Annonse:

Ryan GIGGS

Midlertidig manager
Fullt navn: Ryan Joseph Giggs, O.B.E.
Født: 29. nov. 1973, i Cardiff
Nasjonalitet: Wales
Midl.manager: 22. apr. 2014—11. mai 2012
Debut: PL, 26. apr. 2014; Norwich (h) 4-0
Siste kamp: PL, 11. mai 2014; Southampton (b) 1-1
Spillerkarriere: Se under spillerseksjonen

Spillende interim-manager

Da David Moyes ble avskjediget i april 2014, ble Giggs tildelt ansvaret med å lede laget i sesongens fire siste kamper.

Med denne utnevnelsen ble engelsk fotballs mest dekorerte utøver klubbens første spillende manager siden Clarence Hilditch i 1926/27-sesongen.

Det var en særdeles populær avgjørelse fra klubbledelsen, og et trekk som fikk umiddelbar effekt da Norwich ble feid av Old Trafford-gresset med sifrene 4-0 i Giggs’ managerdebut.
Like oppskriftsmessig gikk det ikke da nedrykkstruede Sunderland kom på besøk i oppfølgeren. I en begredelig kamp sjokkerte «De svarte kattene» alle – sannsynligvis også seg selv, ved å påføre hjemmelagets storfavoritter et særdeles uventet 0-1-nederlag.
Var Giggs-effekten allerede i ferd med å avta?

Avslutter spillerkarrieren

Heldigvis ikke. Tre dager senere ble publikums tillit til den ferske sjefen gjenopprettet. Til og med i kaptein Wayne Rooneys skadefravær gjorde Giggs det overraskende trekket å plassere Robin van Persie på benken for isteden å gi unge, lovende James Wilson sjansen fra start for aller første gang. Og spisstalentet takket for tilliten med to flotte scoringer i sin førstelagsdebut. Til slutt vant United 3-1 etter en solid gjennomført og underholdende fotballkamp, der Giggs benyttet anledningen til å sette sluttstrek for en fantastisk spillerkarriere. Etter 64 minutter hoppet han inn fra benken til sin 963. obligatoriske opptreden for klubben han gjennom 24 sesonger(!) vant utrolige 25 troféer med.

Det skulle bli en kamp til for Giggs før hans midlertidige managerengasjement var over. Den fant sted på St. Mary’s Stadium i Southampton, hvor sesongen ble avsluttet med uavgjort 1-1.

P.S.: Like etter sesongslutt ble Ryan Giggs utnevnt til assisterende manager for påtroppende Louis van Gaal. Engasjementet varte frem til den nederlandske sjefen ble sparket i mai 2016.

Landslagsjef for Wales

I januar 2018 ble Giggs utnevnt til ny landslagssjef for hjemlandet Wales. Her lyktes han i 2019 å lede waliserne til Euro 2020, og deretter, med hjelp fra sin vikar Rob Page, til opprykk fra Nations Leagues gruppe B.

Voldsanklaget

Grunnen til at Page ble involvert i gruppespillets to siste kamper, var en voldsanklage fra to kvinner mot den tidligere United-spilleren.
Dette førte til at Giggs ble bedt om å trekke seg midlertidig så lenge saken verserte. Utestengelsen varte helt til 20. juni 2022. Da Giggs selv det klart at han trakk seg fra sjefsjobben i påvente av den kommende rettssaken mot seg.

Turnering Kamper Vunnet Uavgjort Tapt Mål Seiersprosent
PL 4 2 1 1 8-3 50
Tilbake til spilleroversikten
Annonse: