Mine tanker etter Arsenal

Vi gjorde det rette, mener ansvarlig redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Ansvarlig redaktør i Supporterklubben, Dag Langerød, skriver ned sine tanker før og/eller etter de fleste United-kamper. Her er hans vurderinger etter søndagens kamp.

Mine tanker etter Arsenal:

Hva hørtes enklest ut?

1. Å vinne borte mot Arsenal, ta poeng eller vinne borte mot Tottenham, og så slå Southampton borte og Crystal Palace hjemme? (å levere i fire kamper i ligaen, hvorav tre borte)

  1. Eller å spille uavgjort eller vinne hjemme mot Celta Vigo, og så slå Ajax (eller Lyon) i en enkelt kamp på nøytral bane? (å levere i to kamper i Europa, en hjemme og en på nøytral bane)

Det går faktisk ikke an å mene at alternativ 1 var enklest.

Derfor blir jeg oppgitt over engelsk presse som «maser» om at United kastet bort en mulig søndag ettermiddag. Jeg er faktisk uenig med alle som mener at Jose Mourinho satset feil mot Arsenal søndag. Jeg mener også det blir helt feil å mene at denne kampen sier noe negativt om Jose Mourinho. Jeg mener tvert imot at det var en korrekt og smart vurdering av manageren.

SKUFFET: Men smart, skriver ansvarlig redaktør.

Jeg skrev det på united.no forrige uke: Nå må vi velge. Jeg mente da at ligaen gjerne kunne ofres.

Det vi nå har gjort er å sette oss i best mulig posisjon til å få det resultatet vi trenger mot Celta Vigo torsdag.

Så skal vi gjøre akkurat de samme vurderingene før en eventuell finale mot Ajax (eller Lyon). Det betyr at det kun blir juniorer og reserver som spiller mot Crystal Palace hjemme søndag 21. mai, kun tre små dager før den mulige Europa League-finalen.

“Det var ikke Arsenal-kampen som ødela håpet om topp-4. (…) Det var det sjansesløsingen tidligere i sesongen som gjorde.”

Det lever jeg fint med. Den vurderingen er helt rett, i mine øyne.

Det var ikke Arsenal-kampen som ødela håpet om topp-4. Det var det sjansesløsingen tidligere i sesongen, spesielt på hjemmebane, som gjorde.

Sannheten er, slik jeg ser det, at vi også kunne stilt med toppet lag mot Arsenal, Tottenham, Southampton og Palace. Likevel ville sjansen for å lykkes i de fire kampene vært ganske liten.

Samtidig er sannheten, fortsatt i mine øyne, at om vi stiller med toppet lag hjemme mot Celta Vigo (leder allerede 1-0) og så på nøytral bane i Stockholm i en eventuell finale, så har vi ganske så stor sjanse til å lykkes.

Da er dette enkel matematikk.

Så skjønner jeg at noen synes dette er snodig for en klubb som United, til og med defensivt, men jeg synes i beste fall det er naivt å tro at det «bare» er å sende utpå de beste og tro at man klarer å levere i avgjørende kamper flere ganger hver eneste uke igjen og igjen og igjen.

Det er ikke slik det fungerer.

Antall uavgjorte tidligere i sesongen, når vi faktisk har satset, burde være en grei påminnelse om det.

MOURINHO: Taktisk bommer, mente noen, men ansvarlig redaktør er ikke enig.

Selve kampen…

Så har Mourinho fått gjennomgå for taktikken mot Arsenal. Beklager om jeg virker helt Mourinho-frelst her (er langt i fra det), men selv om vi stilte med et på papiret ganske så bra lag søndag, et lag som ikke føltes som veldig mye svakere enn Arsenals, så var det en debutant (Tuanzebe), tre som gjorde comeback etter lengre skadeperiode (Smalling, Jones, Mata), en kaptein (Rooney) som ikke er den han var, en Mkhitaryan som sliter med formen og en spiss (Martial) som har vært svært så variabel denne sesongen.

Det kunne fungert, men det endte med tap. Mye kan sies om enkeltspillere, men jeg venter med å gå i dybden på alle til sesongen er over.

Taktisk var det tydelig at det handlet om å være kompakte, og å forsøke å ta overgangene.

Jeg kjøper den inngangen til kampen. Jeg følte lenge at det var vi som valgte å legge oss litt dypt for å utnytte det rommet vi da faktisk så at Arsenal ga bort.

FORTVILTE: Martial etter sin store sjanse etter fem minutter.

Vi fikk den første sjansen, da Martial skjøt via Cech og til corner fra skrått hold. Wayne Rooney hadde også en gedigen mulighet etter en feil i Arsenal-forsvaret.

Så var Arsenal best, Ramsey hadde en flott skudd med en like bra redning fra De Gea, Welbeck vendte opp bare for å få avslutningen sin blokkert, og det var flere nesten-muligheter og ett minutt med kaos da halvtimen ble passert.

Men det var egentlig det – frem til Granit Xhakas skudd traff ryggen til Herrera og lurte seg inn i mål. Like etter ble det også 2-0. Chris Smalling får gjennomgå fra mange der, men selv legger jeg nesten all skyld på Anthony Martial.

United vant tilbake ballen. Martial var så først på den, laget var i ferd med å flytte seg litt frem i banen igjen. Så gjorde franskmannen en slett jobb på kanten, et dårlig og unødvendig finteforsøk satte Darmian i trøbbel og ga Welbeck den meteren han trengte. Ja, Smalling skulle helst vært nærmere, men Martial skulle ALDRI gitt  Arsenal sjansen til å vinne ballen så høyt. Han satte laget i trøbbel. Det ble følgefeil. Mmitt inntrykk at det er nettopp den delen av spillet, det defensive, evnen til å gjøre jobben for laget også defensivt, være kynisk når det må til, som er Mourinhos store ankepunkt mot franskmannen.

Det betyr at om topp-4 så vanskelig ut før kampen, så er det bare teoretiske muligheter nå.

Det lever jeg, som nevnt, fint med.

Jeg mener at det var rett å prioritere Europa League. Jeg skulle gjerne også vunnet mot Arsenal, men nå har vi i alle fall gitt oss selv best mulig sjanser til å lykkes mot Celta torsdag.

HVILTE: Paul Pogba – og mange andre.

Seks mann var ikke i aksjon. Sergio Romero, Antonio Valencia, Eric Bailly, Daley Blind og Paul Pogba fikk helt fri, og det fikk selvsagt også suspenderte Marouane Fellaini.

Fire mann spilte maks en time. Ander Herrera og Henrikh Mkhitaryan spilte kun en time, Jesse Lingard fikk kun en halvtime, mens Marcus Rashford kun var i aksjon de siste 20 minuttene.

Det er trolig bare Matteo Darmian som må tåle nye 90 minutter også torsdag.

Så vet jeg at dette er å satse alt på ett kort.

Jeg vet at fallhøyden er enorm.

Min mening er at en sesong med Ligacupseier og en Europa League-seier som gir Champions League-spill, to trofeer, må betegnes som en god sesong.

Min mening er også at en sesong som gir Ligacupseier, men avgjørende tap mot Celta i semifinalen eller tap i finalen og at vi ikke når Champions League, vil være en meget skuffende sesong.

Himmel eller helvete, egentlig.

Likevel, som nevnt: Uansett hva vi hadde gjort, så ville ingenting gitt en garanti for suksess. Jeg mener nå at vi har gitt oss best mulig sjanse til å oppnå det som jeg mener vil være en god sesong.

Derfor var det helt rett satset mot Arsenal.

KOM INN: Men klarte seg uten ny smell.

Jeg ble faktisk, helt ærlig, litt irritert da Marcus Rashford ble kastet innpå de siste 20, fordi en eventuell strekk eller skade på ham ville vært verre enn selve tapet. Samtidig viste innhoppet at Rashford er i form fysisk. Han haltet jo av borte mot Celta, men alle skjønner at han aldri ville kommet inn mot Arsenal om det var noe fare på ferde.

Det beste fra søndagens kamp?

Axel Tuanzebes ligadebut.

Glem ikke at han ble plassert ut på høyreback, mens han egentlig er mest vant til å være stopper. Han ble satt til å markere Alexis Sanchez, som ikke akkurat er en smågutt. Det som gjør meg veldig spent på fortsettelsen hans er at Tuanzebe alltid har tatt nivået han er blitt satt på nesten med en gang. Han gjorde det på U18-nivå. Han gjorde det på U23-nivå, og etter søndagens kamp vil jeg bare se mer.

“Tuanzebe? Jeg vil bare se mer!”

GOD: Axel Tuanzebe.

Det beste komplimentet jeg kan gi ham er at om jeg ikke visste at han var debutant, så ville jeg aldri gjettet at han faktisk var det.

I tillegg gledet det meg at vi endelig kunne avslutte en kamp uten skader.

Nå handler det bare om å gjøre jobben videre. I alle fall i to av sesongens (trolig) fem siste kamper.

Det betyr: Først skal vi ikke rote oss bort mot Celta Vigo på Old Trafford torsdag. Så skal vi levere en god finalekamp mot Ajax (eller Lyon). Gjør vi det så tror jeg at vi vinner hele Europa League. Dette handler nå mer, tror jeg, om å få United til å levere på et bra nivå. Det handler mindre om motstanderen. Jeg tror også Ajax vil passe bra, fordi de er et lag som ønsker å spille fotball, som ønsker å angripe og som dermed vil gi oss rom. Jeg gir også Jose Mourinho den tilliten at jeg tror han kommer til å klare å sette opp laget taktisk rett før den (eventuelle) finalen.

Ja, fallhøyden er stor.

Men jeg tror faktisk sterkt på at dette kommer til å bli en bra sesong, fordi vi kommer til å vinne Europa League.

I så fall så kommer ingen, i alle fall ikke jeg, til å huske Arsenal-kampen for noe annet enn Tuanzebes ligadebut og at vi gjorde en helt rett vurdering på veien mot vår første tittel i Europa League.

VIDEO: Dag Langerød og Bjarte Valen lurte seg inn på en Arsenal-pub under kampen siden de ikke hadde billett, men la ut denne umiddelbare oppsummeringen etter kampen søndag kveld.

 

Powered by Labrador CMS