uyl

Juniorene i Sanchos fotspor: – Som en Champions League-test

Akkurat som førstelaget tok U19-mannskapet til Neil Wood seg videre til utslagsrundene i UEFA Youth League. Der venter Borussia Dortmund.

Publisert Sist oppdatert

Turneringen har fått mer og mer anerkjennelse i Europa etter at den ble sparket i gang i 2013, og befinner seg på samme hylle som prestisjetunge FA Youth Cup, skal vi tro spillerne selv.

– For meg er dette det store høydepunktet i sesongen, sier Charlie Savage til klubbens nettsted før onsdagens oppgjør mot Borussia Dortmund.

Åttedelsfinalen skal avgjøres i løpet av 90 minutter og eventuell straffesparkkonkurranse på Leigh Sports Village onsdag kveld. United eller Dortmund vil nå sin første kvartfinale i turneringen.

– Dortmund er en tøff motstander, men det er fint å spille mot lag fra andre land. Det er en utfordring vi tar på strak arm, sier Savage.

Sancho, Mbappé og Alexander-Arnold

Inspirasjonen til UEFA Youth League ble sådd i 2010, da forbundet arrangerte en U18-kamp mellom Champions League-finalistene Bayern München og Inter.

Tidligere har Sir Alex Ferguson uttalt seg positivt om turneringen.

– For unge spillere er det viktig at de får erfare hvordan det er å reise, spille i andre land, og møte spillere fra ulike kulturer, sa Ferguson i 2020.

– De kommer alltid til å huske sin første reise i Europa. Derfor er Youth League så viktig.

Flere av dagens største stjerner i fotballen har gjort siden avtrykk i turneringen.

Jadon Sancho scoret i sin første kamp for Manchester City i 2016 mot Borussia Mönchengladbach, og scoret tre mål på fem kamper for Dortmund i 2017/18-sesongen.

Noen måneder før drømmdebuten mot Midtjylland, scoret Marcus Rashford to mot PSV Eindhoven. Kylian Mbappé rakk også å vise seg fram i Youth League før han begynte sine herjinger for førstelaget til Monaco, og Trent Alexander-Arnold, Kingsley Coman, Leroy Sané og Matthijs de Ligt har også kamper i turneringen.

Austria v England - UEFA European Under-17 Championship Qualifier
CITY-TALENT: Jadon Sancho, her avbildet i forbindelse med landslagssamling i 2016.

Dersom United slår ut Dortmund, venter et av Madrid-lagene i kvartfinalen.

Med Raúl som trener vant Real Madrid den forrige turneringen i 2019/20. I 2018/19 ble Porto mester med Fabio Silva på topp, mens Barcelona tok sin andre tittel i 2017/18. Chelsea har også to titler, som de vant med spillere som Mason Mount, Tammy Abraham og Andreas Christensen.

I 2016/17 gikk for øvrig RB Salzburg til topps, like etter at Ralf Rangnick valgte å konsentrere seg om RB Leipzig. United-aktuelle Amadou Haidara var med på vinnerlaget.

«Den nye Sancho» tvilsom

Forrige gang United var med i turneringen, i 2018/19-sesongen, røk juniorene ut i åttedelsfinalen mot Midtjylland. Med Tahith Chong, Angel Gomes og James Garner på laget var det en skuffelse.

Tre år senere er det et helt nytt lag som møter Dortmund.

– For oss er dette som en Champions League-test. I Champions League vil det være 70 000 på tribunen, så om det kommer et par tusen og støtter oss mot Dortmund hadde det vært topp, sier Savage.

Anthony Elanga vil uansett være en god inspirasjonskilde. Svensken scoret i gruppespillet mot Atalanta i november. Tre måneder senere fikk han overskriftene etter utligningen mot Atlético Madrid i Champions League på Wanda Metropolitano.

Villarreal CF v Manchester United: - UEFA Youth League
NORSK INNSLAG: Isak Hansen-Aarøen er en viktig brikke i juniorlaget til Manchester United.

Mens Elanga neppe vil være involvert mot Dortmund, vil man kunne se spillere som Isak Hansen-Aarøen, Alejandro Garnacho og Charlie McNeill i aksjon – alle grundig presentert i «Class of 2020»-serien på united.no.

Dortmund sitter på en av de største juvelene i Europa i Youssoufa Moukoko, men det er tvilsomt om 17-åringen vil være med til Manchester.

Jamie Bynoe-Gittens er en minst like spennende motstander for de lokale United-junorene. Akkurat som Sancho, ble 17-åringen hentet fra Manchester City til Dortmund. Engelskmannen har scoret fire mål på tre kamper.

Bynoe-Gittens sliter imidlertid med en skulderskade, og det er derfor usikkert om engelskmannen er med til Manchester. I tillegg er Dortmunds toppscorer Bradley Fink suspendert.

Legger man til at Dortmund skal være det yngste laget som er igjen i Youth League, er det nok United som må tåle favorittstempelet før avspark.

I forrige uke tok U18-laget seg til semifinalen i FA Youth League. Blir det kvartfinale i den kontinentale turneringen også, vil det være en av de beste sesongene for akademiet på mange år.

Åttedelsfinalen mot Borussia Dortmund vises på TV 2 Sport 1 og har avspark kl. 21.00.


Alejandro Garnacho: Den spanske juvelen som skal gi oss en ny Ronaldo

Garnacho

Charlie McNeill: Scoret 100 mål på én sesong for City – så vendte Charlie (17) hjem


Isak Hansen-Aarøen: Slik har Isak (16) imponert United-trenerne


Anthony Elanga: En svensk Martial


Dillon Hoogewerf: – Kunne vært på førstelaget til Ajax


Shola Shoretire: Talentet som har slått alle rekorder


Hannibal Mejbri: Derfor er han den største akademistjernen


Alvaro Fernández Carreras: Venstrebacken som vraket Real Madrid


Joe Hugill: Joe (17) er den nye spissen «alle» snakker om


Marc Jurado: Gjorde som Pique – ble det siste Barcelona-kuppet


Will Fish: Lagkamerat postet vill treningsvideo av Will (17)


Mateo Mejia: Scoret 53 mål på én sesong – så ble det bråk


Noam Emeran: Vraket PSG og Barcelona etter Rooney-samtale

Powered by Labrador CMS