Ryan GIGGS

Midtbane

IMG_6770

Fullt navn: Ryan Joseph Giggs, O.B.E.
Født: 29. nov. 1973, i Cardiff, Wales
Nasjonalitet: Wales
Høyde: 180 cm
Lærlingkontrakt: 9. juli 1990
Proffkontrakt: 29. nov. 1990
Debut: Div. 1, 2. mars 1991, innb. Everton (h) 0-2
Siste kamp: PL, 6. mai 2014; Hull (h) 3-1
Kontrakt: 30. juni 2014
Ligavinner: 13 (1993, 94, 96, 97, 99, 2000, 01, 03, 07, 08, 09, 11, 13)
FAC-vinner: 4 (1994, 96, 99, 2004)
Ligacupvinner: 3 (1992, 2006, 09)
FA Youth Cup-vinner: 1992
Champions League-vinner: 1999, 2008
Supercup-vinner: 1991
Interkontinentalcup-vinner: 1999
Vinner av FIFA Klubb-VM: 2008
Landskamper/mål: Wales 64/13

En fotballegende, i ordets rette beydning

I 2014, etter ha spilt førstelagsfotball for Manchester United siden 1991, valgte den da 40 år gamle Ryan Giggs å avslutte sin fantastiske og bejublede spillerkarriere.

Mannen, som i likhet med en av sine tidlige forgjengere på United-vingen, Billy Meredith, fikk tilnavnet «Den walisiske trollmannen», ble allerede fra ung alder regnet som et eksepsjonelt talent. Med sin fart, ballkontroll og tekniske briljanse vant han da også — gjennom hele 24(!) sesonger på førstelaget, flere liga- og cupmedaljer enn noen andre fotballspillere på øyriket.

Bortsett fra en målløs siste sesong, fant Giggs nettmaskene i hver eneste sesong siden han i 1990/91 gjorde sin debut i en alder av 17 år.  Og — med totalt 963 obligatoriske opptredener i den røde trøyen, spilte Giggs også flere kamper for Manchester United enn noen andre.
At han passerte klubbens tidligere rekordholder Bobby Charltons 758 kamper under Champions League-finalen mot Chelsea i 2008, var derimot bare en tilfeldighet.

Skader, yoga og rollebytte

Moskva, 2008: Med jublende Champions League-vinnere som vitner, mottar RYAN GIGGS beviset på at han har overtatt Sir Bobby Charltons (t.v.) klubbrekord for flest kamper for Manchester United.

At Giggs skulle få så mange kamper som han gjorde, var det neppe så mange som så for seg, spesielt ikke på siste halvdel av 1990-tallet da den ene lårskaden avløste den andre. Det var en fortvilende situasjon som førte til at lynvingen hver eneste sesong gikk glipp av en rekke kamper.
Heldigvis fant han løsningen på problemene gjennom et alternativt treningsopplegg. Yoga ble Giggs’ nye lidenskap, og hjalp ham med å bli kvitt skadeplagene og forlenge fotballkarrieren.

En annen medvirkende årsak til forlengelsen kan utvilsomt også tilskrives det faktum at Giggs med årene mistet mye av sin tidligere så berømte eksplosivitet, den han brukte til å trollbinde sitt publikum der han overrumplet sine motstandere ved å storme oppover langs venstrevingen med ballen i beina. Manager Alex Ferguson visste imidlertid råd for den etter hvert aldrendes langsommere pedaler. Sjefens løsning ble å benytte seg av Giggs’ erfaring, rutine og fotballmessige kløkt. Det gjorde han ved å flytte veteranen inn sentralt på midtbanen.

Sønn av en rugbyspiller

Ryan Giggs ble født i Cardiff, hvor faren, Danny Wilson, spilte landslagsrugby for Wales. I 1980, da gutten var seks år gammel og faren fikk kontrakt med Rugby League-klubben Swinton, tok familien med seg både pikk og pakk og dro nordover til Manchester.

City trodde de hadde ham

Det ble snart klart at Ryan hadde arvet noen av sin fars idrettslige egenskaper. Heldigvis var det fotball, og ikke rugby, som opptok den unge guttungen, noe flere av områdets klubber snart fikk med seg. Dette skjedde ikke minst etter at eleven ved Moorside High School i Salford hadde ledet det engelske skolelandslaget som kaptein.
Manchester City trodde da også at de hadde gjort et varp da de klarte å lokke Wilson junior til å trene med klubbens akademi. De skulle imidlertid snart bli lange i masken.

Det viste seg nemlig at den forholdsvis ferske manageren i byens store klubb ikke på noen måte hadde gitt opp sitt håp om å fravriste de lyseblå det walisiske tenåringsvidunderet. Da  skotske Alex Ferguson personlig banket på døren hjemme hos familien Wilson, ble resultatet av visitten at han snart, nærmere bestemt på Ryan Wilsons 14-årsdag i 1987, kunne peke nese til byrivalen.

Navnebytte

I mellomtiden hadde ekteskapet mellom Lynne og Danny Wilson skrantet stygt. Resultatet ble at de to skilte lag, og mens faren flyttet ut, ble Ryan boende hos sin mor. Snart tok han også morens opprinnelige etternavn, og gutten, som hadde innledet sin United-karriere som Ryan Joseph Wilson, skulle isteden bli kjent som Ryan Joseph Giggs.

Under vingene til, først og fremst juniortrener Eric Harrison, ble Giggs’ medfødte evner finslipt i kantene og tilpasset et miljø som etter hvert skulle bestå av flere ualminnelig talentfulle unge menn. Giggs fikk selskap av lokale ungdommer som Paul Scholes, Gary Neville og Nicky Butt, og ble i tillegg presentert for en beskjeden London-gutt ved navn David Beckham.

Sammen skulle disse fem utgjøre stammen i den berømte juniorårgangen som i 1992 gikk til topps i FA Youth Cup, og i ettertid ble kjent som «Class of 92».

Førstelagsdebut

12. april 1992: Kaptein RYAN GIGGS foran FA Youth Cup-finalen mot Crystal Palace på Old Trafford.

Idet det unge United-laget hentet juniorcupen til Manchester for første gang siden 1964, hadde det allerede gått over et år siden det store publikum for første gang fikk stifte bekjentskap med Ryan Giggs.

2. mars 1991 fikk de tilstedeværende under hjemmemøtet med Everton, se en hengslete 17-åring komme fra benken og få sjansen på bekostning av Denis Irwin.
Bekjentskapet ble imidlertid kortvarig, for det skulle gå ytterligere to måneder før unggutten fikk sjansen igjen. Også det skjedde på hjemmebane, og denne gang i byderbyet mot Manchester City. Unge Giggs fikk til og med sjansen allerede fra start, og ikke bare det; han  ble tilkjent kampens eneste mål og kunne deretter forlate gressteppet som dagens store helt.

Etter denne spede begynnelsen skulle det bli ytterligere 167 scoringer på mannen som først ga seg idet han var inne i sitt 41. år. Da hadde han trukket den røde trøyen over hodet nesten 1000 ganger.

Vikarmanager og Van Gaal-assistent

Ryan Giggs’ aller siste fotballkamp, sesongavslutningen på Old Trafford mot Hull City (3-1) i mai 2014, falt sammen med at han var inne i sin tredje av i alt fire kamper som midlertidig United-manager. Han hadde tatt imot vikarjobben etter sparkingen av David Moyes to uker tidligere, og takket deretter av etter sesongavslutningen mot Southampton (1-1) på St. Mary’s.

Da Louis van Gaal senere samme sommer ble ansatt som Manchester Uniteds nye, permanente manger, valgte han Giggs som sin assistent. Sammen ledet de klubben frem til og med FA-cuptriumfen over Crystal Palace på Wembley i mai 2016.

Landslagssjef

18. januar 2018 ble Ryan Giggs utnevnt til jobben som landslagsmanager for Wales, landet han selv representerte 64 ganger som spiller. Som sjef ledet han waliserne frem til EM-sluttspillet i 2020, et mesterskap som på grunn av coronapandemien senere ble utsatt til 2021.

Personlige utmerkelser:

  • 1990/91: Årets unge United-spiller (Jimmy Murphy-troféet)
  • 1991/92: Årets unge United-spiller (Jimmy Murphy-troféet)
  • 1991/92: PFA (Spillerforeningen) Årets unge spiller
  • 1992/93: PFA (Spillerforeningen) Årets unge spiller
  • 1997/98: Sir Matt Busby (fansens) Årets United-spiller
  • 2005/06: United-spillernes Årets United-spiller
  • 2008/09: PFA (Spillerforeningen) Årets spiller

———————————————————————————–

Oppsummering 2013/14: Giggs spilte bare en beskjeden rolle i det som skulle bli hans avskjedssesong. Den ble også den eneste han fullførte uten scoringer. Karakter (1-6): 2,0

Oppsummering 2012/13: Utrolig nok klarte den walisiske evighetsmaskinen nok en sesong å vise sin betydning. Hans kloke hode og fantastiske fysikk gjør ham fortsatt i stand til å holde følge med spillere som han i utgangspunktet kunne vært far til.
Han dominerer naturligvis ikke kamper lenger, slik han gjorde i unge år, og han er heller ikke kapabel til å opprettholde sitt høye nivå hver eneste gang han opptrer. Men du verden for et fenomen – mannen er snart 40 år!
Fremtidsutsikter: Han trapper nok noe ned nå. Karakter (1-6): 3.75

Oppsummering 2011/12: Holder fortsatt høyt nivå, men prestasjonene varierer mer enn tidligere. Fysisk er han ikke i stand til å spille hver eneste uke, men stort sett får han spille de fleste av de såkalt «store kampene».
Fremtidsutsikter: Nå må det vel nærme seg slutten – eller…? Karakter (1-6): 3.9

Oppsummering 2010/11-sesongen: Trollmannen slutter visst aldri å imponere! Han blir ikke benyttet like mye på kanten som tidligere, men gjør isteden en stor jobb på sentral midtbane. En av Giggs’ beste sesonger – og det i en alder av 37!
Fremtidsutsikter: Enda ett år til? Karakter (1-6): 4.6

Oppsummering 2009/10-sesongen: Med glimrende overblikk og stoisk ro, viste LEGENDEN at han fortsatt kan. Ikke like stabilt god som før, det skulle nesten bare mangle, men 15 målgivende (12 i PL), sier oss at Ryan Giggs fremdeles forsvarer en plass på laget.
Fremtidsutsikter: Vi prøver igjen: Gir seg i 2011? Karakter (1-6): 4.4

Oppsummering 2008/09-sesongen: En sann legende, og kåret til Årets Spiller av sine kolleger i Spillerforeningen. Enten han har blitt benyttet på kanten, sentralt eller som hengende spiss, har Giggsy taklet oppgavene på en suveren måte. Med på Årets PL-lag.
Fremtidsutsikter: Gir seg i 2010? Karakter (1-6): 5,0

Oppsummering 2007/08-sesongen: Ryan Giggs trekker på årene, men han tar vare på seg selv, og kan fortsatt gjøre god nytte for seg. Hans enorme rutine er gull verdt for de yngre spillerne, og innimellom – riktignok sjeldnere og sjeldnere – trekker Giggsy fortsatt frem gamle trollmannskunster.
Fremtidsutsikter: Gir seg i 2009? Karakter (1-6): 3,25

Oppsummering 2006/07: Spilte tidvis strålende i sesongens første to tredeler; litt mer variabel på slutten. Fungerer ikke alltid i sin frie midtbanerolle, og da stopper også Uniteds spill litt opp. Selv om rykket ikke lenger er hva det var, er han nok med sin presise innleggsfot fortsatt farligst på kanten. Fremdeles en spiller som kan snu en kamp på et øyeblikk. Med på Årets PL-lag.
Fremtidsutsikter: En sesong til – kanskje to..? Terningkast: 5

Oppsummering 2005/06: I sin sekstende sesong på førstelaget, ble Giggs kåret til Årets spiller av sine lagkamerater – og det er lett å forstå hvorfor. Som vingspiller viste han at han fortsatt har farten inntakt, og da han på grunn av skadesituasjonen i klubben ble flyttet inn sentralt, gjorde han også den jobben med bravur.
Terningkast: 5

Oppsummering 2004/05: Bortsett fra en tomånedersperiode før og etter nyttår, da Giggs spilte opp mot slik vi i mange år har vært vant til å se ham, nådde heller ikke denne sesongen opp mot Giggs’ beste i United-drakten. Likevel er han fortsatt en sentral brikke i lagets angrepsspill. Må bli mye jevnere dersom han skal kunne forsvare en ny toårskontrakt. Fortsatt ingen seriøs utfordrer til plassen hans.
Fremtidsutsikter: Usikre. Terningkast: 3

Oppsummering 2003/04: Ikke noen stor sesong av Giggs. Stort sett ble han benyttet som hengende spiss, hvilket er langt fra hans beste posisjon. Blomstrer de gangene han får spille på kanten, og har fortsatt et bra rykk – selv om toppfarten kanskje er litt lavere enn tidligere.
Terningkast: 3

Oppsummering 2002/03: Uniteds mest brukte spiller denne sesongen, helt fri for skadeproblemer. Men møtte motbør fra tribunen og slet med dårlig form i deler av sesongen. Løftet seg mot slutten, og har fortsatt et rykk som gjør backene svimle. Spilte mye som ren spiss i stedet for Solskjær, uten at det var noen stor suksess. Fikk sitt 8. ligamesterskap i 2003, tangerte dermed Neal og Hansens rekord.
Terningkast: 4

Oppsummering 2001/02: Fortsatt verdens beste venstreving og udiskutabelt førstevalg når han er i form og skadefri. Bare synd at han ikke klarer å holde et stabilt nivå, noe skadeproblemene må ta mye av skylden for. Har kapasitet og ferdigheter til å dominere enhver fotballkamp. Med på Årets PL-lag.
Terningkast: 4

Oppsummering 2000/01: Åpnet sesongen glitrende. Giggs viste litt av sitt gamle, gode jeg. Han utfordret, kom rundt på kanten og søkte ned mot dødlinja. Han sprudlet av humør, overskudd og spilleglede, selv om kvaliteten på innleggene fortsatt varierte. Falt av etter jul, og fortsatt litt skadeplaget. Spillet låser seg når Giggs og Beckham trekker innover på banen, som de ofte gjør når laget sliter. Med på Årets PL-lag.
Terningkast: 4

Oppsummering 1999/2000: En stor sesong av Giggs, der han til tider har vært helt fantastisk. Pasningskvaliteten og innsatsen har til tider imidlertid vært variabel, og det trekker noe ned. Selv om han kanskje aldri tidligere har lagt opp til flere mål for United, har mange følelsen av at det lille ekstra har manglet. Det kan likevel ikke være tvil om at han er en av verdens beste vingspillere, og allerede en legende.
Terningkast: 5

Oppsummering 1998/99: En bra sesong for Ryan, men det er perioder der han sliter. Enorme prestasjoner veier imidlertid opp for det, men vi hadde sett at han engasjerte seg enda mer i de kampene der ballen kanskje ikke ruller hans vei. Har for få målgivende pasninger for en spiller av hans talent, men til syvende og sist er han allerede en legende i klubben.
Terningkast: 4

 

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
1990/911-1-11-1-10-0-00-0-00-0-00-0-0
1991/9241-10-732-6-42-1-06-2-31-1-00-0-0
1992/9345-1-1140-1-92-0-22-0-01-0-00-0-0
1993/9450-8-1732-6-137-0-16-2-34-0-01-0-0
1994/9539-1-429-0-16-1-10-0-03-0-21-0-0
1995/9641-3-1230-3-117-0-12-0-02-0-00-0-0
1996/9735-2-525-1-33-0-00-0-06-1-21-0-0
1997/9836-1-928-1-82-0-00-0-05-0-11-0-0
1998/9936-5-1020-4-35-1-21-0-09-0-51-0-0
1999/0044-0-730-0-60-0-00-0-011-0-13-0-0
2000/0136-9-724-7-52-0-00-0-09-2-21-0-0
2001/0232-8-918-7-70-1-00-0-013-0-21-0-0
2002/0352-7-1532-4-83-0-24-1-013-2-40-0-0
2003/0443-4-829-4-75-0-00-0-08-0-11-0-0
2004/0536-8-926-6-62-2-01-0-16-0-21-0-0
2005/0630-7-422-5-21-1-13-0-04-1-10-0-0
2006/0739-5-625-5-46-0-00-0-08-0-20-0-0
2007/0833-10-426-5-32-0-00-0-04-5-01-0-1
2008/0928-19-415-13-22-0-03-1-16-5-12-0-0
2009/1023-9-720-5-50-1-02-0-11-2-10-1-0
2010/1127-11-419-6-21-2-11-0-06-2-10-1-0
2011/1222-11-414-11-22-0-01-0-15-0-10-0-0
2012/1318-14-512-10-22-2-11-0-23-2-00-0-0
2013/1415-7-06-6-00-0-02-0-06-1-01-0-0
Totalt802-161-168555-117-11462-12-1235-6-12134-24-2916-2-1

Powered by Labrador CMS