Ian DONALD

Forsvarer

IMG_6114

Fullt navn: Ian Richard Donald
Født: 28. nov. 1951, i Aberdeen
Nasjonalitet: Skottland
Høyde: 178 cm
Fra: Banks of Dee, mai 1968
Amatør: Mai 1968
Proff: Juli 1969
Debut: LC, 7. okt. 1970, Portsmouth (h) 1-0
Siste kamp: Div. 1, 4. nov. 1972; Leicester (b) 2-2
Til: Partick Thistle, jan. 1973
Øvrige etter United: Arbroath

Ian Donald hadde skolelandskamper for Skottland bak seg da han som 16-åring, i mai 1968, dro sørover fra hjembyen Aberdeen og skrev under for Manchester United.

Det var gode tider på Old Trafford, noe som best illustreres ved at Donald, like etter sin ankomst, opplevde å se sin nye klubb gå hen og vinne Europacupen for serievinnere.
Oppi all euforien var det ingen som da, selv ikke i sine villeste fantasier, kunne ha forestilt seg at den store triumfen skulle bli etterfulgt av mange år med tenners gnissel.

Det var det neppe noen som gjorde da Donald, etter vel et år som lærling, skrev under som profesjonell heller. Innen han fikk sin førstelagsdebut med en enslig Ligacup-opptreden i oktober 1970 derimot, var det trolig flere som så faresignalene.

Turbulente tider

Wilf McGuinness hadde tatt over sjefstøylene etter Sir Matt Busby, og United slet med å holde følge med de aller beste. Spillerstallen var aldrende, Europacup-spill sto ikke lenger på agendaen, og i hjemlig liga befant laget seg på nedre halvdel av tabellen.

Men de gamle var fortsatt eldst, og unge spillere, som backen Ian Donald, måtte i det store og hele finne seg i å stå på utsiden og kikke lengselsfullt inn etter en sjanse til å vise seg frem.

Faktisk måtte den unge skotten vente i nesten to år fra debuten til muligheten bød seg på ny. Da var McGuinness borte for lengst, og hans midlertidige erstatter, den gamle reven Sir Matt Busby, hadde overlatt tømmene til den tidligere Leicester-sjefen Frank O’Farrell.

Fem kjappe …

Det var da også den nye manageren; det vil si, nye og nye, O’Farrell hadde sittet i et år allerede, som hentet Donald opp fra reservelaget. Etter først å ha vraket Tommy O’Neil sendte han Ian Donald utpå til hjemmemøtet med Derby [3-0] i september 1972. Det ble starten på fire strake kamper som høyreback, før han ble sendt tilbake til reservelagsarenaen.

Få uker senere fikk Donald ytterligere en førstelagskamp, borte mot Leicester [2-2] i begynnelsen av november, men så var det slutt.
Akkurat det betyr ikke nødvendigvis at manager O’Farrell ikke fant ham god nok; derimot kan det ha hatt sammenheng med at den irske sjefen fikk sparken like før jul.

… og vraket av Docherty

Irens etterfølger, Tommy Docherty, ble Ian Donald fjerde sjef på mindre enn fire år. Han satte umiddelbart igang en utrenskning som fikk følger for flere spillere, deriblant Donald.

Allerede i januar var den da bare 21 år gamle backen på vei ut porten. Han satte kursen tilbake til hjemlandet Skottland for et kort opphold i Partick Thistle, og deretter avsluttet han fotballkarrieren etter bare fire ligaopptredener over to sesonger i Arbroath.

  • Ian Donald fikk som vi forstår ingen stor karriere på fotballbanen. Da lyktes han kanskje bedre som fotballeder. I 1980 ble han valgt inn i Aberdeen-styret, og i 1994 overtok han vervet som klubbens styreformann. Han ble sittende i denne posisjonen i ti år, før han i 2004 ble utnevnt til ærespresident.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
1970/711-0-00-0-01-0-0
1971/720-0-00-0-00-0-0
1972/735-0-04-0-01-0-0
Totalt:6-0-04-0-02-0-0

Powered by Labrador CMS