Det første derbyet

PREVIEW: Søndag formiddag leder David Moyes sitt Manchester United i et derby for aller første gang.

Publisert Sist oppdatert

For mange supportere er Manchester United – Liverpool den første kampen man ser etter når terminlisten blir publisert, og blant andre Ryan Giggs har hevdet at kampen er det mest berømte oppgjøret i engelsk fotball. Rivaliseringen har en lang historie – helt siden den industrielle revolusjon har det foreligget rivalisering mellom beboerne i Liverpool og Manchester. Da Manchester Ship Canal ble åpnet i 1894 kunne skip transportere varer uten å reise innom Liverpool, og dette fikk selvsagt konsekvenser for beboerne i Liverpool – mange mennesker mistet til og med jobbene sine.

Sir Alex Ferguson klarte å vippe Liverpool ned fra tronen som Kenny Dalglish (t.v.) var en del av.
Sir Alex Ferguson klarte å vippe Liverpool ned fra tronen som Kenny Dalglish (t.v.) var en del av.

I nyere tid er Manchester United og Liverpool F.C. symbolet på rivaliseringen mellom innbyggerne i de respektive byene. Oppgjøret er av mange regnet som det største oppgjøret i engelsk fotball, og det ligger mye lidenskap, hat, følelser og bitterhet mellom klubbene. Sir Alex Fergusons uttalte målsetning om å «vippe Liverpool rett ned fra den jævla tronen» er et velkjent sitat. Da skotten tok over jobben i United var Liverpool det dominerende laget i England med klar margin, mens 27 år senere står United med både flere ligatitler (20 mot 18) og flere titler totalt (62-59).

Allerede i tredje serierunde er det altså duket for det klassiske nordvest-derbyet. Liverpool-fansen blir ofte latterliggjort av motstanderfans for optimismen som oppstår enten før eller innledningsvis i sesongen, og etter en god sesongstart er mange sterke i troen på at dette vil bli en god Liverpool-sesong. Mange Manchester United-supportere har på sin side vært svært misfornøyde med manglende resultater på overgangsmarkedet, men David Moyes’ gutter har åpnet sesongen godt med triumf i Community Shield mot Wigan, 4-1-seier borte mot Swansea i ligaåpningen og 0-0 mot Mourinhos Chelsea.

Liverpool

Liverpool har som nevnt fått en god start på sesongen. Brendan Rodgers’ gutter begynte sesongen med en imponerende forestilling i ligaåpningen, og kun en bunnsolid Asmir Begović hindret rødtrøyene i å avgjøre kampen tidlig. Dermed endte det 1-0, og Simon Mignolet måtte attpåtil redde et straffespark i sluttminuttene for å sikre alle tre poengene. I andre serierunde fulgte Liverpool opp med nok en 1-0-seier, også da med Daniel Sturridge som matchvinner. I Ligacupen trengte de ekstraomganger for å sende Notts County ut – dette førte til noen ekstra kilometer i beina og en strekkskade på Kolo Touré.

Kolo Touré blir båret ut etter skaden han pådro seg mot Notts County i midtuken.
Kolo Touré ble båret ut etter skaden han pådro seg mot Notts County i midtuken.

Tourés strekkskade gir Brendan Rodgers hodebry i forkant av møtet med fjorårets seriemester med blant andre Robin van Persie, av mange omtalt som verdens beste spiss. Martin Škrtel har på ingen måte hatt en optimal oppladning til oppgjøret – slovaken har gått skadet i oppkjøringsperioden, og har i tillegg blitt linket bort fra Merseyside. Strekkskaden til Touré skal etter rapportene ikke være like ille som den så ut til, og Brendan Rodgers har hintet litt om at ivorianeren kommer tilbake fortere enn antatt. Likevel virker det usannsynlig at midtstopperen blir å se i startoppstillingen, og dermed kan det være duket for en kamprusten Škrtel. Et annet alternativ er 20 år gamle Andre Wisdom, men det er nok mest sannsynlig at Daniel Agger får en slovakisk stoppermakker søndag. I tillegg til Touré er også Aly Cissokho (ankel) og Sebastián Coates (kne) ikke friske til United-kampen. Joe Allen er usikker som følge av strekkskaden han pådro seg mot Notts County, men det er uansett lite sannsynlig at waliseren blir å se i startoppstillingen til Liverpool.

Ellers er Luis Suárez fremdeles suspendert etter at han bet Branislav Ivanović i armen mot slutten av forrige sesong – noe som muligens gir Manchester Uniteds tilknyttede økt tro på seier søndag. Uruguayaneren var tidvis ustoppelig forrige sesong, og selv om Daniel Sturridge har imponert etter overgangen fra Chelsea i januar, er det vanskelig å ikke merke savnet av Suárez. Sturridge har for øvrig spilt 90 minutter i de to første serierundene, og så ut til å slite med litt tunge bein da han måtte spille 120 nye minutter tirsdag.

Manchester United

David Moyes har overtatt stafettpinnen etter Sir Alex Ferguson og ser ikke ut til å senke standarden på de regjerende seriemesternes spill. Allerede i sin første kamp kunne han juble for sitt første trofé, selv om han personlig så litt brydd ut og valgte å dedikere seieren til sin forgjenger. Bortekampen mot Swansea ble gjennomført på klassisk vis – rødtrøyene dominerte ikke kampen gjennom, men vant likevel med meget komfortable sifre. Mot Chelsea var United det førende laget, men klarte ikke å score mot Mourinhos defensivt innstilte lag.

David Moyes har nok av spillere å velge mellom.
David Moyes har nok av spillere å velge mellom.

Til forskjell fra Liverpool har United relativt små utfordringer på skadefronten. Rafael har igjen grønt lys etter å ha sonet karantene for sparket mot David Luiz forrige sesong, men er ute i minst to uker til med en strekkskade han pådro seg i Community Shield-kampen mot Wigan. I tillegg er Nani og Jávier Hernández etter all sannsynlighet ikke med mot Liverpool, mens Phil Jones sliter med en ryggskade. Sistnevnte forventes å rekke kampen, men United har uansett flere backalternativer i både Chris Smalling, Fábio og Antonio Valencia om Jones mot formodning skulle være ute.

Mens det tidvis var nærmest umulig å gjette hvilket mannskap Sir Alex Ferguson ville bruke i de ulike kampene, har David Moyes levert mer forutsigbare lagoppstillinger så langt i sin United-karrière. United-manageren forventes å sende utpå et tilnærmet likt mannskap som mot Chelsea, men har også potensielle startkandidater i blant andre Ryan Giggs, Ashley Young og Shinji Kagawa. Denne sommeren har handlet mye om Uniteds arbeid på overgangsfronten, og fredag var det i gang igjen med både rykter og bekreftede bud. Overgangsvinduet stenger natt til tirsdag, så det er fortsatt tid til å foreta seg både det ene og det andre.

Dommeren

Manchester City v Newcastle United - Premier League
Andre Marriner har vært innblandet i kontroversielle episoder tidligere.

Andre Marriner har fått det tøffe og prestisjefylte oppdraget om å dømme Liverpool-Manchester United på Anfield. Birmingham-dommeren kan nok vente seg noen vanskelige situasjoner, og må regne med å bli omtalt uavhengig av hva han foretar seg søndag. Marriner, som begynte å dømme allerede i 1992, ble utnevnt til FIFA-dommer i 2009 og ledet blant annet FA-cupfinalen mellom Manchester City og Wigan i mai i år.

41-åringen er ikke ukjent med å dømme nordvest-derbyet, og det var han som ledet kampen hvor Patrice Evra anklaget Luis Suárez for å ha kommet med rasistiske ytringer. Marriner var også pipeblåser i oktober 2009, og måtte tåle mye kritikk fra blant andre Sir Alex Ferguson for å ha vist ut Nemanja Vidić. Den legendariske skotten anklaget Marriner for å bukke under for presset fra Anfield-publikumet. Marriner fikk også kritikk for ikke å ha vist ut Carragher for å ha stoppet Owen ulovlig som bakerste mann, samt for å ikke gi Michael Carrick straffe for en takling fra samme Liverpool-spiller i den første omgangen. United tapte kampen 2-0.

 

Powered by Labrador CMS