Kunstgress skaper bekymring: – Det gir Young Boys et håp

BERN: Engelskmennene ler av navnet, men når Champions League sparkes i gang onsdag kveld kan Wankdorfstadion by på problemer for Manchester United.

Publisert

Avsparket i Bern onsdag kveld markerer starten på et nytt europeisk eventyr for José Mourinho og Manchester United.

I et eksklusivt intervju i neste utgave av United-Supporteren forteller Chris Smalling at fiaskoen mot Sevilla fortsatt plager United-garderoben.

Derfor er det en revansjesugen gjeng som reiser til den sveitsiske hovedstaden.

Men avsparket i Bern finner også sted på et ukjent underlag.

Kunstgresset på Stade de Suisse, som den offisielt heter, er nemlig et våpen Young Boys ser på som en fordel i europeiske sammenheng, akkurat som Sarpsborg 08 håper underlaget skal hjelpe dem i Europa League.

STADE DE SUISSE: Åpnet i 2005 med en kapasitet på 32.000 seter. Ble tildelt tre EM-kamper i 2008 og holder også konserter og ishockeykamper.

Miks av rutine og talent

– Den første kampen går på en veldig dårlig og vanskelig kunstgressbane. Fred har spilt der med Shakhtar Donetsk, og han sa det var en dårlig erfaring, sa Mourinho etter generalprøven mot Watford.

Young Boys tapte bare én hjemmekamp i Europa League i fjor og har tidligere slått Tottenham på Stade de Suisse.

– I Bern kan de ha en sjanse på grunn av kunstgresset. Tottenham spilte der i 2010, og etter 25 minutter ledet Young Boys 3-0, sier Fabian Ruch til united.no.

Han skriver for Berner Zeitung og har fulgt Young Boys i 18 år.

JOURNALIST: Fabian Ruch skriver for Berner Zeitung og er også korrespondent for tyske Kicker.

Samtidig som Ruch fulgte hovedstadslaget i Europa League, var ligarival Basel i Champions League, der de nok en gang skapte problemer for Manchester United og slo mannskapet til Mourinho på sveitsisk jord i siste runde.

Nå spør sveitserne seg om Young Boys kan gjøre det samme.

– Vel, det er mulig, for de har en interessant spillergruppe. De har rutinerte spillere som kaptein Steve von Bergen, midtbanegeneralen Sékou Sanogo og Miralem Sulejmani, en tidligere Ajax-ving med en formidabel venstrefot, og tidligere PSG-spiss Guillaume Hoarau, samtidig som de har store talenter som Kevin Mbabu og Djibril Sow som begge debuterte for det sveitsiske landslaget i forrige uke, sier Ruch, og lister opp flere spillere i samme kategori.

– Så jeg tror Young Boys kan skape problemer for de store lagene i Bern, men det er også en fare for at de vil gå på store tap på bortebane. Forsvaret kan få store problemer.

KAPTEIN: 35 år gamle Steve von Bergen har spilt over 140 kamper for Young Boys og 50 for Sveits.

Mini: – Fordel med kunstgress

Det var ikke kunstgress på Wankdorfstadion da Mini Jakobsen spilte for Young Boys på 90-tallet, men også den nåværende fotballeksperten tror underlaget kan gjøre kampen i Sveits ekstra interessant.

– Det er ingen tvil om at det er en fordel for Young Boys med kunstgress. Det er en annen stuss og alt, sier Mini til united.no.

– Så de kan slå United, men United er selvfølgelig favoritter.

Romelu Lukaku hadde imidlertid ingen problemer med underlaget da han spilt mot Young Boys i 2015. Den belgiske spissen scoret hattrick da Everton knuste sveitserne 4-1 i Europa League. På Goodison Park scoret han to mål.

Også i 2009 spilte Manchester United Champions League på kunstgress. Bortekampen mot CSKA Moskva endte med en knepen 1-0-seier takket være en sen scoring av Antonio Valencia.

FEM MÅL PÅ TO KAMPER: Romelu Lukaku scoret hattrick mot Young Boys i Bern i 2015 og to på Goodison Park.

Fransk helt

Nevnte Kevin Mbabu var én av dem som feiret med dans foran spillerbussen da Young Boys i sommer tok seg til Champions League for første gang med en avgjørende 2-1-seier mot Dinamo Zagreb.

Tre år på rad hadde laget røket i kvalifiseringen mot Monaco, Borussia Mönchengladbach og CSKA Moskva, men de to scoringene til Guillaume Hoarau i Zagreb sendte laget videre.

Forrige sesong endte de på tredjeplass i sin Europa League-gruppe med Dynamo Kiev, Partizan og Skënderbeu Korçë.

Mannskapet til Gerardo Seoane har fulgt opp fjorårets seriemesterskap med seks av seks seirer i hjemlig serie, men måtte ut i ekstraomganger mot 1. divisjonslaget Schaffhausen i sin generalprøve lørdag kveld.

– De spiller vanligvis 4-4-2 med to offensive vinger, men det kan være de velger en mer defensiv 4-2-3-1 mot United, forteller Ruch.

TOPPSCORER: Guillaume Hoarau kom til Young Boys fra Bordeaux i 2014 og scoret 15 mål da laget vant serien forrige sesong.

Spesielt møte i 1958

Manchester United har aldri møtt Young Boys i en obligatorisk fotballkamp, men i forkant av 1958/59-sesongen, bare noen måneder etter München-ulykken, spilte lagene to treningskamper under spesielle omstendigheter.

Laget til Sir Matt Busby hadde endt på 9. plass i England, men fikk likevel tilbud av UEFA om å være med i Europa sesongen etter.

United takket ja og trakk Young Boys i første runde, men et ultimatum fra det engelske fotballforbundet satte en stopper for ambisjonene til Busby.

Dersom United gikk inn i turneringen, ville de utestenges fra alle turneringer i England.

Styreformann Harold Hardman var forbannet, men det var lite å gjøre.

Som en slags protest spilte United og Young Boys to treningskamper på samme datoer som da europacupkampene skulle funnet sted.

Young Boys vant 2-0 i Sveits, mens United vant 3-0 på Old Trafford.

3-0: Dennis Viollet scoret ett av målene da United slo Young Boys i en treningskamp på Old Trafford i 1958. Her i aksjon mot Newcastle på Old Trafford i 1959/60-sesongen.

Deretter måtte United konsentrere seg om sine nasjonale turneringer, mens Young Boys tok seg helt til semifinalen, der det ble stopp mot franske Reims.

– Jeg mener det er en større bragd at Young Boys har tatt seg til gruppespillet i 2018 enn at de tok seg til semifinalen i 1959, sier Ruch.

– På den tiden var det en liten turneringen, og måtte de bare slå to mindre lag fra Øst-Europa. Nå er Champions League større enn noen gang.

– Mange endringer

Siden har det gått opp og ned med Young Boys.

Kjente navn som Roman Bürki (Dortmund-keeper), Stéphane Chapuisat (tidligere Dortmund-spiller med over 100 landskamper for Sveits) og Seydou Doumbia, som var innom Newcastle i 2016, har spilt for klubben som tok seg til kvartfinalen mot Ajax i Cupvinnercupen i 1988 – det lengste laget har vært i en europeisk turnering  siden 1959.

Skandinaviske spillere som Mini Jakobsen, Lars Bohinen, Bent Christensen, Alexander Farnerud, Hans Holmqvist og Lars Lunde har også vært innom.

PROFIL: Stéphane Chapuisat er nok mest kjent fra tiden i Borussia Dortmund, men spilte også for Young Boys. I dag er han klubbens sjefsspeider.

I 2018 vant klubben endelig seriemesterskapet igjen etter 32 år med Basel-dominans.

– Det har vært mange endringer. Ny filosofi, nye trenere og så videre, forteller Ruch.

– Etter nok en krise i 2016, tok Christoph Spycher over som sportsdirektør. Han har gjort smarte valg og er nøkkelen til suksessen sammen med tidligere hovedtrener Adi Hütter, som gikk til Frankfurt i sommer. Sjefsspeider Chapuisat har også vært viktig.

– Enn så lenge er Young Boys nummer én i Sveits, men Basel er fortsatt størst.

Så vil tiden vise hvem som er størst på kunstgresset i Bern onsdag kveld.

SE VÅR VURDERING AV YOUNG BOYS OG DE ANDRE CHAMPIONS LEAGUE-LAGENE:

Powered by Labrador CMS