– Houston, we have two problems

Publisert Sist oppdatert

– Houston, we have a problem, er setningen ingen i NASA ønsker å høre fra astronautene sine.

Dessverre kan setningen også overføres til situasjonen med to av Uniteds aller største stjerner.

Hadde dette vært en helt normal sesong etter en helt normal sommer så kunne kanskje Paul Pogba og Marcus Rashford fått den pausen og den opptreningen de trenger for å nå sitt beste nivå, men dette er ikke en helt normal sesong og det har ikke vært en normal sommer.

Mot Palace var Pogba den 9. beste United-spilleren på lesernes spillerbørs, mens Rashford var den 11. beste spilleren av de 13 som spilte nok til å få karakter. Begge havnet under 3,5 på skalaen fra 3 til 10 – noe som er regelrett slakt.

Problemet er at dette ikke er noe nytt, og at dette over en god periode har vært synlig på veldig mye mer enn spillerbørsene.

De alvorlige skadene som ødela deler av (Rashford) eller så godt som hele (Pogba) forrige sesong og deretter ble avløst av coronapause, råkjør og nå mangel på ferie og en ordentlig oppkjøring ser ut til å ha ødelagt mye.

Alt offensivt har blitt dårligere

La oss starte med Pogba, som spilte alle de ni siste ligakampene etter coronapausen, etter å ha vært ute med skade stort sett hele sesongen etter fjerde serierunde. Han gikk også rett inn på laget i ligaåpningen.

Det er dramatiske fall på en del av de viktigste tingene han helst skal levere på.

Etter å ha bidratt med scoring hver fjerde eller hver tredje kamp i tidligere sesonger, så noterte han seg forrige sesong for ett ligamål på totalt 16 opptredener. Et voldsomt fall. De mye omtalte expected goals falt også voldsomt for franskmannen.

Etter å ha vært jevnt og trutt inne på assistlista sesongene før, så ble det forrige sesong bare 0,14 målgivende per 90-minutter. Et klart fall.

Paul Pogba gikk fra nærmere tre avslutninger på mål per kamp til bare så vidt over én avslutning per kamp i 2019/20-sesongen. Et voldsomt fall.

BYTTET UT MOT PALACE: Solskjær takket Pogba av mot Palace etter en drøy time.

Så er det vanskelig å vite hva slags ordre han har i sin midtbanerolle, men tallene understreker at han ble mer stasjonær og mindre angrepsvillig. Han driblet mindre enn før, han hadde nesten ingen balltouch inne i motstanders 16-meter, bidro ikke med sugende løp som han pleide å gjøre og var ikke én eneste gang tredje sist på et United-mål. Antallet pasninger til medspillere i 16-meteren falt også.

Mye av dette er helt sentrale kategorier for en midtbanespiller, og spesielt for en midtbanespiller som vel skal ha noe lov til å utgjøre en forskjell også fremover på banen.

MERK: Tallene er hentet fra Wyscout-systemet.

Uniteds kanskje aller største stjerne har altså levert gradvis svakere fremover på banen de siste årene, og spørsmålet er altså hvor lett det blir for ham å finne tilbake til godformen etter en sommer hvor han pådro seg coronaviruset og mye av grunntreningen mangler.

Har heller ikke blitt seg selv

Det samme spørsmålet kan stilles om Marcus Rashford.

Han bar nesten United alene på sine skuldre før tretthetsbruddet i ryggen i januar, men den skaden, coronapausen og så råkjøret i sommer, en for liten ferie, en ny skadesmell i ferien og deretter noen få dager med trening sammen med laget slo ikke bra ut mot Palace.

Dessverre var Palace-kampen heller ikke unntaket.

Rashford hadde før skaden en scoring i ligaen hvert 134. minutt, men etter har det falt til mål hvert 287. minutt. Han kommer også til betydelige færre avslutninger og dribler mye mindre.

På Supporterklubbens spillerbørs var det bare Brandon Williams og Fred som var svakere etter coronapausen, hvis man ser på spillere som fikk karakter i halvparten av kampene eller mer, og på lesernes spillerbørs var det bare Williams, Fred og Aaron Wan-Bissaka som var svakere.

MISLYKTES MED DET MESTE: Marcus Rashford mot Crystal Palace.

For å gi enda et innblikk: Rashford falt fra respektable 6,32 før skaden til 5,75 etter skaden på Supporterklubbens børs, mens Paul Pogba gikk fra 6,46 på lesernes børs på sine få kamper på høsten 2019 før det falt til 5,77 etter coronapausen.

Pilene pekte altså alle feil vei, og fortsatte altså sånn mot Palace.

På midtbanen har United nå flere alternativer for Paul Pogba, men framme er det vel mest Daniel James som er et alternativ for Marcus Rashford.

Det haster altså med å få disse to verdensstjernene i nogenlunde form, for et United-lag som allerede er tre poeng på etterskudd mot de beste.

Det er veldig mange som forståelig nok har vært opptatt av overgangsvinduet i sommer, men litt enkelt oppsummert avhenger nok mye av Uniteds suksess denne sesongen av om Pogba, Rashford, Solskjær og trenerteamet klarer å få de to stjernene bedre igjen.

Powered by Labrador CMS