«Det er fremdeles mange skjær i sjøen. Nøyaktig hvor mange er det bare Glazer-familien som vet»

KOMMENTAR: Spillet om eierskapet i Manchester United har fått en ny aktør. Og han er den aktøren som kan snu Manchester Uniteds gjeldstyngede tilværelse på hodet.

Publisert Sist oppdatert

Mangemilliardæren Sir Jim Ratcliffe ønsker å kjøpe en mindre aksjepost av Glazer-familien. Det langsiktige målet er imidlertid langt mer ambisiøst.

Han vil overta hele klubben.

Jeg har lenge vært svært tvilende til om Glazer-familien er klar til å gi fra seg kontrollen i Manchester United og selge klubben.

Det er jeg fremdeles, men utspillet fra Sir Jim Ratcliffe bør være både søt og oppmuntrende musikk i United-fansens ører.

I mine øyne har det nemlig bare vært én mann som kan tre inn på arenaen og være den redningsmannen som United-fansen har tryglet og bedt om i en årrekke.

En investor som er velstående nok til å kunne kjøpe United uten betydelige låneopptak, eller en komplisert omstrukturering av klubbens eierskap som United kunne risikert med et konsortium av mange investorer.

Dessuten kommer han uten all den negative bagasjen som statsfinansierte investeringsselskaper i land, som bryr seg fint lite om elementære menneskerettigheter, gjør.

Og nå har han endelig kommet på banen.

LES OGSÅ: – Hvis klubben er til salgs, så er Jim definitivt en potensiell kjøper
LES OGSÅ (kommentar fra april om Ratcliffe): «Han er det nærmeste du kommer en perfekt eier for United»

First US Shale Gas Arrives In The UK
MULIG NY UNITED-EIER: Sir Jim Ratcliffe.

To ting virker åpenbart etter Ratcliffe sitt utspill i The Times.

Dette kan være akkurat den game changeren som trengs for at eierskapet av Manchester United skal skifte hender. 

Jeg skriver bevisst kan, for samtidig som Sir Jim Ratcliffes utspill er gode nyheter, finnes det fremdeles en del skjær i sjøen. Nøyaktig hvor mange er det i realiteten kun seks personer som vet: De seks Glazer-søsknene som kontrollerer United i dag.

Ratcliffes utspill i medietungvekteren The Times er både godt timet og godt formulert og fremført. Han tar utgangspunkt i at han vil kjøpe en mindre aksjepost siden det er det meldingene fra Glazer-kretser i Florida sier at familien vurderer å selge.

Utspillet fra Sir Jim Ratcliffe bør være både søt og oppmuntrende musikk i United-fansens ører.

De kortsiktige investeringene ser Ratcliffe for seg kan bli brukt på å oppgradere Old Trafford, noe som vil være enda mer søt musikk i United-fansens ører.

Samtidig gjør Ineos-gründeren og mangemilliardæren det klart at han har som langsiktig mål å overta hele klubben.

Om noe er for godt til å virke sant er det ofte fordi det er nettopp det, men dette føles som begynnelsen på en av de mest betydningsfulle prosessene i Manchester Uniteds moderne historie.

Med sitt utspill har Sir Jim Ratcliffe spilt kortene sine smart og han har på rekordtid vunnet United-fansen hjerter med sitt fremstøt. Han vil ikke bare bli tatt i mot med åpne armer på Old Trafford. Tusenvis av fans ville møtt opp på Drømmenes Teater og meldt seg frivillig til å bære ham på gullstol inn på arenaen som Glazer-familien i sin tid måtte stille som garanti for sine enorme låneopptak.

Dette føles som begynnelsen på en av de mest betydningsfulle prosessene i Manchester Uniteds moderne historie.

Spørsmålet nå er hvordan Glazer-familien vil reagere på sjarmoffensiven. Er metningspunktet deres nådd hva negativ oppmerksomhet angår? Neppe! Glazer-familien har stått i stormen før, og er i utgangspunktet klar til å gjøre det igjen.

Men om misnøyen fra fansen kombineres med et akseptabelt bud på hele aksjeposten som familien råder over, kan pipen fort få en annen lyd.

Nesten alt kan kjøpes for penger, og det inkluderer Manchester United. Glazer-familien har hele tiden vært klar på at deres eierskap er en maraton og ikke en sprint, men grunnen til at den amerikanske eierfamilien aldri har latt seg friste til å selge klubben er at det knapt har vært bud på klubben, og i alle fall ikke bud de mener har vært høye nok.

Manchester United Executives Ring Opening Bell At New York Stock Exchange
IKKE POPULÆRE: Glazer-familien.

Trolig har Ratcliffe sittet på sidelinjen og sett dramaet rundt eierskapet i United utvikle seg. Nå har han funnet ut at tiden er inne for å gjøre et fremstøt.

Det hadde han ikke gjort om han ikke var seriøs, men i første omgang minner dette litt om et taktisk utspill for å teste Glazer-familiens standhaftighet.

Glazer-familien vet at Ratcliffe har midlene som skal til.

Da Ratcliffe var en av investorene som bød på Chelsea gjorde han et poeng ut av at han kunne overføre hele kjøpssummen i en fei om nødvendig. Det var ingen langdryge prosesser med banker og kompliserte lån.

Det er fristende å se for seg at Glazer-familien har blitt satt i sjakk, men de har fremdeles gode nok brikker nok til å unngå sjakk matt. I alle fall på kort sikt.

Selger Glazer-familien en mindre aksjepost, vil de hele tiden ha presset fra fans om å selge mer. Selger de ikke, vil misnøyen fra fansen garantert øke i intensitet.

Sir Jim Ratcliffe ga et intervju til BBC i 2019 der han beskrev seg selv som Manchester United-fan, men samtidig en fan som hadde blitt utsatt for tortur siden Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake i 2013.

jimratcliffe180722
UNITED-FAN: Sir Jim Ratcliffe.

Den beskrivelsen vil millioner av United-fans kjenne seg igjen i. Særlig gjennom de siste troféløse årene der United har sakket akterut i kampen mot de to argeste rivalene, den bråkete naboen City og Liverpool.

Manchester United er som et gigantisk tankskip som mange vil hevde, og trolig med rette, er ute av kurs. Det vil ta tid å rette opp feil med feilslåtte spillerkjøp og United vil ikke bli en gullkandidat over natten selv om tankskipet skulle få en ny kaptein.

Men Sir Jim Ratcliffe er, om vi skal holde oss til maritime metaforer, en kaptein som kan få skipet på rett kjøl, stake ut den riktige kursen og igjen gjøre Manchester United til den sportslige giganten i toppen av europeisk fotball der den hører hjemme. 

Kanskje vil ikke Glazer-familien komme med et mottrekk. De seks søsknene er ikke en homogen gruppe der alle tenker likt rundt eierskapet av United. Sir Jim Ratcliffe sitt fremstøt kan splitte dem enda mer, eller det kan føre dem tettere sammen.

Det gjenstår å se.

Men akkurat nå trengte Manchester United en potensiell game changer. Det har hardt prøvede United-fans fått.

Og for å bruke et mer fotballrelatert uttrykk:

Nå ligger ballen på Glazer-familiens banehalvdel. Deres neste trekk vil bli et av de viktigste de har gjort som United-eiere. 

protestgl
PROTEST: United-supportere som protesterer i forbindelse med serieåpningen mot Brighton.

Powered by Labrador CMS