Forsker fant ut hvordan man best snur tap ved pause til poeng, og det stemmer ganske bra for United.

Professor Bret Myers fikk en tanke.

Er det noen måter som er mer effektive å bruke innbytterne sine på enn andre måter?

58, 70 og 79

Myers studerte alle kampene i toppdivisjonene i England, Spania, Italia og Tyskland og USA i 2009/10-sesongen, og faktisk: Det finnes en mer effektiv måte å bruke innbytterne på. Han kom nemlig frem til at lag som ligger under må sende innpå sin første innbytter før 58. minutt. Ligger de fortsatt under må nestemann da innpå før 70. minutt og skulle det fortsatt ikke hjelpe må sistemann inn på banen senest i 79. minutt.

Myers kom frem til at lag som fulgte denne regelen scoret minst ett mål 36 prosent av gangene de forsøkte det. Følger man ikke disse tidspunktene scorer man imidlertid bare minst ett mål 18 prosent av gangene.

Myers la til at for lag som leder var det ikke mulig å se noen effekt av bytter.

Det spesielle er at det til en viss grad er overførbart til Uniteds kamper denne sesongen:

Tidlig bytte = poeng

Tre ganger denne sesongen har United ligget under ved pause. Det var mot Tottenham (0-2), Aston Villa (0-1) og hjemmekampen mot Braga. I alle tre kamper valgte Sir Alex å gjøre sitt første bytte allerede i pausen, noe som også har gitt effekt hver eneste gang. 2. omgangen mot Tottenham ble vunnet 2-1, selv om det da altså ble 2-3-tap til slutt. 2. omgangen mot Braga ble vunnet 2-0 og de siste 45 mot Villa ble vunnet 3-1.

I bortekampen mot Braga kom United under 0-1 etter 51 minutter, men fulgte så reglene. Rio Ferdinand kom inn i 57. minutt, Robin van Persie kom inn i 65. minutt og Rafael kom inn i 73. minutt. Til slutt ga det også uttelling med tre mål de siste ti minuttene.

Til sammenlikning kan det nevnes at United mot Everton og Norwich kom under etter henholdsvis 57 og 60 minutter. Deretter ventet Sir Alex til nærmere 70 minutter før han byttet i begge. Da fikk byttene ingen betydning.

Det virker altså som om at hvis United er i problemer, så er det ingen grunn til å drøye med byttene.

United lå også under mot Southampton, men snudde det selv om man ikke fulgte reglene. Da kom man bakpå etter 54 minutter, men takket være to bytter i 61. minutt og ett i 71. minutt (og Robin van Persie) snudde man til 3-2-seier. Mot Liverpool ble det også 0-1 like etter pause, men da hadde Sir Alex allerede også byttet inn Paul Scholes i pausen, og den kampen ble uansett spesiell siden United hadde én mann mer.

Men som Myers kom frem til – det er ikke en absolutt regel, men noe som kan gi økt sjanse for comeback.