utdjubel070523v

Våre vurderinger om laget i FA-cupfinalen

Publisert Sist oppdatert

Det er klart for den største kampen i historien til Manchester Uniteds kvinnelag: FA-cupfinalen mot Chelsea foran et utsolgt Wembley.

Etter at laget endelig ble startet opp igjen i 2018, så har United løftet én pokal, nemlig Championship-pokalen etter å ha sikret opprykk til toppdivisjonen.

United har vært i tre ligacupsemifinaler, hvor United har tapt mot Arsenal og Chelsea (to ganger mot Chelsea, senest i fjorårssesongen), men har aldri vært i en finale, men nå har de muligheten.

Kampstart er 15.30 (skandinavisk tid), og oppgjøret sendes på V Sport 1 (Norge), V Sport Fotboll (Sverige) og på Viaplay i hele Skandinavia. 

Chelsea må finne seg i et soleklart favorittstempel, og Emma Hayes’ lag kan vinne FA-cupen for tredje gang på rad.

Samtidig har United brutt mange barrierer de siste årene, og Marc Skinners lag kommer nok ikke til å gi seg uten kamp. United har aldri slått Chelsea, så dette hadde vært et usedvanlig passende tidspunkt for å klare det for første gang.

Manchester United v Brighton & Hove Albion: Vitality Women's FA Cup Semi Final
HER VAR FINALEN I BOKS: United-assistent Martin Ho og Marc Skinner klemmer etter semifinaleseieren mot Brighton.

Uniteds vei til Wembley:

Chelseas vei til Wembley:

  • Chelsea 3-2 Liverpool
  • Chelsea 2-0 Arsenal
  • Reading 1-3 Chelsea
  • Aston Villa 0-1 Chelsea

FORHÅNDSSAKER:

Manchester United

Maria Thorisdottir er ute med skade, men ellers er det et skadefritt United som kommer til Wembley.

Lisa Naalsund har vært ute av spill i det siste etter å ha pådratt seg en skade i debuten mot Lewes for snart to måneder siden, men hun var tilbake på benken mot Tottenham sist helg. Manglende kamptrening bidrar til at hun neppe er et alternativ fra start i denne kampen, men Skinner har vært tydelig på at Thorisdottir er den eneste skaden nå.

Jayde Riviere er en annen spiller som har vært skadet, men hun fikk debuten sin mot Spurs i helga, og kan potensielt få spilletid på Wembley også hvis United trenger å forandre på ting.


Mary Earps – Det ubestridte valget i mål. Kåret til verdens beste keeper på The Best FIFA Football Awards 2022 for noen måneder siden – og så kan det jo nevnes at Chelsea-keeper Ann-Katrin Berger der var en av de andre kandidatene. Earps har holdt nullen i 13 av 20 ligakamper denne sesongen.

Ona Batlle – Kanskje Uniteds beste og viktigste spiller. Den store assistdronningen, og det blir viktig å få henne involvert så mye som mulig offensivt på høyresiden. Samtidig må hun også stoppe Guro Reiten den andre veien, noe som ikke er en enkel oppgave. Reiten er nemlig den eneste spilleren i ligaen med flere målgivende pasninger enn Batlle.

batlle031222
NØKKELSPILLER: Ona Batlle.

Maya Le Tissier – Spiller hver uke, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Gjør få feil, og er Uniteds beste ballspiller i forsvaret, og sist helg reddet hun også United med en siste-liten-blokkering på stillingen 0-0. Garantert med fra start, og bør også være en het kandidat til VM-spill for England.

Millie Turner – Ble benket i noen kamper etter å ha slitt med en liten småskade, og Aoife Mannion gjorde det godt i hennes fravær, men Turner var tilbake fra start mot Spurs etter å ha avgjort på overtid mot Aston Villa. Det vil overraske om hun ikke starter finalen nå, men samtidig er det kanskje likevel spilleren i elleveren undertegnede er mest usikker på akkurat nå.

Hannah Blundell – Den tidligere Chelsea-backen er en av Uniteds store formspillere, og er selvskreven på laget mot sin tidligere klubb. United har også muligheten til å bytte plass på Batlle og Blundell, siden begge kan spille på begge backene, om det passer United bedre taktisk. Samtidig vil nok det taktiske valget overraske en del med tanke på begge spillernes prestasjoner de siste månedene. Var nominert til prisen som månedens spiller i april.

Hayley Ladd – Kaptein mot Tottenham i Katie Zelems fravær, og åpenbart en spiller Marc Skinner har stor tillit til. Uniteds beste ballvinner på midtbanen, og det er egenskaper som kommer til å bli viktig mot Chelsea.

Katie Zelem – Suspendert mot Tottenham, men kapteinen er garantert i elleveren mot Chelsea. Dødballstyrken hennes kan være det som vipper kampen i Uniteds favør. Hun har åtte målgivende pasninger i ligaen denne sesongen – samtlige på dødball. Mange av de dødballene har kommet i de viktigste kampene, og stort viktigere enn en FA-cupfinale blir det ikke.

zelem220123
TILBAKE: Katie Zelem er tilbake etter å ha vært suspendert mot Tottenham.

Nikita Parris – En av de «minst faste» på laget, og trolig den som blir ofret hvis Marc Skinner bestemmer seg for å stille opp på en annen måte, for eksempel med en ekstra midtbanespiller. Formen hennes i det siste – med scoringer i de to siste kampene – gjør at det mest sannsynlige likevel er at hun spiller fra start her.

Ella Toone – Har kanskje ikke prestert like jevnt og solid som i noen av de foregående sesongene, men er fortsatt en spiller som fort kan vise seg å bli helt avgjørende når det gjelder som mest. Involvert i tre av de siste fire United-målene mot Chelsea.

Leah Galton – Kanskje den beste av Uniteds offensive spillere denne sesongen. Den store Wembley-banen burde passe henne godt, og helt selvskreven fra start. At hun ikke spiller regelmessig på Wembley for det engelske landslaget er kun fordi hun selv ikke ønsker å spille for landslaget.

Alessia Russo – Den United-spilleren som scorer klart oftest i toppkamper, og alt annet enn Russo fra start ville vært et stort sjokk. Rachel Williams er en meget godt innbytter å kunne sette inn, og hun har scoret i FA-cupfinalen før, men selvsagt starter Russo denne.

russomchelsea061122
SCORET MOT CHELSEA I HØST: Alessia Russo.

Alternativene:

Aoife Mannion – Startet plutselig mot både Arsenal og Aston Villa etter at hun på grunn av en stygg skade ikke hadde spilt på over et år, og løste sakene sine godt – i alle fall mot Arsenal. Tilbake på benken mot Spurs, og er trolig det i denne kampen også, men samtidig er det ikke til å komme bort fra at Turner har hatt noen tabber mot Chelsea tidligere. Akkurat det har nok ikke Marc Skinner glemt heller, og derfor kan Mannion potensielt være spilleren han går for. Samtidig er Turner stort sett god, og hun har scoret flere viktige dødballmål denne sesongen, så jeg heller mest mot at Skinner går for Turner igjen.

Vilde Bøe Risa – Har vært god i cupene denne sesongen, og imponerte i Katie Zelems fravær (på grunn av suspensjon) sist helg. Zelem er nok garantert inne på laget i finalen, og det virker usannsynlig at Ladd skal vrakes også, men Bøe Risa kan være et alternativ hvis Marc Skinner mener at måten å slå Chelsea på er å ha en ekstra sentral midtbanespiller.

Lucía García – Har ved en del anledninger spilt i stedet for Nikita Parris denne sesongen, og var god da hun startet fire kamper på rad i mars/april, men har forsvunnet ut av laget igjen, og har fått lite tillit i de viktigste kampene. Kan fort bli nyttig i denne kampen, men i så fall er det nok sannsynligvis i rollen som innbytter.

turnermannion150423
STOPPERDUELLEN: Aoife Mannion og Millie Turner (på Mannions rygg) kjemper om stopperplassen ved siden av Maya Le Tissier.

Chelsea

Chelsea slet litt mot Liverpool den 3. mai, men etter det har de vunnet 7-0 mot Everton og 6-0 mot Leicester.

I løpet av de kampene var stjernespissen Sam Kerr på banen i bare rundt en halvtime.

United møter altså et Chelsea-lag med 13-0 i målforskjell på sine to siste kamper – som om de ikke allerede var store nok favoritter.

Samtidig har det vært litt skader hos Chelsea, i større grad enn hos United. Sam Kerr ble spart mot Leicester etter at hun ble byttet ut etter litt over en halvtime mot Everton, så det har vært litt usikkerhet knyttet til henne, men at hun satt på benken mot Leicester gjør at de fleste nok forventer at hun starter i FA-cupfinalen. Hvis ikke, så har Pernille Harder vist meget solid form etter at hun returnerte fra  skade.

Fran Kirby blir uansett ikke klar til FA-cupfinalen eller serieavslutningen, og Millie Bright har også vært skadet i det siste.

Kadeisha Buchanan, Katerina Svitkova og Maren Mjelde har også trøblet litt med skader i det siste, men Buchanan kom innpå mot Leicester, mens Svitkova og Mjelde begge var ubenyttede innbyttere.

Chelseas lag mot Leicester: Ann-Katrin Berger – Ève Perisset, Jessica Carter, Magdalena Eriksson, Niamh Charles – Erin Cuthbert, Melanie Leupolz – Lauren James, Jelena Cankovic, Guro Reiten – Pernille Harder.

Chelsea FC v Leicester City - Barclays Women's Super League
FIRE MÅL PÅ TO KAMPER: Pernille Harder har imponert etter å ha kommet tilbake fra skade.
Powered by Labrador CMS