– Jeg var privilegert over å være hans lagkamerat og hans venn

Tony Dunne er død, og han får fortjent hyllest fra gamle lagkamerater.

Publisert Sist oppdatert

Han vant to ligagull og serievinnercupen med United, Tony Dunne.

Det er bare sju mann som har spilt flere kamper for United – Dunne fikk 535 kamper for United.

Han var en av de viktigste brikkene da sir Matt Busby bygget opp et nytt United etter München-ulykken.

Da united.no nylig kåret tidenes største United-spiller så endte ham på 41. plass på vår liste.

Se hele topp 50-lista her.

– En av Uniteds mest lojale spillere og en særdeles viktig brikke for Sir Matt Busby. Iren Dunne hadde fortjent en helt annen status i United-historien, het det i juryens begrunnelse.

Nå er Tony Dunne dessverre død, 78 år gammel.

– Jeg er i dyp sorg av Tonys død, og sender mine oppriktige kondolanser til de han var glad i. Tony vil alltid bli husket som en viktig brikke i det første United-laget som vant Europacupen, med sin lynraske hastighet og gode blikk for spillet. Jeg var privilegert over å være hans lagkamerat og hans venn, uttaler Sir Bobby Charlton.

– Vi visste ikke mye om fotballen i resten av verden på den tiden, men alle i den æraen ville utvilsomt sagt at han var den beste venstrebacken i Europa, mener Brian Kidd.

– Det er veldig triste nyheter. Tony var en veldig god lagkamerat, og en utrolig god back, sa Alex Stepney, keeperen fra 1968-laget, som også skrev dette på Twitter etter å ha hørt nyheten:

– Det var et privilegium å kjenne ham, og å ha spilt med ham, sier Willie Morgan, som spilte med Dunne i både United og Bolton.

Her er resten av ordene om ham i vår kåring av tidenes største United-spillere:

United-debut: 15. oktober 1960
Karriere i United: 1960 – 1973
Kamper + mål: 535 + 2
Les spillerprofilen på united.no

Irske Tony Dunne var 19 år gammel da han i 1960 ankom Old Trafford fra Dublin-klubben Shelbourne.

Han hadde allerede spilt både amatør- og A-landskamper for Irland, men Sir Matt Busby klarte likevel å hente ham til spottprisen 5.000 pund. 

Dunne var en back av den gamle skolen, som overlot alle offensive plikter til andre. Selv konsentrerte han seg om å tette igjen alle hull og å støtte oppunder sine forsvarskolleger.

Dunne vant sin første vinnermedalje med United i 1963, etter 3-1-seieren over Leicester i FA-cupfinalen. Den ble fulgt opp med ligamesterskapene i 1965 og 1967 før Benfica ble slått i Europacupfinalen på Wembley i 1968.

Tony Dunne har bare syv spillere foran seg på listen over spillere med flest kamper for Manchester United og er den med flest kamper som ikke er født i Storbritannia. Likevel har han sjelden fått den oppmerksomheten som han har fortjent.

Delvis skyldes det en vond avskjed med United da Tommy Docherty hadde overtatt som manager og klubben gjorde minimalt for å hjelpe ham med Testimonialkampen hans og delvis at Dunne har valgt å holde en lav profil i ettertid.

Dunne ble, i likhet med resten av laget fra 1968, invitert til Champions League-finalen i 1999, men Dunne valgte å takke nei fordi han måtte fokusere på driften av golfbanen han drev i Altrincham.

Powered by Labrador CMS