brailsford

Slik gjorde han de britiske syklistene til de beste i verden

Sir Dave Brailsford revolusjonerte britisk sykkelsport. Brailsford kan få en nøkkelrolle i United dersom det er Sir Jim Ratcliffe som går seirende ut av kampen om eierskapet i United.

Publisert Sist oppdatert

Sir Jim Ratcliffe og Sjeik Jassim bin Hamad al-Thani kjemper en innbitt maktkamp om eierskapet i Manchester United.

I skyggen av de to styrtrike investorene finner du de respektive rådgiverne som milliardærene lytter nøye til. Men hvem er de viktige rådgiverne Dave Brailsford og Shahzad A. Shahbaz som kan få prominente roller i United avhengig av hvem som går seirende ut av budkrigen om Manchester United?

«Gudfaren» i den britiske sykkeleliten

Da Sir Jim Ratcliffe forlot fredagens møte med United-ledelsen på Old Trafford, vinket han, på oppfordring fra de fremmøtte fotografene, med høyrehånden og smilte.

Like bak Ratcliffe gikk Dave Brailsford, mannen som i realiteten er Ratcliffes høyrehånd i INEOS-konsernets satsing på sport.

Brailsford ble født i Derbyshire, men flyttet til det nordlige Wales med familien da han var liten. 

Leaders P8 Summit
DETALJER: Dave Brailsford høstet mye ros for måten han fokuserte på å forbedre detaljer hos de britiske syklistene.

Her gikk han i lære for å bli karttegner, men sa opp jobben som 20-åring, flyttet til Frankrike og syklet for et amatørlag i fire år. I Frankrike brukte Brailsford mye tid på å lese bøker om idrettspsykologi og trening. Han dro tilbake til England og tok en utdannelse i sportsvitenskap og psykologi i Chester og senere en mastergrad i forretningsledelse i Sheffield.

Han fikk sin første jobb i det britiske sykkelforbundet som konsulent i 1998 og steg både i anseelse og gradene og det tok ikke lang tid før han nådde toppen.

Storbritannia vant to gullmedaljer under OL i 2004, noe som var den beste prestasjonen siden OL i 1908. Under Brailsfords ledelse ble imidlertid Storbritannia en stormakt innen sykkelverdenen. Storbritannia vant åtte gull under sommerlekene både i 2008 og 2012 og ble beste sykkelnasjon i de to olympiske sommerlekene. 

I løpet av en tiårsperiode vant Storbritannia også 59 VM-titler i ulike sykkelgrener og Brailsford fikk en stor del av æren for den eventyrlige utviklingen med sin filosofi om betydningen av marginale gevinster.

Brailsford la stor vekt på hvordan forbedringen av ørsmå detaljer kunne forbedre utøverne med én prosent her og ytterligere én prosent der. Summen ble en vesentlig forbedring som gjorde enorme utslag.

I 2010 ble Brailsford også lagleder for det nyetablerte profflaget Team Sky. Under hans ledelse vant Bradley Wiggins, Chris Froome og Geraint Thomas Tour de France hvert eneste år mellom 2012 og 2018, med unntak av 2014. 

Team Sky byttet sponsor i 2019 og ble til Team INEOS og det var her samarbeidet mellom Sir Jim Ratcliffe og Dave Brailsford for alvor skjøt fart.

To år etter at INEOS overtok det profesjonelle sykkellaget, ble Brailsford sportsdirektør i INEOS og fikk ansvaret for en rekke lag i en rekke ulike idretter som INEOS investerte betydelige beløp i.

tenhag160323a
I SEE YOU: Erik ten Hag er kjent for å planlegge Uniteds aktiviteter ned til hver minste detalj.

Erik ten Hag har også fortalt om da han søkte råd hos et av «verdens ledende sykkellag» for å se hvordan ørsmå endringer i søvn, kosthold og restitusjon kunne hjelpe Ajax-spillerne hans til å bli enda bedre. Det er imidlertid ikke kommet frem hvilket sykkellag Ten Hag rådførte seg med, men Ten Hag og Brailsford har begge et øye for detaljer på et nivå få andre har. 

Kanskje blir det nettopp de to som skal samarbeide tett om å kutte gapet mellom United og tetduoen i Premier League, for ikke å snakke om de beste lagene i Europa.

Superforhandleren Shahbaz

Torsdag var Sjeik Jassim bin Hamad al-Thanis delegasjon fra Qatar på plass for å møte Uniteds ledelse.

Sjeiken var ikke personlig tilstede på Old Trafford og Carrington, men sendte en mannsterk delegasjon til møtet, ledet av hans gode venn og nære rådgiver Shahzad A. Shahbaz.

Et kjapt søk i det britiske selskapsregisteret viser at Shahbaz var involvert i de to London-baserte selskapene Panmure Gordon & Co Ltd (fra 2009 til 2013) og Coroin Ltd (fra 2015 til 2018).

Det er imidlertid gjennom sine drøyt 25 år innen banksektoren, særlig innen business og investering, at Shahbaz har skapt seg et rykte som en særdeles dyktig forhandler med en evne til å få gjennomført ulike handler.

Shahbaz beskrives som en rådgiver med stor kunnskap og bred erfaring fra markedene i Europa, Midtøsten og Asia.

Shahbaz har hatt en rekke ledende stillinger i flere store foretak, blant annet i Bank of America og er i dag formann for Saudi-Arabia-avdelingen i Qatars ledende private investeringsbank QInvest.

Mest relevant, og viktigst for Manchester United-fansen er det imidlertid at det er han som leder Nine Two Foundation som er stiftelsen Sjeik Jassim bin Hamad al-Thani ønsker å kjøpe Manchester United gjennom.

Hvem av partene som vil gå seirende ut av budkrigen er fortsatt uvisst. Glazer-familien skal være positive til at et bud fra Qatar vil åpne opp et marked for dem, men det er også ytterligere seks øvrige konsortier som er med i kampen om eierskapet av United.

Around Qatar - FIFA World Cup Qatar 2022
VIL BYGGE OMDØMMET: Qatar arrangerte fotball-VM like før jul og den lille Gulf-statens sult etter å assosiere seg med det beste innen fotballverdenen har gjort at man nå ser på et oppkjøp av Manchester United som det neste steget.

Partene har nå blitt bedt om å komme med et nytt bud på aksjene i Manchester United, trolig fordi banken Raine Group, som er Glazer-familiens rådgivere i prosessen, ønsker å se hvor langt de ulike partene er villige til å strekke seg for sikre seg kontrollen i United.

Erik ten Hag bekreftet fredag at han hilste kort på Ratcliffe og INEOS-delegasjonen, men at fokuset hans ligger på søndagens kvartfinale i FA-cupen mot Fulham.

Powered by Labrador CMS