et eksempel for alle de andre i troppen, så har jeg respekt for at vi som står på utsiden, vi som ikke kjenner Rashford, også må ha i tankene at vi ikke vet hvordan livet hans er akkurat nå. Det er veldig lett å dømme, selv om alle, også fotballstjerner og millionærer, har sitt å stri med.

Selv så ønsker jeg helst mer informasjon, jeg vil høre hva Erik ten Hag sier, hva Rashford sier om dette, men jeg forventer uansett mer av Rashford. Både på og utenfor banen.

Han har denne sesongen satt seg i en posisjon hvor følelsen var at han var vår viktigste offensive spiller til at jeg lett forstår at folk også kan se for seg en fremtid uten ham.

Personlig håper jeg imidlertid at dette ender med at Rashford igjen finner fokus, og det i et United hvor internjustisen og kulturen er såpass bra at han heller naturlig havner  i en posisjon hvor han uke inn og uke ut får ut den råskapen vi vet han besitter.

Uansett hva som skjedde i Belfast og har skjedd denne sesongen så er jeg nemlig helt sikker på at Marcus Rashford elsker Manchester United, og også selv helst vil være best mulig for United.

Powered by Labrador CMS