Manchester United v Liverpool - Premier League

Derfor støtter de Qatar-budet

Norske United-supportere forteller hvorfor de håper Sjeik Jassim vinner fram med sitt bud på Manchester United.

Publisert Sist oppdatert

Det potensielle eierskapsskiftet i Manchester United har skapt stor debatt blant United-supportere fra hele verden. Sjeik Jassim bin Hamad Al Thani og Sir Jim Ratcliffe er de to budgiverne som har gjort seg tilkjenne, og debatten har i stor grad dreid seg om hvem av de to fansen ønsker som klubbens neste eier.

En uformell avstemning på united.no viste at 82 prosent foretrekker Ratcliffe, mens 14 prosent ønsker seg Sjeik Jassim.

United.no har snakket med tre United-supportere som i denne artikkelen forteller hvorfor de støtter Sjeik Jassim og hans bud gjennom stiftelsen «Nine Two».

Her kan du lese hvordan supporterne som støtter Ratcliffe argumenterer!

Henrik Hammervold

33-åring fra Sortland som jobber som betongarbeider. Har fulgt United siden han var åtte år gammel, og bruker all sin fritid på å oppdatere seg på hva som skjer med klubben.

Hvordan stiller du deg til at Sjeik Jassim kan bli Manchester Uniteds nye eier?

– Det er en veldig kompleks sak, og det er både positive og negative sider med begge alternativene.

– Hvis jeg skal se på det rent objektivt, er budet fra Sjeik Jassim bra rent sportslig. Qatar har én hensikt ved å kjøpe klubben, og det er å oppnå sportslig suksess og få positiv oppmerksomhet rettet mot Qatar. De gjør det på riktig måte, ved å investere i klubben. Det viktigste av alt er at de fjerner gjelden. Det er det største plusset ved et qatarsk oppkjøp.

– Qatarske eiere vil ta bort gjelden og gjøre United best igjen.

– Da det kom fram at United og Liverpool var til salgs samtidig, skal jeg være så ærlig og si at jeg synes det hadde vært verre om Liverpool ble kjøpt av Qatar og skulle dratt i fra på samme måte som City gjorde, enn at United ble kjøpt av Qatar.

Ifølge Amnesty har Qatar «enorme menneskerettslige utfordringer». Hva tenker du om at Manchester United knyttes til et slikt regime?

– Det er baksiden av medaljen, og det man ikke ønsker. Men nå er det ganske stille rundt Paris Saint-Germain, som har samme eierskap. Det er ingen som snakker om det der. Ikke som vi hører her i alle fall. Det er litt det samme som City, og det virker ikke som mange supportere er misfornøyd med disse assosiasjonene. Alt blir annerledes med United, fordi vi er så store.

– Men hva tenker du personlig om at Manchester United kobles til et slikt regime?

– Disse menneskerettighetsbruddene skjer jo uansett hvem som eier United. Fotballen går den veien, og skal du henge med, er det prisen å betale. Jeg slutter ikke å følge klubben av den grunn, selv om jeg forstår at noen ikke klarer å se forbi det.

– I en perfekt verden hadde vi fått eiere som kunne fjernet gjelden uten at det innebar slike moralske utfordringer.

Hvorfor ønsker du ikke at Sir Jim Ratcliffe skal bli klubbens nye eier?

– Av flere årsaker.

– Nice-fansen har ikke mye positivt å si om Ratcliffe og hvordan han har drevet klubben. Det sies at han har brutt løfter han har gitt. I tillegg er han 70 år, så det blir et relativt kort eierskap hvis det er han som tar over. Om ti år kan det være en ny runde, og hvem vet hva som skjer da?

– Jeg klarer heller ikke helt å skjønne hvordan han skal få til dette oppkjøpet uten å holde på som Glazers, og ta ut store midler for å betjene gjelden. Tanken på å erstatte gammel gjeld med ny gjeld er ikke noe man ønsker.

GettyImages-1172004243
VM I QATAR: Qatar arrangerte VM forrige høst, noe som medførte stor oppmerksomhet rettet mot landets utfordringer.

Aksel Torp

19-åring fra Oslo som går på folkehøgskole. Holdt med United siden slutten av barneskolen, og har med årene blitt en ivrig supporter.

Hvordan stiller du deg til at Sjeik Jassim kan bli Manchester Uniteds nye eier?

– Jeg synes egentlig det er positivt, for han har mye bra å tilby. Det er et problem knyttet til menneskerettigheter, men nå har hele fotballverden moralske problemer. Manchester City har eiere fra midtøsten, PSG eies av Qatar, og Newcastle er kjøpt av Saudi Arabia.

– Det positive er at forbedringen vil skje mye raskere med en eier fra Qatar. De har mer penger enn Ratcliffe, og kan sette pengene inn i klubben. Det er viktig at noe skjer med Old Trafford, og Sjeik Jassim sier han vil forbedre alt av infrastruktur. I tillegg sier han at han vil kjøpe hele klubben, slik at Glazers forsvinner fullstendig, i motsetning til Ratcliffe som bare vil ha majoritet.

Ifølge Amnesty har Qatar «enorme menneskerettslige utfordringer». Hva tenker du om at Manchester United knyttes til et slikt regime?

– Det er det som er problemet, og det er ikke bra. Du vil ikke knyttes til noen som bryter menneskerettighetene eller knyttes til noe kriminelt. Det er naturligvis et ekstremt stort minus.

Hvorfor ønsker du ikke at Sir Jim Ratcliffe skal bli klubbens nye eier?

– Jeg heller litt mer mot Qatar, men jeg er også åpen for Ratcliffe. Det viktigste er at Glazers ikke eier klubben. Men det er litt skummelt at han må ta opp lån for å kjøpe klubben. Vi så hvordan det gikk med Glazers.

Manchester United Fans Protest Against Glazer Family Ownership
PROTESTER: Protestene mot Glazers-eierskapet har pågått i mange år.

Magnus Fjeld

29-åring fra Kongsvinger som ble United-supporter da Ole Gunnar Solskjær scoret på Camp Nou i 1999.

Hvordan stiller du deg til at Sjeik Jassim kan bli Manchester Uniteds nye eier?

– Positiv, fordi jeg hater alt Glazers har gjort med klubben vår.

– Jeg er opptatt av «fair play», men det må gå begge veier. «Fair play» når det kommer til eierskap og økonomi er at klubber i toppfotballen konkurrerer på så like vilkår som overhodet mulig. Hvem bestemmer hvilke vilkår det er? I United sitt tilfelle er det i hovedsak UEFA, FIFA, FA og Premier League.

– De har i en årrekke lagt linja på at eierskap fra rike mennesker innenfor fotballen er velkommen. Jeg tror pengene er kommet for å bli, enten vi liker det eller ikke, dessverre.

– Klubben jeg elsker ble i 2005 kjøpt av Glazers, som tynget klubben med gjeld. Tenk om vi kunne investert de pengene i klubben!

– Jeg vil ikke ha en eier som kun tenker på investeringen sin som en investering. Jeg vil ha en eier som sletter klubbens gjeld, bidrar til å få oss tilbake til toppen når det kommer til fasiliteter og stadion, og legger til rette for suksess. En eier som lar klubben bruke pengene den tjener på å kjøpe spillere, bygge klubben, ansette riktig personer, satse enda sterkere på akademiet, og så videre.

– Jeg ønsker ikke falske sponsoravtaler, og jeg tror heller ikke det skjer. Fordi vi enkelt og greit ikke har det behovet, noe Manchester City utvilsomt var avhengig av for å bygge seg opp.

– Hva er det som gjør at du mener det er den beste løsningen?

– Jeg tror på at Sjeik Jassim Bin Hamad Al Thani fra Qatar faktisk elsker klubben, noe Jim Ratcliffe også gjør. Men jeg tror han har muligheten til å gi oss klubben vår tilbake på kort tid, uten gjeld og med bedre fasiliteter. Jeg tror ikke INEOS tar opp ny gjeld i klubbens navn som Glazers gjorde. Men jeg tror heller ikke at de sletter den uten videre, uten å i så fall å ønske de pengene tilbake. For INEOS og Ratcliffe er kjøpet en investering, som ikke kan gi 20 milliarder i minus.

Ifølge Amnesty har Qatar «enorme menneskerettslige utfordringer». Hva tenker du om at Manchester United knyttes til et slikt regime?

– Jeg synes selvfølgelig at det er utfordrende. Men store deler av verden sliter med krig, menneskerettighetsbrudd og fattigdom. Veldig mange mennesker lever utfordrende liv. Jeg personlig tror ikke løsningen er å lukke øynene og la de holde på. Ved at land som bryter menneskerettigheter blir en større del av resten av verden, samtidig som de får oppmerksomhet, må de over tid ta grep.

– Selvfølgelig er det store problemer i Qatar, men jeg synes ikke hver enkelt United-supporter skal føle på de utfordringene på egne skuldre. La oss heller være tydelige på hva vi synes om det, og påvirke ting innenifra, i stedet for å alltid stå på utsiden og mene at vi har rett.

– Jeg er ikke tilhenger av verken Qatar eller Ratcliffe. Jeg er åpen for forskjellige løsninger, men jeg vil optimalt sett ha den løsningen som gir meg klubben min tilbake. Fordi jeg først og fremst er Manchester United- og fotballsupporter. Jeg er ikke en talsmann eller forkjemper for klima, menneskerettigheter og politiske standpunkt. Det finnes større og bedre organ i verden til å ta den kampen, og mitt kjærlighetsforhold til United avgjøres ikke av hvem som eier klubben. Jeg elsker sporten, spillerne, øyeblikkene og opplevelsene klubben gir meg og skal fortsette å gi.

Hvorfor ønsker du ikke at Sir Jim Ratcliffe skal bli klubbens nye eier?

– Jeg har absolutt ingenting i mot Jim Ratcliffe som eier. Sammenlignet med Glazers er han en drøm.

– Men så langt Manchester United henger etter med stadion, fasiliteter og gjeld sammenlignet med våre konkurrenter, så kreves det fem til ti år for å fikse opp i det, selv med Ratcliffe som eier er jeg redd.

– Jeg drømmer om et Old Trafford som kan bygges ut til 100 000 tilskuere. At flere i England kommer seg på kamp, og at flere ute i verden kan se United. Med Ratcliffe som eier vil det i så fall ta lang tid og skje med dyrere priser. Med Qatar vil det kunne bli reduserte priser på Old Trafford, i hvert fall samme som i dag, fordi de ikke er like avhengig av å få tilbake utgiftene.

– Jeg vil ha klubben min tilbake, og jeg vil at klubben med flest supportere i verden igjen skal begynne å konkurrere på like vilkår som våre rivaler. Men jeg håper det skjer med et sterkt FFP fra UEFA, og at Premier League straffer City knallhardt for de regelbruddene de har begått, og at det blir en sterk advarsel til de mulige United-eierne fra Qatar om å gjøre ting ryddig, ordentlig, etter boka og til fansens og klubbens eget beste.

Powered by Labrador CMS