Bruno FERNANDES

Midtbane
Draktnummer: 18
Fullt navn: Bruno Miguel Borges Fernandes
Født: 8. sep. 1994, i Maia Portugal
Nasjonalitet: Portugal
Høyde: 179 cm
Fra: Sporting Lisboa, 29. jan. 2020 (£49 mill.)
Kontrakt: 30. juni 2025 (opsjon til 2026)
Debut: PL, 1. feb. 2020; Wolves (H) 0-0
Landskamper/mål: Portugal

Offensiv og målkåt midtbanespiller som ble hentet i januar 2020, og bidro i 2019/20-sesongen med umiddelbar virkning.

En taktisk og teknisk leder på banen i sin beste alder.

Av: Eivind B. Holth

Slik lyder en av de mange beskrivelsene av Bruno Fernandes i portugisiske medier de siste ukene.

Spørsmålet er om suksessen kan overføres fra Sporting Lisboa til Manchester United.

LES OGSÅ: Bruno blir United-spiller – overgangssummen avslørt

– Personlig vil jeg elske å se ham spille for en klubb som United i Premier League. Tallene hans taler for seg selv, og det vil bli spennende å se ham prøve seg på et høyere nivå.

Det sier Aaron Barton til united.no. Den engelske journalisten driver Próxima Jornada – et nettsted om portugisisk fotball.

– Jeg tror han blir en suksess. Jeg kan se for meg at han vil passe perfekt inn i dette United-laget og sette sitt stempel på det.

Det er også håpet til Ole Gunnar Solskjær. At Fernandes skal være katalysatoren som kan pumpe liv og gnist i et United-lag som har måttet klare seg uten både Scott McTominay og Paul Pogba i store deler av sesongen.

Barton er overbevist om at Manchester United får kvaliteter de trenger i Bruno Fernandes.

– Han er en dynamisk midtbanespiller som kan operere sentralt som en nummer åtte og også som en offensiv midtbanespiller. Han er god med ballen og forsøker å diktere tempoet i kampene, sier journalisten.

– Forrige sesong ble det poengtert at han spiller bort ballen for ofte, men statistikken viser ikke hva slags pasninger han forsøker å slå. Det er ofte snakk om risikable gjennombruddspasninger, noe som gjenspeiles i treffprosenten hans. Den kunne han økt ved å spille ballen sideveis, men det er ikke stilen til Bruno. Hver eneste pasning spilles med en intensjon om å dytte laget framover på banen og skape sjanser.

– Derfor bør ikke pasningsstatistikken brukes som et negativt poeng, men heller som en indikator på kreativiteten hans.

FARGERIK LEDER: Bruno Fernandes beskrives som en teknisk og taktisk leder på banen i Sporting Lisboa.

Italiensk fotballutdannelse

Bruno Miguel Borges Fernandes ble født noen måneder etter at Brasil hadde slått Italia i VM-finalen i USA i 1994. I Manchester hadde mannskapet til Alex Ferguson fått en god start på sesongen, uten at de skulle klare å forsvare Premier League-tittelen.

Fernandes vokste opp i Maia langs den portugisiske kysten, nord for Porto. Hans første fotballklubb het Infesta, og guttungen var som regel den første som kom på treningene og den siste som gikk. Etter hvert gikk turen videre til Pasteleira, en klubb med et godt omdømme innenfor talentutvikling, før Fernandes ble plukket opp av Boavista i landets øverste divisjon.

Midtbanetalentet ble imidlertid ikke værende i hjemlandet lenge. I 2012 tok han et ukonvensjonelt valg og reiste til Italia, der han var ønsket av Novara. Ett år senere var han i Serie A. Først i Udinese (2013-2016), deretter i Sampdoria (2016-2017). I løpet av denne perioden skal Fernandes ha vært ønsket av Benfica og Valencia, men portugiseren valgte å bli værende i Italia.

UDINESE: Bruno Fernandes spilte for Udinese i Serie A. Her feires et mål mot Genoa i 2014.

Etter én sesong i Sampdoria under trener Marco Giampaolo, som senere ledet Milan i en kort periode, returnerte Fernandes til Portugal som 22-åring sammen med familien.

– Reisen hans er en historie om utvikling. Han forlot Portugal tidlig og fikk en italiensk fotballutdannelse, noe som gjorde at han var klar til å gå rett inn i Sporting da han returnerte, forteller Barton.

SAMPDORIA: Fernandes hadde suksess i Sampdoria før han returnerte til Portugal.

Angrepet av supportere

Mens José Mourinho strevde i Manchester etter Europa League-triumfen i Stockholm, tok Bruno Fernandes store steg i Sporting Lisboa. I sin første sesong scoret han 16 mål, noe som skulle bli hans varemerke som midtbanespiller, og ble raskt ansett som en av klubbens ledere på banen.

Fernandes løftet Sporting, der Bas Dost ble toppscorer, men i ligaen endte laget 18 poeng bak Benfica og 6 poeng bak Porto.

I 2017/18 gjentok historien seg. Sporting Lisboa endte på tredjeplass bak begge rivalene og mistet muligheten til å kvalifisere seg til Champions League.

15. mai 2018 tok en turbulent sesong en tragisk vending.

50 maskerte supportere tok seg inn på Alcochete treningssenter og angrep klubbens spillere og støtteapparat som var midt i en treningsøkt. Ifølge rapportene fikk Bas Dost kutt i hodet, mens garderoben ble vandalisert. Trener Jorge Jesus, Rui Patricio og William Carvalho skal også ha blitt angrepet.

Sporting Lisboa fordømte den voldsomme episoden og gjorde alt de kunne for å straffe de ansvarlige, men skaden var allerede skjedd.

Det påfølgende overgangsvinduet forsvant en rekke spillere, blant andre kaptein Carvalho (Real Betis), Patricio (Wolverhampton) og stortalentet Gelson Martins (Atlético Madrid).

TURBULENT: I 2018 ble Sporting-spillerne angrepet av sinte supportere på treningsanlegget. Episoden fikk konsekvenser for klubbens fremtid.

Lojal og profesjonell

Bruno Fernandes valgte derimot å bli værende.

Portugiseren verdsatte det klubben hadde gjort for ham, og ifølge ryktene skal Fernandes ha takket nei til en kontraktsforlengelse med høyere lønn forhandlet fram av hans agent. Det skal også ha vært en klausul i kontrakten som innebar en bonus på fem millioner euro til Fernandes dersom klubben mottok et bud på 30 millioner euro eller høyere for spilleren. Klausulen ble utløst flere ganger, men Fernandes ville ikke motta bonusen – vel vitende om klubbens økonomiske utfordringer.

25-åringens agent er hans svoger, Miguel Pinho. Både Mino Raiola og Jorge Mendes skal ha forsøkt å rekruttere Fernandes, som har forblitt lojal til sin agent gjennom hele karrieren.

Noen dager etter angrepet på Alcochete tapte Sporting Lisboa cupfinalen mot Aves. Det ble slutten for den portugisiske trenerlegenden Jesus, som ble erstattet av nederlandske Marcel Keizer.

TRENERLEGENDE: Jorge Jesus har et stort navn i Portugal. I dag trener han brasilianske Flamengo.

Samtidig som Mourinho hadde sine siste måneder på Old Trafford og etter hvert ble byttet ut med Ole Gunnar Solskjær, leverte Fernandes sin beste sesong i Lisboa i 2018/19.

Midtbanespilleren registrerte 33 målpoeng (20 mål og 13 målgivende pasninger) og ble årets spiller i den portugisiske ligaen.

Igjen havnet Sporting Lisboa bak Benfica og Porto på tabellen, men laget vant begge de nasjonale cupturneringene.

– Han har spilt hovedrollen og ført laget til suksess med målpoengene sine. Han har vunnet to Taca da Liga-titler og en tittel i Taca de Portugal. I tillegg har han spilt seg inn på landslaget, sier Barton.

VIKTIG: Fernandes har vært Sportings viktigste spiller de siste årene.

– Fremstår som barnslig

Den samme trenden er gjeldende for 2019/20-sesongen. Bruno Fernandes står fram gang på gang, men resultatmessig trøbler Sporting.

I skrivende stund ligger laget «som vanlig» bak Benfica og Porto på tabellen med Jorge Silas som klubbens nye trener.

Ifølge WhoScored.com står Fernandes med 14 scoringer og 10 målgivende pasninger. I en 4-0-seier mot PSV Eindhoven i Europa League var han involvert i alle fire målene med to scoringer og to målgivende.

Seieren sikret avansement fra gruppa, der Rosenborg og LASK var de andre lagene. I første utslagsrunde venter tyrkiske İstanbul Basaksehir, og med avansement der kan det bli en retur til Lisboa for Fernandes – hvis United samtidig slår ut Club Brugge.

PORTUGAL: Fernandes står med 19 landskamper for Portugal. Her sammen med Cristiano Ronaldo, som i sin tid også gikk fra Sporting til United.

Det er også verdt å merke seg at Fernandes har fått sju gule kort denne sesongen. I Manchester United er det bare Ashley Young som har fått flere.

Det er én av tingene 25-åringen må jobbe med i Premier League, mener Barton.

– Han har en tendens til å fremstå som barnslig, og det hindrer ham fra tid til annen. Han kan oppføre seg dårlig overfor dommerne og andre spillere dersom ting ikke går hans vei. Han har fått en del unødvendige gule kort gjennom årene, men det at han har litt «edge» er ikke nødvendigvis negativt.

Mandag kveld spilte Bruno Fernandes sin siste kamp for Sporting Lisboa. Laget vant 1-0 mot Maritimo, uten at 25-åringen var involvert i scoringen.

Kilder: Daily Mail, Telegraph, Guardian.

 

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2019/20 21-1-12 14-0-8 3-0-1 0-0-0 4-1-3 0-0-0
2020/21 51-7-28 35-2-18 0-3-1 2-1-0 14-1-9 0-0-0
Totalt: 72-8-40 49-2-26 3-3-2 2-1-0 18-2-12 0-0-0

 

Tilbake til spilleroversikten