Fred RODRIGUES

Midtbane

FC Barcelona v Manchester United: Knockout Round Play-Off Leg One - UEFA Europa League

Fullt navn: Frederico Rodrigues de Paula Santos
Født: 5. mars 1993, i Belo Horizonte
Nasjonalitet: Brasil
Høyde: 169 cm
Fra: Shakhtar Donetsk, 5. juni 2018. Pris: 47 mill. pund
Debut: PL, 10. aug. 2018; mot Leicester (h) 2-1
Siste kamp: PL, 28. mai 2023, mot Fulham (h) 2-1
Til: Fenerbahçe, 13. aug. 2023; £8.5 mill.
Ligacupvinner: 2023
Øvrige før United: Internacional (Brasil)
Landskamper: Brasil

Så var også Fred Rodrigues’ United-karriere over. I august 2023, fem år etter at han ble hentet til Old Trafford fra Andrei Kanchelskis' gamle klubb, ukrainske Shakhtar Donetsk, kom den brasilianske midtbanemannen til enighet om en overgang til tyrkiske Fenerbahçe.

Overgangen bort fra Old Trafford kom egentlig som forventet og alt annet enn overraskende for den energiske og taklingssterke brasilianeren. Gjennom mesteparten av sin United-karrieren hadde Fred nemlig måttet finne seg i til dels krass kritikk, ikke minst fra deler av egen fanbase.

Den betydelige arbeidsinnsatsen han bestandig nedla i Manchester Uniteds maskinrom, hadde en tendens til å bli kraftig nedvurdert av kritikere, som mente at han og midtbanemakker Scott McTominay rett og slett ikke holdt det forventede nivået. «McFred», som duoen kanskje noe uærbødig ble omtalt som, ble heller ansett som et hinder for klubbens muligheter til å gjenerobre sin tidligere posisjon på den engelske fotballtronen.

Dette var imidlertid et syn som slett ikke ble delt av klubbens sportslige ledelse. Enten manageren het Jose Mourinho, Ole Gunnar Solskjær eller Ralf Rangnick, var McFred lenge den foretrukne duoen på klubbens midtbane.

Kort prosess under Erik ten Hag

Antakeligvis hadde kritikerne likevel rett i noen av sine innvendinger. Det kom til syne straks etter ansettelsen av Erik ten Hag som klubbens nye manager i 2022. Da gjorde nemlig den nederlandske sjefen snart store endringer, endringer som først og fremst gikk ut over nettopp «McFred».

Ved overraskende nok å hente inn Freds landsmann og landslagskollega Casemiro fra Real Madrid, i tillegg til den klubbløse dansken Christian Eriksen,  markerte den tidligere Ajax-manageren nødvendigheten av betydelige endringer på klubbens sentrale midtbane.

Senere i sesongen, da Eriksen måtte ut med langtidsskade, ble det heller ikke ryddet plass, verken til Fred eller McTominay. Isteden ble Marcel Sabitzer hentet på kortidslån fra Bayern München. Om ikke Fred og McTominays situasjon hadde vært usikker fra før av, ble den det i alle fall da. En av dem, kanskje begge to, var på vei bort. Fred ble altså den første av dem til å bli vist utgangsdøren. Han skrev under på en fireårskontrakt med Istanbul-klubben Fenerbahçe, som samtidig sikret seg opsjon på ytterligere ett år.

Bakgrunn: Mini fra Brasil

Fred ble José Mourinhos første sommerkjøp i 2018, da United sikret seg brassen fra ukrainske Shakhtar Donetsk.

For 47 millioner pund ble han samtidig Uniteds fjerde dyreste kjøp gjennom tidene.

Håpet var at Fred ville få med seg minst like mange titler i United-trøyen enn sine landsmenn Anderson og Rafael, og at han ville klare å sette sitt store preg på United-historien de neste årene.

Dessverre skjedde ikke det. Ligacuptriumfen mot Newcastle i 2023, ble den brasilianske landslagsspillerens eneste i løpet av fem sesonger på Old Trafford.

Fra back til midtbane

Fred ble født i storbyen Belo Horizonte i Brasil 5. mars 1993.

Han skaffet seg tidlig et navn som venstreback, og slo gjennom for alvor for Internacional i Porto Alegre, der han i to strake sesonger vant Campeonato Gaúcho, Rio Grande-mesterskapet.

Det var imidlertid som sentral midtbanespiller han tok Europa med storm. Det var der han briljert for ukrainske Shakhtar Donetsk, og der han altså befant seg da United slo til.

Sammenliknet med Fernandinho

Fred vant tre ligatitler og tre cuptitler siden han ankom Shakhtar Donetsk fra Internacional for 15 millioner euro i 2013.

I sin ukrainske debutsesong spilte han også 79 minutter for Shakhtar på Old Trafford, i en kamp United vant 1-0 etter et vinnermål av Phil Jones.

Han ble kåret til Shakhtars beste spiller i begge 8.-delsfinalene mot Roma i Champions League i sin siste sesong i Ukraina, og scoret også et pent frisparksmål som ga 2-1-seier i hjemmekampen.

Det var en del som sammenliknet Fred med Manchester Citys Fernandinho i måten han leste spillet på og tettet hull i egne rekker. Samtidig kunne han være en drivkraft fremover taket være presise pasninger selv i høy fart.

Også City var sterkt koblet til den energiske brasilianeren, og vurderingen skal ha vært at Pep Guardiola så ham som en langsiktig erstatter for nettopp Fernandinho. Likevel ble det altså United som sikret seg søramerikanerens underskrift.

Freds evne til å ta rett avgjørelse med kvalitet i høy fart ble påstått å være «outstanding». Det ble også hevdet at han var en god pasningslegger med begge føtter, og at dribleferdighetene gjorde ham i stand til å spille seg gjennom motstandernes ledd.

I forbindelse med overgangen var united.no i kontakt med flere som mente at Fred fungerte best med en defensiv midtbanespiller (som Nemanja Matic) ved sin side, ettersom han da fikk brukt sine offensive kvaliteter.

Dopingdom

Men alt har ikke vært en dans på roser for Fred.

Under Copa America i 2015 testet han positivt på stoffet hydrochlorothiazide, et stoff som kan brukes for å skjule bruken av prestasjonsfremmende midler.

Han ble utestengt fra all landslagsfotball i to år og fra all klubbfotball i ett, selv om det i praksis kun ble fire måneder grunnet «vinterferien» i Ukraina. Da han returnerte til det brasilianske landslaget i 3-0-seieren over Russland på bortebane like før 2018-VM, var det hans første landskamp siden han ble dopingtatt i 2015.

Likevel var innsatsen der nok til å sikre ham en plass i den brasilianske VM-troppen.

Fred har aldri vært noen utpreget målscorer. Før han i sin siste sesong for United nettet seks ganger, hadde han aldri scoret mer enn fire mål i én og samme sesong etter at han ankom Europa. Merkelig nok har han heller aldri vært noen assistkonge, til tross for å være viden kjent for sine gjennombruddspasninger.

Han har erfaring fra Champions League eller Europa League i hver eneste sesong siden han ankom Europa i 2013.

 

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2018/1920-5-113-4-11-0-00-1-06-0-00-0-0
2019/2039-9-223-6-04-2-04-0-08-1-20-0-0
2020/2142-6-127-3-12-1-03-0-010-2-00-0-0
2021/2230-6-424-4-41-1-00-0-05-1-00-0-0
2022/2323-33-612-23-21-5-24-2-16-3-10-0-0
Totalt:154-59-1499-40-89-9-211-3-135-7-30-0-0

Powered by Labrador CMS