Født: 25. apr. 1963, i Bearsden, Skottland
Debut: CS, 11. aug. 2013; Wigan (n) 2-0
Siste kamp: PL, 20. apr. 2014; Everton (b) 0-2
Sparket: 22. apr. 2014
Tidl.ledet: Preston 1998-2002, Everton 2002-2013
Meritter: Vant 2. division med Preston (3. nivå) i 1999/2000. Årets manager i England (2002/03, 2004/05, 2008/09). Månedens manager 10 ganger
Spillerkarriere: Celtic, Cambridge, Bristol City, Shrewsbury, Dunfermline, Hamilton, Preston
Meritter: Ligavinner med Celtic (81/82), 3. divisjonsmester med Preston (95/96) og seier i Johnstones Paint Trophy med Bristol City i 1986

United-karriere:

Moyes overtok United etter at Sir Alex Ferguson ga seg. Han ble håndplukket til oppgaven, men fikk sparken allerede etter 10 måneder etter at United hadde skuffet stort resultatmessig.

Moyes slet fra første stund. Det første overgangsvindu ble mislykket, og kun Marouane Fellaini kom inn – og det i siste time.

Seriestarten ble bra, med 4-1-seier borte mot Swansea og tabell-ledelse, men de dårlige resultatene kom raskt. United falt etter på tabellen, og kom seg aldri opp igjen helt i toppen under Moyes.

Det var tendenser til bedring i oktober, november og desember da det bare ble to tap på 20 kamper, men da 2013 ble til 2014 kollapset United helt.

MODERNE: Er det på tide å tenke nytt, David?

Juan Mata ble hentet som Uniteds nye rekordkjøp, og etter hvert ble det bedring mot de dårligere lagene.

United tapte imidlertid stort hjemme mot Liverpool og Manchester City, og ble også slått ut av Bayern München i kvartfinalen av Champions League. Etter 0-2-tapet borte for Everton 20. april fikk styret nok, og to dager etter ble sparkingen offisiell.

Da Moyes forsvant lå United på 7. plass i serien. De ble slått ut på første forsøk i FA-cupen etter tap mot Swansea i 3. runde av FA-cupen, og tapte ligacupsemifinalen mot Sunderland etter straffesparkkonkurranse. I Champions League ble Bayern for sterk, mens Moyes også ledet United til et lite trofé. United vant nemlig Community Shield etter en 2-0-seier mot Championship-laget Wigan.

I ettertid har det kommet frem at det var store samarbeidsproblemer mellom Moyes og spillerne. Han gjorde så godt han kunne, men han ble feil mann på feil tid i United, og det han gjorde var heller ikke bra nok til å få fortsette i mer enn 10 måneder av sin seks års lange kontrakt.

Tidligere karriere som manager:

Preston North End

1997/98:

Moyes overtok Preston som 35-åring i januar 1998. Preston spilte da på tredje nivå i engelsk fotball, og lå på nedre halvdel av tabellen. Det var bare noen få poeng som skilte laget fra nedrykk.

Med Moyes ved roret tapte laget imidlertid bare fire av sine 17 siste kamper, klatret til midtsjiktet og endte på 15. plass med god margin til nedrykksstreken.

inni_sak_david_moyes

1998/99:

I sin første hele sesong som hovedmanager fortsatte fremgangen. Ett år etter at de kjempet for å unngå nedrykk til fjerde nivå kjempet Preston nemlig i toppen av divisjon. Til slutt ble det 5. plass og play off-plass om spill på nivå 2 (nå: Championship).

Det ble imidlertid tap i play off-semifinalen mot Gillingham.

1999/00:

Preston var imidlertid på gang og lot seg ikke stoppe av play off-tapet våren 1999. Sesongen etter var det nemlig aldri tvil. Preston stormet frem til klar seier i Division two etter 95 poeng totalt, og hadde da god margin (7 poeng) til nummer to.

Seriegullet er Moyes’ eneste tittel i managerkarrieren.

2000/01 :

Det betød play off-spill om en plass i Premier League, og i semifinalen ble Birmingham slått ut etter to kamper og straffesparkkonkurranse. I finalen på Millennium Stadium i Cardiff ble det imidlertid bråstopp etter 0-3-tap for Bolton.

inni_sak_david_moyes_i_preston

2001/02:

Nedturen i fjorårets play off-finale så ikke ut til å få negative konsekvenser, for Moyes og Preston fortsatte fremgangen også i 01/02-sesongen.

De lå på en sterk 8. plass og kjempet på ny om en play off-plass, da Moyes ble kontaktet av Everton i mars. Til tross for at han hadde skrevet under på en femårsavtale med Preston sommeren før, ble fristelsen for stor og Moyes ble klar som Everton-manager 14. mars.

Everton

2001/02:

Moyes overtok Everton i mars 2002, da Everton lå på 16. plass i Premier League – likt på poeng med laget som lå under nedrykksstreken.

Han ledet imidlertid Everton til seier i de to første kampene, og fullførte sesongen med fire seirer, én uavgjort og fire tap. De endte dermed på 15. plass, og overlevde. Moyes hadde gjort jobben. Til slutt var avstanden ned til nedrykk på hele sju poeng.  Denne sesongen var så dårlig at Everton fansen begynte å synge «There is only one Gollum».

2002/03:

Moyes lot en ung Wayne Rooney debutere i løpet av sesongen, og etter nedrykksstrid sesongen før kjempet de plutselig om en plass i Europa.

Det endte til slutt med en 7. plass, med 59 poeng i serien, og Moyes ble kåret til sesongens beste manager uavhengig av divisjon.

Cupene: Everton røk ut for Huddersfield fra nivå fire i 3. runde av FA-cupen, og ble slått ut i 4. runde av ligacupen.

2003/04:

Wayne Rooney spilte fast, men Everton slet veldig. De kjempet mot nedrykk mye av sesongen, og endte til slutt med 39 poeng og på plassen over nedrykksstreken. Avstanden ned til nedryksstreken var imidlertid seks poeng.

Moyes’ verste sesong til nå i karrieren.

Cupene: Røk ut i 4. runde av både FA- og ligacup.

2004/05:

Moyes ble likevel kåret til den beste manageren i England for andre gang på tre år.

Chelsea v Everton - Premier League

Cupene: Tapte i 4. runde av ligacupen, og røk ut for United i 5. runde av FA-cupen.

2005/06:

Moyes fikk omsider litt penger, og hentet inn Phil Neville, Simon Davies, Per Krøldrup og Andy van der Meyde om sommeren. Håpet var at det skulle styrke stallen nok til å vinne Champions League-kvalifiseringen.

Everton tapte imidlertid mot spanske Villarreal i Champions League-kvalifiseringen, og røk ut mot Dinamo Bucuresti på første hinder i UEFA-cupen. Serieprestasjonene holdt heller ikke det samme nivået, og Everton ble til slutt nummer 11:

Cupene: Røk ut i 3. runde av ligacupen og 4. runde av FA-cupen.

2006/07 :

Etter skuffelsen i 05/06, ble det bedre igjen nå. Moyes hentet Andy Johnson og Joleon Lescott for til sammen 14 millioner pund før sesongen og Everton reiste seg. Everton endte på en 6. plass etter 58 poeng i serien. Laget tapte faktisk bare en gang frem til november, og 6. plassen sikret spill i UEFA-cupen neste sesong.

Cupene: Ble slått ut i 3. runde av FA-cupen og 4. runde av ligacupen.

2007/08:

Moyes forsterket med Phil Jagielka, Leighton Baines, Yakubu og Steven Pienaar før sesongstart.

Denne gangen ble det også en del seirer i Europa.

Everton slo ut Metalist i Europa League-kvalifiseringen, og vant så alle kampene sine i gruppespillet mot AZ, Nürnberg, Zenit St. Petersburg og Larissa. Norske Brann ble så slått i 16. delsfinalen, før det ble tap for Fiorentina etter ekstraomganger i 8. delsfinalen.

I serien tok Everton 65 poeng, en ny 5. plass og sikret dermed spill i Europa også neste sesong.

Cupene: Røk i 3. runde i FA-cupen og tapte semifinalen i ligacupen mot Chelsea.

2008/09:

Sommerpengene ble brukt på Marouane Fellaini, men det ble ikke noe moro i Europa denne gangen. Belgiske Standard Liege slo ut Everton på første forsøk.

I serien gikk det imidlertid bra igjen. Med 63 poeng tok Everton en ny 5. plass, og sikret dermed spill i Europa for tredje år på rad. For tredje gang ble Moyes også kåret til den beste manageren i England.

Cupene: Røk ut med en gang av ligacupen, men kom helt til FA-cupfinalen. Der ble det tap for Chelsea.

I Europa kom laget seg gjennom kvalifiseringen og gruppespillet i Europa League, men det ble exit mot Sporting Lisboa i 16. delsfinalen.

2009/10:

inni_sak_david_moyes_i_2010

I serien tok Everton igjen over 60 poeng – 61 – men det holdt bare til 8. plass etter at City, Villa og Liverpool kom seg noen få poeng foran.

2010/11:

Nok en pengeløs sommer, men 54 poeng i serien ga en 7. plass. Det var imidlertid ikke nok til at det ble en plass i Europa.

Cupene: Røk ut av ligacupen i 3. runde og FA-cupen i 5. runde.

2011/12:

56 poeng i serien ga en ny 7. plass, men det ble først ordentlig fart over sesongen da Nikica Jelavic ble hentet i januar, og scoret målene som sikret en ny høyst respektabel plassering.

Cupene: Liverpool ble for sterke i FA-cupsemifinalen, mens det ble tap for Chelsea etter ekstraomganger i 4. runde av ligacupen.

2012/13:

Med 63 poeng endte Everton på en pen 6. plass og spill i Europa neste sesong. Igjen endte de foran Liverpool på tabellen.  Kevin Mirallas ble hentet for seks millioner pund før sesongen, og var den største overgangen.

Cupene: Det ble en exit i 3. runde av ligacupen, og tap i kvartfinalen for Wigan i FA-cupen.