eierne

Dette er neste «checkpoint»: – Ratcliffe vil inn i styrerommet

Publisert Sist oppdatert

Onsdag smalt det igjen, da Sir Jim Ratcliffe ble tredjemann som erklærte sin interesse for å kjøpe Manchester United på én uke.

Mens Michael Knighton ikke ble tatt seriøst Manchester og Elon Musk måtte innrømme at han bare spøkte, diskuteres oppkjøpsplanene til Ratcliffe i fullt alvor.

Kan det bli en realitet? Hvilke diskusjoner foregår hos Glazer nå? Hvor mye vil de kreve? Hva er det neste som skjer, og vil Manchester United være en annen klubb med Sir Jim Ratcliffe som klubbeier?

I et intervju med united.no svarer Kieran Maguire, den velrennomerte eksperten på fotballøkonomi, på de største spørsmålene om Ratcliffe, Glazer og det potensielle salget.

FLERE SAKER:

– Hvor sannsynlig er det at oppkjøpet blir en realitet?

– Jeg tror vi må være varsomme. På markedet er Manchester United fortsatt verdifulle, men mindre verdt enn da Glazer noterte klubben på børsen for ti år siden.

– Hvis vi ser på hva som faktisk har blitt sagt, sier Ratcliffe at han er interessert, dersom klubben er til salg. Det er ingenting som indikerer at Glazer er villig til å gi fra seg kontrollen over klubben, og jeg tror ikke Ratcliffe er interessert hvis det ikke innebærer at han kan være til stede i styrerommet og fatte avgjørelser for å drive klubben framover.

– Hvor mye tror du Glazer vil kreve, og kan Ratcliffe betale?

– I tillegg til klubbens verdi på aksjemarkedet, må vi inkludere en gjeld på 500 millioner pund som enten må nedbetales eller refinansieres. Glazer vet at aksjeprisen til Manchester United har vært høyere enn den er i dag, og jeg tipper de ønsker å doble dagens verdi.

– Inkluderer vi gjelden, gir det en verdi på mellom 4 og 4,5 milliarder pund. Det vil nok kreve et bud i den størrelsesordenen for å overbevise Glazer om å gi opp Manchester United. Rent økonomisk er de ikke nødt til å selge, så det vil kreve en sum som vil gjøre det til det største oppkjøpet i historien.

INEOS And Mercedes Sporting Announcement
SPORTSIDIOT: Sir Jim Ratcliffe er involvert i både fotball, sykling, seiling og Formel 1. Her er han på scenen med Mercedes-manager Toto Wolff.

– Hvorfor skjer dette akkurat nå?

– Det er en kombinasjon av flere ting. Vi så utspillet til Michael Knighton i forrige uke, der han erklærte at han vurderer å kjøpe klubben. Det er stor misnøye på Old Trafford etter en dårlig start på sesongen. Det har vært lite suksess å snakke om på banen etter at Sir Alex Ferguson ga seg, og Glazer har ansatt manager etter manager uten å lykkes.

– De har riktignok gitt klubbledelsen et ganske konkurransedyktig budsjett på 1,5 milliarder pund til spillerkjøp, og de har slått andre klubber på spillerlønninger. Det er viktig å huske på at Harry Maguire, Alexis Sanchez og Cristiano Ronaldo alle kunne havnet i Manchester City, men de gikk til United. Ikke bare på grunn av pengene, men det var definitivt en faktor som spilte inn.

– Så pengene har blitt brukt, men verken spillerne eller managerne har lyktes. Da må du se på hva som skjer i styrerommet og hos direktørene som skal fatte beslutninger på vegne av klubben.

– Nå har Ratcliffe gitt Glazer beskjed om at han er interessert. Hva er det neste som skjer?

– Glazer må gjøre det klart om de vurderer å selge eller ikke. Enten om det er gjennom salg av aksjer, eller å gi en tidsramme for når Ratcliffe eller andre interesserte parter kan få fullstendig kontroll over klubben.

– Men jeg kan ikke se for meg at Ratcliffe, som har basert sin suksessrike karriere på å ta de riktige avgjørelsene på riktig tidspunkt, skal være en ubetydelig partner uten innflytelse. Hvis Manchester United vinner de to-tre neste kampene, kan saken renne ut i sanden. Hvis United fortsetter å underprestere, vil debatten rulle videre.

– Hva slags samtaler tror du finner sted hos Glazer-familien nå?

– Det er seks barn i Glazer-familien, og tre av dem gjør ikke noe annet enn å hente sjekkene med utbyttet sitt to ganger i året. Det kan være at de er villig til å gi fra seg Manchester United og all den negative oppmerksomheten som følger med.

– Avram, Joel og Kevin er mer involvert, og vil kanskje argumentere for at klubben er verdt mer enn det de kan få nå, og at de bør være tålmodige. Det vil være diskusjoner, og mye av det vil handle om hvor stort budet skal være for at de er nødt til å vurdere det seriøst.

Tampa Bay Buccaneers v New York Jets
DISKUSJONER: Glazer-familien må ta stilling til om de er villig til å gi opp Manchester United eller ikke. Her er Joel Glazer i dialog med eieren av New York Jets, Woddy Johnson, i 2013.

– Hva er tidsrammen for et slikt oppkjøp?

– Hvis ikke Ratcliffe eller noen andre kommer med et bud Glazer er villig til å ta stilling til, skjer det ingenting. Dersom partene blir enige om en avtale, skal det ansettes en hær av regnskapsførere og økonomer for å gjøre alle analysene og papirarbeidet. Deretter skal avtalen over målstreken. Som vi så med Chelsea, kan det gjøres på to-tre måneder.

– Tror du Manchester United vil være en annen klubb med Sir Jim Ratcliffe som klubbeier?

– Ja, i form av at han vet hva det betyr å være United-supporter. Han ser ikke nødvendigvis etter økonomisk gevinst. Han er allerede ekstremt rik, og derfor kan jeg se for meg at suksess for ham handler om å gjøre Manchester United konkurransedyktig i England og Europa igjen.

– Jeg tror vi kan se et skifte fra det vi kan kalle en analog tilnærming til rekruttering i Manchester United til «Moneyball»-systemet med fokus på data og analyse vi har sett Liverpool og Manchester City innføre med stor suksess.

EKSTRASENDING OM RATCLIFFE-SAKEN:

Powered by Labrador CMS